Rižote zahtevajo vso pozornost, zbranost in prisotnost. Postopno dodajanje jušne osnove, stoja pri štedilniku, mešanje in spet mešanje. Res so super, a le v tistih dneh, ko imate čas, da se kuhanju resnično posvetite. Vse preostale dni pa v poštev pridejo hitrejši recepti. Če že ne takšni, ki so pripravljeni v desetih minutah, pa vsaj taki, ki ne zahtevajo dolge priprave. Ta recept je že tak – enostaven za pripravo, a vseeno poln odličnih okusov. Na začetku si vzemite 10 minut za pripravo, nato pa vse skupaj položite v pečico in pustite, da ona opravi vse delo namesto vas!
Pa poglejmo, kaj ta jed vsebuje:
ZELENJAVA – Brez skrbi porabite veliko tiste zelenjave, ki dlje časa počakajo v hladilniku ali kje na hladnem – paprika, čebula, česen. Ter tisto, ki je konzervirana – koruza, fižol, paradižnikovi pelati Ter nazadnje še tisto, ki je zamrznjena – grah. Sicer pa lahko v to jed date katerokoli zelenjavo, pazite le, da tisto bolj trdo popečete s čebulo, da se zmehča, sicer pa jo dodajte kasneje, oziroma skupaj s tekočino. Namesto pelatov lahko uporabite svež paradižnik.
RIŽ – Uporabite riž za rižote ali priloge. V času, ki je naveden za peko, se skuha bel riž. Rjavi riž bi potreboval več časa in tudi več tekočine.
ZAČIMBE in ZELIŠČA – Za polnost okusa uporabite več začimb, super so bazilika, česen, origano, čebula, peteršilj in kosmiče paradižnikov. Za svežino sem na koncu uporabila tudi malo svežega peteršilja.
SIR – Uporabite sir, ki se lepo topi, edam, gruyere, celo parmezan ali mocarelo.
Ta jed je polna hranil že sama po sebi, lahko pa ji po želji dodate še meso. Predlagamo piščančje koščke (najboljše kar meso zgornjih beder), ki jih dodajte s čebulo in popecite dokler se ne obarvajo iz roza v belo. Do konca se bo pa meso itak speklo v pečici.
Tale jed je odlična tudi za pripravo vnaprej. Riž pripravite, razdelite na porcije in kosilo za nekaj dni vnaprej bo pripravljeno! Porcijo si potem le pogrejte. Pa nikar ne pozabite pred postrežbo pokapati z nekaj limoninega soka, da jed zbudite. Pa dober tek.
Poglejte si tudi kratek video priprave:
Najprej pa še nekaj drugih odličnih idej za jedi z rižem:
- Piščančja rižota z ratatouille (pozno-poletno) zelenjavo
- Zelenjavni riž s paprikami in pečeno koruzo
- Solata z rižem, čičeriko, kumaro in paradižniki
- Kremna rižota z rdečo peso
- Kremna paradižnikova rižota s pečeno zelenjavo
- Rižev krožnik s sladkim pirejem, pečeno bučko in mešano solato
Še več receptov, ki vsebujejo riž, najdete na spletni strani Sit Fit pod oznako riž.
Še več odličnih in zdravih receptov pa brž poiščite na strani Sit Fit.
Priprava pečenega riža z zelenjavo in sirom
SESTAVINE (za 2-3 osebe)
- 1 žlica (olivnega) olja
- 1/2 čebule
- 1 skodelica sveže paprike katere koli barve
- 2 stroka česna
- 1 zvrhana žlica mešanice začimb: bazilika, česen, origano, čebula, peteršilj
- 1 žlička mlete rdeče sladke paprike
- 1 majhna konzerva kuhane koruze (ali 1 pest zamrznjene ali sveže koruze)
- 1 majhna konzerva kuhanega graha (ali 1 pest zamrznjenega ali svežega graha)
- 1 konzerva kuhanega rdečega fižola
- 400 g paradižnikovih pelatov
- 3,5 dl zelenjavne jušne osnove (ali vode in jušne kocke)
- 140 g riža
- sol in poper po potrebi (poskusi, če ju moraš še kaj dodati preden dodaš sir)
- 80 g sira
- svež peteršilj in limona za postrežbo
PRIPRAVA
Pečico segrejte na 180°C.
Na segretem olju v ognjevarni posodi ali kozici zmehčajte sesekljano čebulo in nakockano papriko. Dodajte nariban česen, mešanico začimb in premešajte ter kuhajte še minuto. Dodajte riž, koruzo, grah, fižol in mleto papriko ter nato še pelate in jušno osnovo ter premešajte in zavrite.
Če imate ognjevarno posodo jo pokrijte, sicer pa vse previdno prelijte v pekač in ga prekrijte z folijo za živila ter postavite v ogreto pečico za 30 minut.
Ognjevarno posodo previdno vzemite iz pečice, ji odstranite folijo ali pokrov in jed potresite s sirom, nato pa posodo previdno postavite v pečico še za približno 5 minut, da se sir stopi.
Jed servirajte, okrasite s peteršiljem, pokapajte z limoninim sokom in postrezite.