V društvu Sommelier Slovenije, ki kot edino tovrstno strokovno društvo predstavlja Slovenijo v mednarodnem sommelierskem združenju ASI – Association de la Sommellerie Internationale, so po letu 2022 ponovno izbrali najboljšega sommelierja Slovenije. Letos je bilo prizorišče zanimivega in napetega tekmovanja igralniški kompleks Perla v Novi Gorici. Razlog, da tekmovanje poteka vsakih nekaj let, se skriva v tem, da priprave na evropsko ali svetovno prvenstvo trajajo več let, saj so naloge, ki jih dobivajo tekmovalci z vsega sveta, silno zahtevne. Sicer pa tudi na državnih prvenstvih, kot je bilo videti pred dnevi v Novi Gorici, ne gre za kviz program razvedrilnega značaja, temveč za resno profesionalno tekmovanje. Konec koncev je tudi vedno več društev, ki ponujajo izobraževanje v veščinah poznavanja ter spajanja vina in drugih pijač, čeprav so se vsi tekmovalci, ki so doslej zastopali Slovenijo na evropskih in svetovnih prvenstvih, šolali v Društvu za razvoj pivske kulture Sommelier Slovenije.
Tekmovalna procesija državnega prvenstva se je pravzaprav začela že dan prej, v sredo, pravico nastopa na njem pa so si lahko izborili le kandidati, ki so uspešno opravili izobraževanje po predpisanih programih in ki že opravljajo sommeliersko delo. V polfinale se jih je uvrstilo sedem: Simona Česen, Špela Simoneta, Miralem Junuzović, Matic Romšak, Anže Repovž, Miha Pate in Martin Kobal. Naloge, ki so jih morali opraviti za nastop v finalu, pa so bile naslednje: najprej so morali v 120 minutah opraviti zahtevno pisno preverjanje znanja, ki je v 75 vprašanjih zaobjelo znanja s področja vinogradništva, vinarstva in sommelierske stroke, sledila sta opisna degustacija dveh vin ter test spajanja vina in hrane, v praktičnem delu tekmovanja pa so morali pokazati veščine strežbe z dekantiranjem vina. Na koncu je komisija izbrala tri, ki so se v igralniškem gnezdu spopadli za naziv najboljšega sommelierja leta 2025. Simono Česen, sommelierko iz Wine bara Šuklje v Ljubljani, Miralema Junuzovića iz bistroja Štorja iz Postojne in Anžeta Repovža iz Gostilne Repovž v Šentjanžu na Dolenjskem.
Slovenija v svetovnem vrhu
Na finalnem dogodku v Perli, ki je bil odprt za javnost, so najprej predstavili vse tri najboljše sommelierje, ki so se uvrstili v finale tekmovanja, nato pa je moral vsak v samostojnem nastopu opraviti degustacijo dveh slovenskih in dveh tujih vin ter prepoznavanje petih žganih pijač, prepoznati tri različna piva, popraviti napake v vinskem listu, podati ustrezne predloge za spajanje hrane in vina ter prikazati dekantiranje in postreči z vinom, tekmovalni del pa se je končal s posebnim izzivom, in sicer z izborom najboljšega sommelierja v točenju penine iz steklenice magnum. Tekmovanje je spremljalo več komisij, in sicer komisija za degustacijo, za spajanje vina in hrane, za popravke v vinskem listu, za strežbo ter skupni vtis (komunikacija, znanje tujega jezika, splošna razgledanost in urejenost). Žiriji, ki je vodila strokovni del tekmovanja, je predsedoval Valentin Bufolin, do novogoriškega tekmovanja še aktualni državni sommelierski prvak in predsednik društva Sommelier Slovenije, posamezne komisije pa so bile sestavljene iz samih prekaljenih velemojstrov gastronomske stroke. Med prepoznavnejšimi obrazi so bili Tomaž Kavčič iz Gostilne pri Lojzetu iz Zemona, Jure Tomič iz brežiškega Debeluha, pa Joško Sirk iz gostilne La Subida ter starosti slovenskih sommelierjev Sergij Cesar in Jean Piere Škrlj, prvi slovenski državni prvak ter udeleženec dveh svetovnih prvenstev leta 1995 v Tokiu in leta 1997 na Dunaju.
Preden so se trije finalisti lotili svojih nalog, je bil po protokolu seveda na vrsti še uvodni program, ki ga je ob boku Bufolina povezovala strokovnjakinja za turizem iz edine javne neprofitne radiotelevizijske organizacije v Sloveniji Marjana Grčman, nato pa se je zainteresirani javnosti in komisijam predstavila četica vseh finalistov v sommelierskih delovnih uniformah z obvezno belo srajco, metuljčkom ali kravato, suknjičem, modnim predpasnikom in črnimi lakastimi čevlji. Vsi so prejeli diplome oziroma priznanja za uvrstitev v polfinale, nekaj sponzorskih daril, nato pa je nekdanji predsednik Društva za razvoj pivske kulture Sommelier Slovenije in eden najvidnejših slovenskih strokovnjakov na tem področju Ivan Peršolja v kratkem nagovoru nanizal nekaj zanimivosti. Med drugim je navedel, da so v najelitnejšem sommelierskem društvu od 21. januarja 1992, ko je formalno nastalo, do danes izšolali natanko 1235 sommelierjev prve stopnje, 219 druge stopnje in 136 tistih, ki so uspešno končali tretjo stopnjo, kar nas menda uvršča v svetovni vrh po številu sommelierjev na sto prebivalcev.
Tekmovalni šov program
Nato je seveda sledil tekmovalni šov program trojice, ki je na odru nastopila po vrstnem redu, ki ga je določil žreb. Najprej je vse naloge vestno izpolnil Repovž, za njim Junuzović, na koncu pa še Česnova, ki je sodeč po napovedih veljala za tiho favoritko, saj se je že pred tremi leti uvrstila v polfinale. Vsak tekmovalec je pred posamezno komisijo opravil po eno nalogo. Najprej degustacijo dveh slovenskih in dveh tujih vin ter prepoznavanje petih žganih pijač in treh piv, nato je sledil popravek napak v vinskem listu, kasneje pa disciplina v podajanju ustreznih predlogov za spajanje hrane in vina ter na koncu še dekantiranje vina in njegova postrežba pred dvema častnima gostoma. Temu je sledil še šov zunaj tekmovalnega programa, v katerem so morali tekmovalci po občutku z enako količino vina napolniti 21 kozarcev iz enoinpollitrske steklenice (magnum) penine, in tudi v tej veščini je zmagala Simona Česen. Po vsaki nalogi, ki jo je posamezen tekmovalec uspešno končal, je bilo mogoče slišati gromek aplavz, še bolj pa je donelo v dvorani, v katero se je razposajena druščina vrnila vmes, med festivalsko pokušino jedače in pijače, ko so razglasili zmagovalko. Ta je po zmagi dejala, da je ponosna, da sta se ves njen trud in delo potrdila s tem naslovom, saj se je tri leta pripravljala na to tekmovanje, ker je bila njena glavna želja zmaga. »To je znak, da sem na pravi poti, upam, da bom s tem spodbudila še druge ženske, da se udeležijo tekmovanja. Verjamem, da je znanja med vinskimi strokovnjaki v Sloveniji veliko,« je povedala po zmagi.
Po razglasitvi je seveda napočil čas še za čestitke in okrepčilo, tisti, ki so se odločili, da pridejo na sommeliersko državno parado, so nedvomno prišli na svoj račun, saj je bil v preddverju dvorane pravi vinski festival, v sklopu katerega je bilo mogoče za skromnih 35 evrov, kolikor je stala vstopnica za prireditev, neomejeno okušati številna vina okrog trideset vinarjev pretežno iz primorskih in dolenjskih koncev ter malicati dobrote Daliborja Janačkovića iz Perline restavracije Calypso in druge izbrane jedi, ki so jih pripravili gostujoči kuharski mojstri iz različnih slovenskih gostiln in restavracij.