Mnogo je različnih vprašanj, ki se nam postavljajo o pitni vodi. S pomočjo Darje Hojnik, inženirke kemijske tehnologije iz Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano, kjer opravijo odvzem in analizo več kot 26.000 vzorcev pitne vode na leto, smo iskali odgovore na nekatera najpogostejša.

Bi lahko na splošno rekli, da Slovenci pijemo dobro vodo?

Slovenci pijemo zelo dobro vodo. Več kot 90 odstotkov vzorcev, odvzetih v okviru državnega monitoringa pitnih vod, ustreza zahtevam uredbe o pitni vodi. Pojavljajo se posamezna odstopanja, ki pa jih obvladujemo.

Zakaj je voda, ki priteče iz pipe, ponekod motna? Kaj to pomeni?

Motnost pitne vode kaže, da so v vodi prisotni anorganski in organski delci velikosti od 1 nm do 1 mm. Motnost vode na pipi je lahko posledica močnih padavinskih nalivov, napak ali sanacije na omrežju. Povzroča jo mešanje vode, ki povzroča dviganje sedimentov s površine tal. Nadzor nad motnostjo je zelo pomemben, saj je učinkovitost dezinfekcijskega sredstva precej odvisna od motnosti.

Darja Hojnik, Nacionalni laboratorij za varno hrano / Foto: Osebni Arhiv

Darja Hojnik: »Podzemna voda, ki teče skozi apnenčasta tla, lahko vsebuje več kalcija, kar ji da nekoliko trd okus.« / Foto: osebni arhiv

V različnih okoljih je voda različnega okusa in vonja. Čemu lahko to pripišemo?

Na okus in vonj pitne vode vpliva več dejavnikov. Najpomembnejši dejavnik je vsebnost različnih mineralov, kot so kalcij, magnezij in natrij, ki so naravno prisotni v pitni vodi. Na njihovo prisotnost v pitni vodi vpliva predvsem vir pitne vode (reka, jezero, podzemna voda) in lokalna geologija. Na primer podzemna voda, ki teče skozi apnenčasta tla, lahko vsebuje več kalcija, kar ji da nekoliko trd okus, medtem ko ima voda z več natrija rahlo slan okus.

Poleg mineralov lahko na okus in vonj vplivajo dezinfekcijska sredstva, ki se uporabljajo za zagotavljanje mikrobiološke skladnosti pitne vode, prisotnost organskih snovi ali mikroorganizmov, vsebnost železa in bakra, različna vrednost pH, temperatura vode in sama vzdrževanost vodovodnega sistema.

Kaj pomeni, da je voda klorirana?

Da je voda klorirana, pomeni, da se za zagotavljanje mikrobiološke skladnosti v pitno vodo dodajajo sredstva na osnovi klora (plinski klor, hipokloritne spojine, klorov dioksid ...). Govorimo o dezinfekciji, postopku, s katerim uničimo bolezenske mikroorganizme in preprečujemo širjenje nalezljivih bolezni, ki jih povzročajo mikroorganizmi, ki se prenašajo s pitni vodo. Glede na mesto delovanja jo razdelimo na primarno dezinfekcijo in sekundarno dezinfekcijo. Primarna dezinfekcija je namenjena uničenju bolezenskih mikroorganizmov v surovi vodi, torej v procesu priprave, in zato poteka na mestu priprave vode. Sekundarna dezinfekcija preprečuje razrast bakterij in ščiti vodo pred naknadnim onesnaženjem v omrežju.

Ali kloriranje vpliva na zdravje?

Uporaba dezinfekcijskih sredstev, bodisi tistih na osnovi klora bodisi tudi kakšnih drugih, ima za posledico reakcijo teh snovi z mikroorganizmi in tudi z vsemi drugimi sestavinami v pitni vodi, pri čemer nastajajo nove spojine – stranski produkti dezinfekcije, ki lahko predstavljajo nevarnosti za zdravje. Ob tem bi bilo treba poudariti, da je tveganje, ki ga predstavlja prisotnost stranskih produktov dezinfekcije, manjše kot tisto, ki smo mu izpostavljeni v primeru, da voda vsebuje določene mikroorganizme.

Pri uživanju vode iz plastenke se je treba zavedati, da se ob kontaktu vode z embalažo v vodo sproščajo snovi, ki se uporabljajo za izdelavo embalažnih enot. Priporočljivo bi bilo, da bi se uporabniki pogosteje odločali za uživanje pitne vode iz pipe.

Kako lahko posameznik posumi, da je s pitno vodo nekaj narobe? Kateri so očitni znaki?

Posameznik lahko posumi, da je s pitno vodo nekaj narobe, ko ta spremeni organoleptične oziroma senzorične lastnosti – da pitna voda spremeni barvo, je motna, ima drugačen okus, vsebuje vidne delce, da se po zaužitju pitne vode pojavijo prebavne težave ...

V sodobnih vodovodnih sistemih je voda običajno temeljito očiščena, preden doseže uporabnike, vendar se včasih, še posebno v primeru težav s filtracijo ali obdelavo, lahko pojavi motnost. Kdaj je priporočljivo namestiti filtre za vodo?

Smiselnost namestitve filtrov je odvisna od vrste filtra in namena. Če želimo filtrirati vso vodo, ki prihaja v naš dom, je smiselno glavni filter namestiti na vstopu vode v objekt, na tak način preprečimo, da bi nečistoče, kot so pesek, rja in organske snovi, prišle v pipe, pralne in pomivalne stroje.

Na trgu je dostopna široka paleta različnih filtrov, ki so namenjeni odstranjevanju različnih vrst onesnaževal. Pri izbiri primernih filtrov je pomembno vedeti, kakšno vodo imate (trdo, mehko, z mnogimi minerali ali onesnaževali), zato je izhodiščni korak analiza kakovosti pitne vode. Pri uporabi različnih filtrov se je treba zavedati, da je te filtre treba redno vzdrževati, tako s čiščenjem kot menjavo polnil, saj se na vseh filtrih ne glede na vrsto in velikost lahko tvorijo biofilmi, ki omogočajo razrast mikroorganizmov.

Koliko časa lahko voda stoji v kozarcu ali steklenici, da je še varna za uživanje?

Ne obstaja neki splošni časovni okvir, koliko časa je voda, ki stoji v kozarcu, še varna za uživanje. Zavedati se je treba, da je sobna temperatura idealna temperatura za razmnoževanje morebitnih v vodi prisotnih bakterij. V ustreznih pogojih, ob primerni svetlobi in temperaturi, je omogočeno razmnoževanje bakterij. Voda, ki jo natočimo v kozarec ali steklenico, je najboljša, ko je sveža.

Je bolj zdravo piti vodo iz pipe ali plastenke?

Pri uživanju vode iz plastenke se je treba zavedati, da se ob kontaktu vode z embalažo v vodo sproščajo snovi, ki se uporabljajo za izdelavo embalažnih enot, na drugi strani pa imamo veliko prednost, da je Slovenija ena redkih držav, kjer imamo možnost, da si skoraj kjer koli lahko na pipi natočimo svežo neoporečno pitno vodo. Tako bi priporočali, da se uporabniki pogosteje odločijo za uživanje pitne vode iz pipe. 

Priporočamo