Jed, ki bi jo lahko imenovali sveta preproščina, saj je pripravljena iz sestavin, ki so vedno pri roki, ima na Irskem prav posebno mesto med tamkajšnjimi kulinaričnimi posebnostmi. Kot veleva zgodovina, colcannon oziroma cál ceannann v stari irščini pomeni glava belega zelja, ki so ga Irci poznali bistveno prej kot krompir.

Colcannon

Sestavine:

1 kg       krompirja

300 g     zelja ali ohrovta

1 dcl       mleka

50 g        masla

sol in poper po okusu

Priprava:

1        Krompir olupimo, narežemo na manjše kose in ga skuhamo v slani vodi.

2       Medtem ko se krompir kuha, v ponvi na maslu podušimo nasekljano zelje ali ohrovt, dokler se ne zmehča.

3        Kuhan krompir odcedimo in pretlačimo, vanj vmešamo mleko in dušeno zelje ali ohrovt in dodamo sol in poper po okusu ter vse skupaj zmešamo, da dobimo kremasto jed. Po tradiciji se colcannon postreže kot priloga k soljeni govedini iz konzerve ali kuhani šunki, odlično pa se znajde tudi zraven kakšne dobre in sočne klobase ali krvavice pa tudi govedine iz juhe.

Ta je na Irsko zašel šele v 16. stoletju, in še to, kot pravi legenda, povsem po naključju, ko je neka španska vojaška ladja nasedla na čereh zahodne irske obale. Irci so tako kot večina evropskih narodov prišleka iz Južne Amerike vzeli za svojega in od takrat naprej je krompir ob zelju tam eno najbolj uporabnih živil, ki so pomagala premagovati lakoto.

Goveja juha, Restavracija Smogavc / Foto: Miha First

Goveja juha, Restavracija Smogavc / Foto: Miha First

Goveja juha z rezanci

Sestavine:

1,5 kg        govejega mesa

4        goveje kosti

4        korenčki

2        čebuli

1       por

1/3        gomolja zelene

       listna zelena in peteršilj

4        stroki česna

sol in poper

Priprava:

Najprej pripravimo in očistimo zelenjavo, meso in kosti prav tako očistimo. Vse skupaj damo v večji lonec in prilijemo mrzlo vodo ter kuhamo približno štiri ure na rahlem ognju, tako da juha le brbota, nikakor pa ne sme vreti. Ko je juha kuhana, odstranimo zelenjavo in meso ter juho precedimo in vanjo zakuhamo rezance. Govedino pa narežemo in postrežemo ob colcannonu.

Do sredine 18. stoletja naj bi si kar tretjina prebivalcev tešila glad prav s to jedjo, pripravljeno iz zelja ali ohrovta in krompirja, ki so ga obogatili še s kančkom masla in mleka. Colcannon je postal tako oboževan, da so o njem pisali otroške pa tudi bolj resne pesmice ljudskega značaja. Kako zelo so ga čislali, pove tudi to, da so z njim najpogosteje pogostili obiskovalce na svojem domu. Posebno mesto je imel in ga še vedno ima tudi ob raznih praznikih, posebno ob irskem največjem, dnevu sv. Patrika, in dnevu sv. Brigite iz Kildara, kraja blizu Dublina, najbolj čaščene svetnice med Irci, ki so ji sezidali celo več cerkva kot svojemu narodnemu svetniku sv. Patriku, pa tudi na noč čarovnic (All Hallow's Eve oziroma Hallow Eve), ki jo zaznamujejo v noči z 31. oktobra na 1. november oziroma na večer vseh svetih. Prav na ta poseben dan sta, kot je mogoče prebrati, nastala prvi uradni zaznamek in opis jedi v dnevniškem zapisu velškega popotnika in politika Williama Bulkelyja, ki je to danes znamenito jed malical na noč čarovnic v Dublinu leta 1735 in jo opisal kot čudovito jed. Irski pire krompir, obogaten z zeljem ali ohrovtom, poleti mu radi dodajajo tudi mlado čebulo, v novejših časih pa por, je bila in je še pogostokrat tudi jed, s katero poveličujejo vraževerje, saj vanjo še posebej na noč čarovnic oziroma dan vseh svetih tradicionalno skrijejo kakšno drobnarijo, na primer prstan, kovanec, naprstnik ali košček blaga, ki simbolizira in napoveduje prihodnost. Kovanec v prihajajočem letu pomeni bogastvo, košček krpe revščino, prstan pa seveda poroko. 

/ Foto: Getty Images

/ Foto: Getty Images

Čokoladna panakota

Sestavine:

7 g        lističev želatine

60 ml        polnomastnega mleka

450 ml       smetane

1 žlička       vaniljevega ekstrakta

50 g        sladkorja

10 g        kakava v prahu

Priprava:

V skledo nalijemo hladno vodo z ledom in damo vanjo lističe želatine, da se zmehčajo. V lončku na ne preveč močnem ognju zmešamo mleko, smetano, vaniljev ekstrakt, sladkor in kakav v prahu. Z metlico mešamo toliko časa, da se sladkor raztopi. Ko se tekoča zmes segreje, jo odstavimo z ognja, vanjo dodamo zmehčano želatino in stepamo, da se popolnoma raztopi. Mešanico nalijemo v servirne kozarce in postavimo v hladilnik za vsaj štiri ure oziroma dokler se panakota ne strdi. Preden jo postavimo na mizo, nanjo naribamo čokolado.

Priporočamo