Acorda velja za enega izmed zakladov portugalske kuhinje. Čeprav je preprosta in za pripravo povsem nezahtevna ter kot poosebljena skromnost v vsej svoji veličini predstavlja nekdanjo kuhinjo revnih, jo danes na Portugalskem še vedno pogosto srebajo ob nedeljskih kosilih in mnogokaterih družinskih praznovanjih, pa tudi v restavracijah in gostilnah, bolj v tistih domačega značaja kot onih, ki veljajo za bolj elitne in dražje.
Korenine te juhe, ki je globoko zasidrana v portugalski gastronomski identiteti, segajo v 8. stoletje, ko so muslimani iz severne Afrike prepluli Gibraltarsko ožino, porazili Vizigotsko kraljestvo in na delu današnje Portugalske ter južne Španije do Pirenejev ustanovili kalifat in ga tam vzdrževali do 13. stoletja. Seveda so s seboj prinesli svoje prehranjevalne navade, med drugim tudi jedi, pripravljene na osnovi starega kruha, vode in začimb, tipične za njihovo kuhinjo. Sčasoma so Portugalci juho približali svojim okusom in jo posvojili, kar naj bi dokazovala tudi etimologija besede acorda, ki naj bi izvirala iz arabske besede tharada, kar pomeni lomiti kruh.
Najbolj klasična in prvinska acorda (acorda alentejana) izvira iz regije Alentejo, ki obsega približno tretjino celotne površine države in slovi po tem, da tamkaj pridelajo večino žita v državi ter skoraj polovico vina in oljčnega olja, prav tako od tam na svetovni trg prihaja največ plute. Alentejo na splošno velja za eno najbolj neokrnjenih regij Portugalske in je dom številnih naravnih rezervatov ter desetine kilometrov dolgih plaž. Acorda je bila v Alenteju in tudi drugod na Portugalskem v teku zgodovine osnovna hrana revnejših slojev prebivalstva, saj so zanjo uporabljali star kruh in osnovne sestavine, kot so česen, oljčno olje, voda in sol, torej vse, kar so imeli tako rekoč v dometu svojih rok, koriander pa so prevzeli od prišlekov iz severne Afrike. Šele kasneje so se pojavile številne različice tudi s prestižnejšimi sestavinami, kot so morski sadeži in ribe, tako da so danes bolj bogate inačice te jedi açorda de marisco, v kateri poleg vode, česna, soli, oljčnega olja in koriandra plavajo še kozice, školjke in raki, acorda de bacalhau, ki je različica s polenovko, eno najbolj značilnih sestavin portugalske kuhinje, in acorda de camarão, v kateri se dičijo velike kozice, vsebuje pa tudi malo paradižnika za dodaten okus.