Medenjaki so ena najbolj priljubljenih decembrskih slaščic. Najpogosteje jih pečemo v adventnem času in za božič, priljubljeni pa so tudi skozi vse leto kot preprosto domače pecivo.

Tradicionalni praznični piškoti iz medenega testa, začinjenega s cimetom, klinčki, ingverjem in drugimi toplimi začimbami lahko takoj po peki (ali po nekaj dneh) postane izjemno trdi. Da bodo spet mehki in topljivi v ustih, v škatlo s piškoti – ki se mora tesno zapirati – položite rezino ali dve svežega jabolka. Piškoti bodo nase povlekli vlago iz jabolka in se v dnevu ali dveh zmehčali. Pazite samo, da jabolko po dveh dneh odstranite ali zamenjate, da ne začne plesneti. Če nimate jabolka, podobno deluje tudi kos kruha. 

Za pokušino dodajamo še recept za pripravo medenjakov iz arhiva Nedeljskega dnevnika.   

Božični medenjaki

Sestavine: 

1 kg moke

250 g rjavega sladkorja

250 g tekočega medu

250 g masla

6 jajc

1 pecilni prašek

cimet, kardamom, mleti klinčki, muškatni orešček, ingver v prahu

Za glazuro:

200 g sladkorja v prahu

1 beljak

2 žlički limonovega soka

Priprava: 

Pekač obložimo s papirjem za peko. V kozici penasto umešamo zmehčano maslo, rjavi sladkor in rumenjake. Prilijemo tekoči med, dodamo moko s pecilnim praškom in začimbno mešanico po okusu. Pazimo, da z začimbami ne pretiravamo! Dobro premešamo. Pečico segrejemo na 175 °C. Beljake stepemo v čvrst sneg, ki ga vmešamo v medeno zmes. Vse skupaj ugnetemo v testo, ki ga razvaljamo na približno 5 milimetrov debelo. Nato s poljubnimi modelčki izrežemo kekse različnih oblik, ki jih zložimo na pripravljen pekač. Pripravimo belo glazuro tako, da v kotliček presejemo sladkor v prahu. Dodamo beljak in limonov sok, potem pa mešamo toliko časa, da dobimo gladko in snežno belo zmes, s katero premažemo medenjake. Pekač za 10–15 minut porinemo v segreto pečico. Ohlajene spravimo v pločevinasto škatlo in jih pustimo kak dan počivati, da razvijejo poln okus. Ponudimo jih s čajem ali sadnim sokom, zloženi v primerno embalažo pa so lahko tudi odlično darilo.

 

Priporočamo