Limski kanal je eden najlepših naravnih pojavov na zahodni obali Istre. Gre za približno 10 kilometrov dolg in do 30 metrov globok morski zaliv, ki se zajeda v istrsko kopno med Vrsarjem in Rovinjem. Zaradi svoje oblike spominja na fjord, čeprav je v resnici zaliv, ki je nastal zaradi potopljenega rečnega kanjona. Zaradi številnih podvodnih izvirov na tem območju je morje manj slano, izrazita temperaturna nihanja, visoka koncentracija kisika in manjša prosojnost v primerjavi z odprtim morjem pa vplivajo na bogastvo planktona ter posledično raznoliko floro in favno. Zaradi vseh teh dejavnikov je to območje idealno za gojenje školjk, ki ima v Limskem kanalu večstoletno tradicijo. Najbolj znane školjke iz tega zaliva so limske ostrige (kamenice), ki se od ostrig z drugih območij razlikujejo ravno zaradi edinstvenih značilnosti Limskega kanala.
Raj za ljubitelje ostrig
Pravijo, da so ostrige najbolj sočne, okusne in polne okoli praznika svetega Jožefa. Ravno takrat bo na obali Limskega kanala potekala priljubljena kulinarična prireditev Dan limskih ostrig. V nedeljo, 16. marca, bodo lahko obiskovalci okušali ostrige, ki jih je najbolje uživati surove z nekaj kapljicami limoninega soka ali ekstra deviškega olja. Poleg tega bodo razvajali svoje brbončice z lokalnimi istrskimi vini, izdelki domačih proizvajalcev
in uživali v čudovitem ambientu Limskega kanala.
Restavraciji Viking in Fjord bosta ostrige predstavili tudi na svojih tematskih menijih. Dogodek bo popestril še bogat glasbeni program, ki bo poskrbel za prijetno vzdušje. Za vse, ki si želijo Limski kanal doživeti še na drugačen način, bodo organizirane vožnje z ladjo. Obilica zabave in odličnega vzdušja je torej zagotovljena.
Limski kanal in Romualdova špilja
Limski kanal je zanimiv že sam po sebi. Potopljena kraška dolina na zahodni obali Istre med Rovinjem in Porečem je zaradi naravnih znamenitosti in izjemne kulinarične ponudbe danes priljubljena turistična točka številnih gastronomov in ljubiteljev prostega plezanja. Pred davnimi časi je ta zaliv nudil zatočišče znanemu čudodelniku in jasnovidcu Romualdu – istoimensko špiljo, ki jo danes obišče veliko avanturistov in ljubiteljev naravnih lepot. Do pečine lahko pridete z vzponom čez gozd, dolg 360 metrov. Pečina je dolga 105 metrov. Povprečna temperatura v njeni notranjosti je okoli 12 stopinj, relativna vlaga pa 70–75 odstotkov. V pečini so odkrili najstarejše ostanke pračloveka v Istri. Poleg jamskega medveda, jamskega leva, leoparda, volka, lisice, rjavega medveda, jamske hijene in snežnega zajca so tu odkrili skupno 41 živalskih ostankov.
Peš ali na kolesu se lahko odpravite raziskovat naravne lepote zavarovane pokrajine na označeni poučni poti vzdolž Limskega kanala. Če vam noge in kondicija dobro služijo, se vsekakor povzpnite na razgledišče in fotografirajte Limski kanal iz najboljšega kota. Ali pa se le sprehodite po gozdu Kontija nad Limskim kanalom in poiščite drevesa kraškega gabra, stara več kot 140 let.