Acorda velja za enega izmed zakladov portugalske kuhinje. Čeprav je preprosta in za pripravo povsem nezahtevna ter kot poosebljena skromnost v vsej svoji veličini predstavlja nekdanjo kuhinjo revnih, jo danes na Portugalskem še vedno pogosto srebajo ob nedeljskih kosilih in mnogokaterih družinskih praznovanjih, pa tudi v restavracijah in gostilnah, bolj v tistih domačega značaja kot onih, ki veljajo za bolj elitne in dražje.

Acorda

Sestavine:

4       rezine starega kruha

4       stroki česna

1       šopek svežega koriandra

4       žlice oljčnega olja

1,5 l  vode

1       žlička soli

4       jajca

Priprava:

1       V večjem loncu zavremo vodo in dodamo sol.

2       Česen olupimo in ga skupaj s koriandrom stolčemo v možnarju, da dobimo aromatično pasto.

3       V lonec vlijemo oljčno olje in na hitro rahlo prepražimo pripravljeno pasto, da zadiši. Prilijemo vročo vodo in zavremo ter v vrelo juho previdno ubijemo jajca, da se poširajo.

4       Kruh natrgamo na manjše kose, jih položimo v globoke krožnike in čez njih prelijemo juho skupaj s poširanim jajcem.

Korenine te juhe, ki je globoko zasidrana v portugalski gastronomski identiteti, segajo v 8. stoletje, ko so muslimani iz severne Afrike prepluli Gibraltarsko ožino, porazili Vizigotsko kraljestvo in na delu današnje Portugalske ter južne Španije do Pirenejev ustanovili kalifat in ga tam vzdrževali do 13. stoletja. Seveda so s seboj prinesli svoje prehranjevalne navade, med drugim tudi jedi, pripravljene na osnovi starega kruha, vode in začimb, tipične za njihovo kuhinjo. Sčasoma so Portugalci juho približali svojim okusom in jo posvojili, kar naj bi dokazovala tudi etimologija besede acorda, ki naj bi izvirala iz arabske besede tharada, kar pomeni lomiti kruh.

Food concept Spot focus Homemade creamy pesto gnocchi on black background with copy space / Foto: Buddyb76

/ Foto: iStock

Njoki s koprivami in čemaževim pestom

Sestavine:

500 g     krompirja

150 g     moke

80 g      kopriv

1         jajce

Sol po okusu

Priprava:

Krompir skuhamo v olupku, ga olupimo in še toplega pretlačimo. Dodamo moko, blanširane in v blenderju zmlete koprive, jajce in sol ter zamesimo mehko testo, ki ga razdelimo na več manjših delov. Vsak del oblikujemo v svaljek in narežemo na manjše njoke, ki jih kuhamo v osoljeni vodi, dokler ne priplavajo na površje. Njoke stresemo v ponev in jih na hitro malce popražimo ter prelijemo s čemaževim pestom, narahlo premešamo in postrežemo skupaj z naribanim parmezanom.

Čemažev pesto

200 g       svežih čemaževih listov

100 g       parmezana

50 g       pinjol

1,5 dcl       oljčnega olja

1 žlička       limoninega soka

       Sol in poper po okusu

Priprava:

Čemaževe liste dobro operemo in osušimo, v ponvi rahlo popražimo pinjole ter jih skupaj parmezanom, limoninim sokom, soljo in poprom ter oljčnim oljem damo v mešalnik.

Najbolj klasična in prvinska acorda (acorda alentejana) izvira iz regije Alentejo, ki obsega približno tretjino celotne površine države in slovi po tem, da tamkaj pridelajo večino žita v državi ter skoraj polovico vina in oljčnega olja, prav tako od tam na svetovni trg prihaja največ plute. Alentejo na splošno velja za eno najbolj neokrnjenih regij Portugalske in je dom številnih naravnih rezervatov ter desetine kilometrov dolgih plaž. Acorda je bila v Alenteju in tudi drugod na Portugalskem v teku zgodovine osnovna hrana revnejših slojev prebivalstva, saj so zanjo uporabljali star kruh in osnovne sestavine, kot so česen, oljčno olje, voda in sol, torej vse, kar so imeli tako rekoč v dometu svojih rok, koriander pa so prevzeli od prišlekov iz severne Afrike. Šele kasneje so se pojavile številne različice tudi s prestižnejšimi sestavinami, kot so morski sadeži in ribe, tako da so danes bolj bogate inačice te jedi açorda de marisco, v kateri poleg vode, česna, soli, oljčnega olja in koriandra plavajo še kozice, školjke in raki, acorda de bacalhau, ki je različica s polenovko, eno najbolj značilnih sestavin portugalske kuhinje, in acorda de camarão, v kateri se dičijo velike kozice, vsebuje pa tudi malo paradižnika za dodaten okus. 

Mango smoothie with whipped coconut cream swirled in a tall cup, refreshing snack or healthy dessert for breakfast / Foto: Veselovaelena

/ Foto: iStock

Mangov napitek s smetano in pistacijami

Sestavine:

2              zrela manga

500 ml    mleka (polnomastnega ali rastlinskega)

2 žlici     medu

1             kepica vaniljevega sladoleda

200 ml    sladke smetane

2 žlici     pistacij

Priprava:

Mango olupimo, mu odstranimo koščico in ga narežemo na kocke. V mešalnik denemo mango, mleko, med in vaniljev sladoled ter miksamo, dokler ne dobimo gladke in kremaste teksture. Napitek prelijemo v kozarce, ga okrasimo s stepeno smetano, po vrhu pa potresemo sesekljane pistacije.

Priporočamo