Društvo vinogradnikov slovenske Istre je organiziralo že 27. festival, posvečen kraljici belih sort – malvaziji. Obiskovalke in obiskovalci so lahko okušali več kot 150 malvazij 60 vinarjev iz slovenske in hrvaške Istre, Krasa, Brd, Vipavske doline in Italije.
Še pred festivalom Malvazija, žlahtni okus Mediterana je že tradicionalno potekalo ocenjevanje Sommelier Slovenije. Na letošnjem ocenjevanju so tri petčlanske degustacijske komisije (predsednica Tamara Rusjan, Nina Jurinjak Brajko, Nada Žitko, Iuri Bellacicca in Gregor Kocjančič, predsednica Tatjana Košmerl, Majda Brdnik, Boštjan Zidar, Nika Gregorič in Danijela Katarinčič ter predsednik Valentin Bufolin, Liliana Savioli, Rok Kerin, Karin Rupena Perdec in Simona Česen) ocenile 124 vzorcev malvazij, razdeljenih v pet kategorij: peneče (9), sveže (39), zrele (35), macerirane (39) in malvazije s preostankom sladkorja (2).
Sinergije med turizmom ter vinogradništvom
Med peninami je slavila penina malvazija iz kleti Vina Markežič, med svežimi in zrelimi sta najbolj prepričali malvazija 2024 in malvazija 2023 iz kleti Vina Prelac, med maceriranimi pa je slavila malvazija Dora 2019, ki so jo pridelali v vinski kleti Bordon.
V sklopu festivala sta Društvo vinogradnikov slovenske Istre in Las Zelena Istra organizirala simpozij z naslovom Priložnosti in izzivi vinogradnikov pri oblikovanju vinske turistične destinacije, na katerem je Aleks Simčič iz Zavoda Konzorcij Brda predstavil pomen povezovanja vinogradnikov in skupne promocije regije, direktorica Zavoda za turizem, kulturo, mladino in šport Brda Tina Novak Samec je osvetlila turistične strategije in sinergije med turizmom ter vinogradništvom, strokovnjak za marketing in predavatelj na Fakulteti za vinogradništvo in vinarstvo Iztok Sila pa je delil vpoglede v učinkovite trženjske pristope za dvig prepoznavnosti vinskih destinacij.
Organizatorji so tudi letos pripravili bogat program, v nedeljo je na kulinarični delavnici vina in hrano spajal Janez Bratovž iz znane JB restavracije, italijanska sommelierka Liliana Savioli je potovala med tkanino in malvazijo, Nik Mahnič iz Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani pa je predstavil stile malvazije skozi tehnologijo. V ponedeljek so obiskovalke in obiskovalci v družbi vinogradnika Mateja Zaro odkrivali potenciale in perspektive malvazije iz regije Severni Jadran, zmagovalne malvazije ocenjevanja Sommelier Slovenije 2025 pa je predstavil slovenski sommelierski prvak Valentin Bufolin, sommelier Rok Jamnik iz kleti Vinakoper pa je predstavil iskrenje penin iz malvazije.
Podeljenih 62 medalj za najboljše malvazije
Poleg štirih medalj, ki so jih prejele zmagovalke ocenjevanja Sommelier Slovenije 2025, sta Društvo vinogradnikov slovenske Istre in Sommelier Slovenije podelila še 9 velikih zlatih in 49 zlatih medalj.
V kategoriji penine sta zlato medaljo prejeli zmagovalna penina iz kleti Vina Markežič in Capris Marine brut, ki so jo pridelali v kleti Vinakoper.
Med svežimi sta veliko zlato medaljo prejeli zmagovalka malvazija 2024 iz kleti Vina Prelac in Istarska malvazija 1 2024 iz Fiore Vina. Zlate medalje so prejeli Kmetija Cigoj za malvazijo 2024, Fiore vin za Istarsko malvazijo 2 2024, Kmetija Jogan Damijan za malvazijo 2024, In Sylvis za malvazijo istarsko 2024, Vinska klet Kralj za malvazijo Kraljica 2024, Fakin za malvazijo Istarsko 2024 in malvazijo 2024, Tomaz Winery za malvazijo istarsko Avangarde 2024, Bordon za malvazijo 2024 in Radanović Winery za malvazijo istarsko 2024.
V kategoriji zrelih vin so zlato medaljo prejeli Vina Prelac za malvazijo 2023, Vina Markežič za malvazijo Antolla 2020, Vina Guštin za malvazijo classic 2022, Damjanić Wines za malvazijo istarsko Justina 2022, Korenika & Moškon za malvazijo 2023 in Paderno – malvazijo 2023, Degrassi Wines za malvazijo istarsko Bomarchese selekcija 2021, Zigante Vero za malvazijo istarsko 2023, Fiore Vina za Istarsko malvazijo 2023, Giulio Ferenac Wines za malvazijo istarsko 2023, Vinakoper za Capo d'Istria Malvazijo 2022, Vinakras, z. o. o. Sežana za malvazijo elite 2023, Vina Štrancar za malvazijo 2023, Vina Guštin za malvaziji fresh 2023 in fresh 2022 ter Mihelj Wines za malvazijo 2023.
Med maceriranimi malvazijami so veliko zlato medaljo prejeli Bordon za malvazijo Dora 2019, Vinska klet Robi & Dorjano Korenika za malvazijo Prestige 2022, Bio-Organic wine Montis & Eko Laura za malvazijo Puhi Montis – orange 2015, Vina Markežič za malvazijo Karmel 2020, Vinakras, z. o. o. Sežana za malvazijo La Marie 2021 in Ekološka vina Besednjak za malvazijo 2018. Zlato medaljo so prejeli Veralda za malvazijo Ambra 2021, Coslovich Istrian Wines za malvazijo Santa Maria 2017, Vina Prelac za malvazijo Šinjora 2022, Ekološka vina Besednjak za malvazijo 2024, Fakin za malvazijo La Prima 2023, Kmetija Jogan Damijan za malvazijo 2020, Bio-Organic wine Montis & Eko Laura za malvazijo Montis 2022 in malvazijo Eko Laura 2022, Fiore Vina za Istarsko malvazijo 2022 in Istarsko malvazijo 2021, Vina Jakomin za malvazijo Amfora 2022, Fakin za malvazijo Amfora 2021, Vina Sanabor za malvazijo natura 2021, Damjanić Wines za malvazijo istarska Fenice 2019, Zago Agricola za Prima Bora, malvasia Istriana 2023, Ekološka vina Besednjak za malvazijo 2022, Vina Fornazarič za malvazijo Nobilis 2021, Vina Guštin za malvazijo selekcija 2019, Vinarija Franković za malvazijo Korona 2020 in Kmetija Cigoj za malvazijo 2022.
V kategoriji malvazije s preostankom sladkorja sta bili ocenjeni dve malvaziji, in sicer malvazija pozna trgatev 2015 iz kleti Vinakoper, ki je prejela veliko zlato medaljo, in sladka malvazija 2023 Kmetije Cigoj, ki je prejela zlato medaljo.