V gostinstvu je na žalost vse več velikih sistemov in premalo družinskih lokalov, a tudi to je trend, ki se podobno kot zapovedani turizem očitno ne bo več ustavil. Podobno je z orjaškimi globalnimi restavracijami, letos smo recimo v Ljubljani, v deželi pohanih pišk, dobili prvi KFC, ki na Viču za razmeroma majhne denarja ponuja ocvrte dele kokoši. Razvoja obratov hitre prehrane ni mogoče ustaviti, naša država pa, če prav razumemo, še vedno bogato subvencionira takšno globalno dejavnost. Zanimivo, z burgerji in podobno hrano so se s terase hotela City preselili na Slovensko cesto tudi fantje iz zgodbe Birdie. Pri Smashu se zdi, da gre za nekakšno popartistično parodijo na ponudbo McDonaldsa ali Burger Kinga, le da so sestavine na višji ravni in seveda, alkohol, predvsem šampanjci in koktajli, ni prepovedan.
Balkanske verige
Morda malo manj očiten je pohod vse modernejših verig balkanske hitre prehrane, Gurmanu, Saraju, Portalu in Čadu se je s tremi obrati priključila srbska veriga Čewapi, ki bo z dobrimi in očitno dragimi lokacijami pa tudi z nizkimi cenami morda lahko konkurirala obstoječi ponudbi. Iz Splita je v Ljubljano pljusknila tudi Hiša čevapčičev, natančneje Chevap House by chef Duje Pivac, ki na Trubarjevi cesti blesti z nekaj višjimi cenami, ki jih upravičujejo z bogatejšimi porcijami in kakovostnimi sestavinami. Na koncu se zdi, da bodo tako Srbi kot Hrvati najbolj resno tekmovali z zelo uspešno mariborsko verigo Baščaršija, težje pa s cenejšo ponudbo Leskovačkega dvora.
Kosila in kosila
Med poplavo bistrojev je bilo določen premik pričakovati pri selitvi restavracije TaBar v kulturno-umetniški center Rog. Najprej so dolgo vztrajali zgolj pri kosilih, potem so izkoristili zgornje nadstropje in začeli z večerjami v restavraciji Ta. Je pa vprašanje, ali je publika v takšnem okolju pripravljena plačevati večerjo po 126 evrov na osebo brez pijače. Cene so lahko hud problem, kuharica Ana Roš, znana po številnih kolajnah pa tudi po visokih cenah, je tako zaprla pekarno, menda jo prenavljajo, in med tednom zaprla svoj bistro Jaz v času kosil. Menda ni šlo. Po drugi strani se s kosili na bregu Ljubljanice in v notranjosti ob kaminu, ko je zunaj hladno, postavlja vse popularnejši The restaurant, ki tri obilne jedi ponuja za znosnih 25 evrov. Toliko so pri nekaterih popularnih mojstrih zgolj majhne testenine. Na splošno je, posebej ko ni turistov, opaziti vse več možnosti za ne predraga kosila ali malice. Kar se bo poleti verjetno spremenilo.
Nove vinoteke
Tudi največja ljubljanska vinoteka Evino po hitri adaptaciji ponuja več hrane, tudi kosila in večerje. Največji slovenski prodajalec vin je odprl tudi trgovino v Mariboru, januarja naj bi se naselil še v Zagrebu. Maribor je sicer, kot se za mesto vina spodobi, letos dobil še dva nova vinska lokala, Karlek je vinoteka, posvečena naravnim vinom, Finesa pa bar, ki ob bogatem vinskem programu toči tudi piva in žganice.
V Ljubljani se je medtem naboru vinotek pridružila restavracija Most, ki je v sosednjem prostoru odprla enega bolj zanimivih vinskih barov v naših krajih, z zavidljivo bero tujih in domačih vin na kozarec. Med bolj odmevne posle pa se uvršča tudi nova Koželjeva vinoteka, tokrat je s svojimi vini napadel Brezovico.
Od Maribora do Rižane in nazaj
V Mariboru se nadaljuje saga okoli lokala na Tyrševi. Potem ko so nenadoma zaprli bistro Brosis, se je na istem naslovu za nekaj trenutkov pojavil lokal z ne ravno tipičnim štajerskim imenom Riviera, in še preden bi nam ga uspelo obiskati, je na isti lokaciji že nastala slaščičarna in kavarna Lola. Ko smo ravno na Štajerskem, naj omenimo še gostilno Grabar, ki je po eni verziji prenehala delovati, po drugi pa so ostali penzion, ki bo kuhal za napovedane goste. Bomo preverili, kot bomo morali videti tudi, kako je z bistrojem Lük, ki je svoj obrat s pregrešno dragimi sestavinami v Murkovi ulici zaprl. Po eni strani naj bi ga odprl spet spomladi, trenutno pa se lastniki ukvarjajo s projektom Sladka kavarna Lük na Vičavi na Ptuju, kjer pripravljajo zajtrke, brunche, juhe, bowle, narezke, testenine in rižote.
V Mozirju se je zaprla in spet odprla restavracija Lesnika, ki, kolikor je videti, ne pripravlja več zelo ustvarjalnih jedi, imajo pa zato otroški meni. Tudi to bomo v kratkem preverili in se odpravili še na Primorsko, kjer so pred časom zaprli z veliko pompa odprti prestižni objekt Placito Risano in ga zdaj spet odprli, z novim kuharjem pa še vedno obetajo splet srednjeveške in istrske hrane. Njihov prejšnji kuhar Jure Dretnik je medtem odprl svoj lokal z imenom GT19 v Slovenj Gradcu. Najraje kuha »fine dining«, smo prebrali.
Najdražji bograč in pica
Že spomladi se je v Ljubljani zaprla gostilna Jakob Franc, ki je razvijala domačo ali tradicionalno hrano, zabeljeno s krškopoljskimi prašički, hkrati se je ekspresno poslovila visoko leteča Tavarneta, ki publike ni prepričala z zelo prestižnimi sestavinami in visokimi cenami. Nič bolje ne kaže mehiški restavraciji v Knafljevem prehodu. Namesto nje bodo odprli podružnico Slovenske hiše, kjer bodo kuhali predvsem, uganili ste, za turiste.
Nasproti ljubljanske stolnice so zaprli restavracijo iz hrvaške verige hitre ribje hrane Tunaholic. Vsak, ki je tam kdaj jedel, ve, zakaj. Katastrofa. Na pogorišču Tunaholica je vstal Meat Point, ki je s cenami bolj kot kaj drugega turistična past. So pa tudi nosilci letošnjega neformalnega pokala najdražje jedi v Sloveniji. Majhna porcija bograča, brez krompirja, s kruhom je bila poleti po 19 evrov. Le malo cenejši je nov obrat Gostilnice 5-6 kil na ljubljanski tržnici, polovične picetke v osnovni verziji s paradižnikom in sirom stanejo deset evrov.
Prihajajo novi bistroji
Na koncu, morda je zanimivo, se je z različnih lokacij v Staro Ljubljano preselila najbolj tipična veganska restavracija pri nas Barbarella Plant bistro. Bistro je tudi novi Papillon, ki so ga odprli na pogorišču mednarodne Linde – imajo zajtrke, brunche in večerje, hrano pa si boste, to je njihova filozofija, delili z vsemi pri mizi. Na novo so v Zupančičevi jami začeli z bistrojem z nepresenetljivim imenom Le Bistrot (zajtrki, brunchi, kosila, večerje pa tudi burgerji), pred nekaj tedni pa so svojo novo zgodbo v BTC pod imenom Klas začeli tudi ljubljanski kuharski in natakarski veterani. Verjetno se sliši znano, če povemo, da bodo zjutraj ponujali zajtrke, potem brunche in tako naprej …