V tujini so bejgli nadvse popularni, vedno bolj pa so prepoznavni in priljubljeni tudi v Sloveniji. Čeprav so klasični bejgli malo preveč kruhasti in predvsem preveč sladki, so jogurtovi čudovito mehki, zunaj hrustljavi in znotraj lepo mehki, niso pa niti presladki.
Ne le, da je priprava teh jogurtovih bejglov za razliko od klasičnih mnogo hitrejša, saj ne potrebujete nobenega ekstra časa za vzhajanje, nobene potrebe ni niti po kuhanju, še nadvse okusni so. Seveda testo ni popolnoma enako kot pri pravih” bejglih, a je vseeno odlično. Zaradi grškega jogurta so tudi polni beljakovin.
Pri pripravi bejglov uporabite polnozrnato moko in grški jogurt. Polnozrnata moka da bolj "globok" okus, kot bi ga dala bela moka. Uporabite lahko polnozrnato pšenično ali pa pirino polnozrnato moko. Ali pa kar mešanico za kruh, vendar nujno preverite kaj se že skriva v tej mešanici, da ne bo preslano. Sicer pa lahko seveda uporabite tudi belo polnozrnato moko.
Ti bejgli so super enostavni za pripravit in super luštni za pogledat. Priprava bejglov pa je tudi še res hitra.
Najprej pa še nekaj odličnih receptov, kjer uporabite grški jogurt:
- Neverjetna pica z breskvami, pršutom in jogurtovim testom
- Beljakovinsko bogati jajčni bejgli
- Kruhki s piščančjo mortadelo, burato, rukolo in breskvo
- Najboljši tzatziki
- Ranch pomaka oz. preliv
- Coleslaw: osvežilna zeljna solata z jogurtovim prelivom
Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na spletni strani SIT FIT.
SESTAVINE (za 4 bejgle)
- 170 g polnozrnate moke + še dodatno za oblikovanje (količina je odvisna od jogurta in tipa moke!)
- 240 g grškega jogurta
- 1/2 žličke soli
- 2 žlički pecilnega praška
- 1 jajce
- semena po izbiri
PRIPRAVA
V skledi dobro zmešajte moko, sol in pecilni prašek. Dodajte grški jogurt in premešajte. Testo bo dokaj lepljivo in vsekakor ne podobno siceršnjim testom.
Testo prenesite na delovno površino in malenkost pregnetite, nato pa razdelite na štiri dele. Iz vsakega naredite svaljk, potem pa oba konca združite v okroglo štručko.
Štručke prenesite na pekač, obložen s papirjem za peko, premažite z razžvrkljanim jajcem in potresite s semeni. Pecite približno 20 minut na 190°C.
Pustite jih najprej nekaj minut počivati na pekaču. Nato pa ohladite. Ko jih želite pojesti, jih prerežite, namažite in obložite po želji ter postrezite.