Čili con carne je tipična mehiška jed, gosta, pikantna jed čudovite barve in omamnih vonjav in zagotovo vam bo všeč. Je dovolj eksotična, da se počutite pocrkljani, po drugi strani pa vsebuje same poznane in enostavno dostopne sestavine.
Ta čili resnično navduši, pogreje, zadovolji in nasiti. Noro dobro!
V tej jedi so naslednje sestavine:
- govedina – pripravite ga lahko s katerim koli mletim mesom. Uporabite teletino, govedino, jagnjetino, svinjino ali poljubno mešanico.
- fižol – čili con carne vsebuje tudi fižol in tudi tu lahko izberete svojega najljubšega. V primeru, da črnega nimate, uporabite rdečega. Beli ali rjavi v to jed ne sodi.
- začimbna mešanica – dober čili naredijo začimbe. Tipične začimbe, s katerimi ustvarite odličen čili so čili, kajenski poper, sladka paprika in kumin ter origano. Pozor, kumin ne zamenjate s kumino!
- zelenjava – v tej jedi so čebula, česen, paprika, sesekljani paradižniki in paradižnikov koncentrat ter jušna osnova – uporabite govejo, piščančjo ali pa kar zelenjavno.
Priprava je zelo enostavna, vse se prav od začetka do konca pripravite v enem samem loncu. Res ne potrebujete posebnega znanja.
Koraki priprave so:
Prepražite čebulo in papriko.
Prepražite meso.
Dodajte česen, paradižnikov koncentrat in začimbe in vse prepražite.
Dodajte paradižnikove pelate, fižol in jušno osnovo.
Kuhajte 30 minut, da se vsi okusi prepojijo.
Postrezite, po želji okrasite z dodatki in enostavno uživajte.
Ta čili je odličen svež, prav enako odličen pa je tudi pogret. Zato ga lahko pripravite tudi vnaprej, lahko pa ga tudi zamrznete.
Najprej pa še nekaj odličnih receptov za čilije:
Zelenjavni mehiški čili s kvinojo
Čili s sladkim krompirjem, kvinojo in črnim fižolom
Odličen čičerikin čili s papriko na kvinoji
Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na spletni strani SIT FIT.
SESTAVINE (za 4 osebe)
Začimbe:
- 1 žlička čilija (izpustite, če bi čili, ki je nepekoč)
- 1/4 žličke kajenskega popra (izpustite, če bi čili, ki je nepekoč)
- 2 žlički sladke paprike
- 2 žlički origana
- 1 žlička kumina
- 1 žlička česna
- 1 žlička čebule
- 1 žlička soli
Ostale sestavine:
- 1 žlica olja
- 1 (rdeča) čebula
- 1 rdeča paprika
- 500 g mlete govedine/jagnjetine/teletine (ali mleto meso po izbiri)
- 3 stroki česna
- 1 zvrhana žlica paradižnikovega koncentrata
- 2 konzervi sesekljanih pelatov (skupaj okoli 800 g)
- 0,35 l goveje jušne osnove (ali vrele vode in jušne kocke)
- 1 konzerva črnega (ali rdečega) fižola (400 g)
PRIPRAVA
Čebulo sesekljajte, česen pa prav tako – a ju hranite ločeno. Papriko narežite na manjše kockice. Fižol splaknite pod tekočo vodo. Pripravite vse ostale sestavine.
V kozici segrejte olje, potem pa na segretem prepražite čebulo in papriko. Nato dodajte meso in pražite toliko časa, da se meso obarva, izpusti vodo, potem pa naj se le-ta pokuha. Na prepraženo meso dajte sesekljan česen, vse začimbe in paradižnikov koncentrat. Premešajte in pražite nekaj minut, da se začimbe lepo obarvajo, česen pa zadiši.
K prepraženemu in čudovito obarvanemu in dišečemu mesu dodajte fižol, paradižnikove pelate in jušno osnovo. Premešajte in kuhaj tevsaj 30 minut.
Čili poskusite in dosolite, če je potrebno.
Pripravljen čili servirajte, po želji okrasite s petešiljem (ali koriandrom), sirom, kislo smetano, poprom in postrezite s tortilija čipsom, rižem ali pire krompirjem.