Špinača vsebuje veliko antioksidantov, ki ščitijo pred rakom, boleznimi srca in sladkorno boleznijo tipa 2. Eden izmed antioksidantov, s katerim je bogata špinača, podpira zdravje oči in lahko ščiti pred degeneracijo rumene pege, glavnim vzrokom za izgubo vida pri starejših. Špinača je tudi polna drugih bistvenih vitaminov in mineralov, vključno s folatom, vitaminom A, K in C.

Nedavna študija je pokazala, da so imeli tisti, ki so pojedli malo več kot skodelico špinače na dan, enake kognitivne sposobnosti kot 11 let mlajši ljudje, ki niso jedli zelene zelenjave, kar potrjuje, da redno uživanje špinače pomembno vpliva na delovanje možganov.

Kljub temu, da špinača sama po sebi nima prijetnega okusa, jo lahko v kombinaciji z drugimi živili, bodisi sadjem ali zelenjavo umestimo v katerikoli obrok. Lahko si z njo naredimo smuti, sendvič ali pa jo kot prilogo dodamo h glavnemu obroku. 

Spodaj prilagamo recept za okusen sendvič s špinačo, ki vam bo dal energijo za cel dan. 

Sestavine:

2 polnozrnata toasta

2 trdo kuhana jajca

100 g mlade špinače

1 žlica oljčnega olja

1 strok česna

1 žlica sirnega namaza

ščepec soli

50 g zmehčanega masla

Priprava:

Jajca skuhajte in ohladite pod tekočo hladno vodo, nato jih olupite in razpolovite. Odstranite rumenjak in ga skupaj s špinačo, olivnim oljem, česnom, sirnim namazom, maslom in rumenjaki dajte v skledo ter začinite. Vse skupaj sesekljajte s sekljalnikom, dokler ne dobite kremaste zmesi. Jajca brez rumenjakov napolnite s pestom, preostanek pa namažite na toast in po želji postrezite z več jajci, šunko, sirom in drugimi živili po želji. 

Priporočamo