Natančno urejeno vinoteko v prenovljenem dvorcu dobro poznamo, če drugega ne zato, ker je tam mogoče dobiti ena najboljših slovenskih vin Dveri Pax, ki jih drugače ne najdete ravno povsod. Je pa v kleti Jareninskega dvora tudi velika jedilnica v dvorani, kjer včasih očitno prirejajo večje prireditve. Nič ne bi bilo narobe, če bi ob dnevih, ko je gostov manj, tako kot na našo soboto, prostor malce razdelili, ogradili, da bi deloval topleje in bolj domačno.
Pomagali smo si po svoje, z eno najboljših penin pri nas, šiponovo DP brut, ki nikoli ne razočara. Mimogrede, v prenovljenem dvorcu pripravljajo meni sedmih osnovnih jedi za 88 evrov, lahko jih izberete tudi manj. Naše omizje se je odločilo za šest jedi za 77 evrov, izpustili smo jagenjčka s šalotko. Ob degustaciji hrane pripravijo tudi vinsko spremljavo iz lastne kleti, sedem različnih vin za 40 evrov, mi pa smo se tokrat odločili za steklenico dišečega renskega rizlinga M (40 evrov) njihove najvišje linije in gotovo enega najboljših rencev pri nas. Brez težav se meri z avstrijskimi in nemškimi favoriti, ki znajo biti nekajkrat dražji. Še zadnji podatek, preden gremo k hrani – v dvorcu, po eni strani je to razumljivo, strežejo zgolj svoja vina.
V restavraciji le streljaj od avstrijske meje po vzoru velikih na oni strani začnejo meni s serijo pozdravov iz kuhinje, z majhnimi in zanimivimi rešitvami. Recimo s kornetom s kremo iz čičerike in ocvrto čebulo ter z bučnimi krekerji s kozjim sirom in vinskim želejem. V funkciji pozdrava so tudi kruh in izjemne bombice, ki jih opremijo s spenjenim rahlo slanim zeliščnim maslom. Kot pozdrav prinesejo še sladoled iz črne trobente in medu z zvitkom račjih prsi, spužvastim kolačem in zeliščnimi drobtinami.
Če so improvizacije z okusi v pozdravni fazi povsem iskanje kuharjevih avtorskih rešitev, je v uradnem delu menija več konkretnosti. Potočno postrv recimo povežejo s kvinojo, granatnim jabolkom, prahom iz kamilic in motovilcem. Korektna ribja jed, ki ji sledi, je spet postrv, tokrat rdeča, ki se skriva v ocvrtih žepkih, oblitih z zanimivo kardamomovo omako in, malce šaljivo, polkroglico hladne kave z mlekom. Simpatičen par ribjih jedi, ki bi ga morda v avtorskih restavracijah v Avstriji ponudili kot en deljen hod, presekajo z veganskim posredovanjem. Kocke rdeče pese prelijejo s hrenovo peno, na vrh postavijo vse popularnejši balzamični kaviar in grah. Mimogrede, če ne pijete vina, imajo v kleti tudi izvrstna grozdna sokova, rdečega iz modre frankinje in belega iz laškega rizlinga. Oba je bolje mešati z vodo, saj sta sladka kot sirup.
Spet k hrani. Šele v tej fazi, po pozdravih, dveh postrveh in veganski jedi pride na vrsto napitek, čudovita juha iz topinamburja z belo čokolado in ocvrto kroglico iz krvavice s črno čokolado. Morda ni navada, da opišemo jed v smislu, da nismo verjeli, da gre čokolada tako lepo h krvavici in topinamburju, pa vendar, šlo je za eno najzanimivejših jedi popoldneva, ki je napovedovala glavno mesno jed.
Dobili smo file fazana, ki je bil za tip kuhinje oziroma ponudbe v vinskem dvorcu konkretno velik. Je pa seveda res, da v te kraje prihajajo gostje iz Avstrije, ki vidijo prednosti predvsem v cenah, te so za njih razmeroma nizke, in verjetno tudi v velikosti porcij. Kakor koli, natančno pečen file fazana povežejo s polento s skuto, brstičnim ohrovtom, suhimi slivami in pokovko iz slanine. Če se je morda v začetku kulinaričnega izleta zdelo, da se ne bomo najedli, nam je bilo po fazanu jasno, da ne bo tako. Pa so bile pred nami še tri sladke intervencije.
Predsladica so bile sijajne marinirane kocke jabolka, ki jih sladijo s peno iz slane karamele in creme bruleejem. Razmeroma velika porcija, ki bi morda že zadostovala, a kaj ko nato prinesejo tudi glavno sladico, kakav v različnih oblikah od biskvita do čipsa, zraven gresta lešnikova »kamna«, za svežino pa skrbi tradicionalno kiselkast sladoled pasijonke. Nič posebnega, bi lahko rekli ob tej sladko-kisli kombinaciji, celo bolj nam je ustrezala tretja sladica ob slovesu, izvrstni krhki in ne presladki rožičevi piškoti ter kroglice iz čokolade in mandljev, polnjene z robido.
Več ocen gostiln preberite na mihafirst.si.