Ljubljana je v nedeljo ponovno zadihala v ritmu, ki ga v hitrem vsakdanu pogosto pogrešamo – v ritmu čaja. Na Festival čajev 2025, ki ga organizira skupnost herbalist.si, so prišli številni obiskovalci, željni ne le okusov, temveč tudi zgodb, ki se skrivajo za vsako skrbno pripravljeno mešanico.
Zeliščarji in farmacevti so opozorili, da rastline niso le seštevek »učinkov«, temveč živa bitja, vpeta v ekosistem. To spoštovanje do naravnih načel so podprli tudi sogovorniki Zveze društev Kneipp Slovenija in Term Snovik, ki so Kneippovo filozofijo predstavili v sodobni luči: skodelica čaja je vsakdanji ritual, ki nas opomni, da smo del narave, ne le njeni zunanji opazovalci.
Kultura pitja čaja
Kultura čaja na Slovenskem ima globlje korenine, kot si pogosto mislimo. Dddr. Mira Delavec Touhami je s čustveno pripovedjo o Josipini Urbančič Turnograjski obiskovalce popeljala v 19. stoletje. Skozi pisma in zgodbe je prikazala čaj kot spremljevalca intelektualnih srečanj, ljubezenskih izpovedi in intimnega doživljanja sveta. Čajanka je bila in ostaja kulturna gesta – način, kako nekoga povabimo v svojo zgodbo in trenutek sočutne pozornosti.
A čaj ne spada le v salone. Borut Andrejaš je predstavil koncept gozdne terapije, kjer postane pitje čaja del gozdnega doživetja. Šumenje listja, vonj zemlje in topel požirek se povežejo v enotno izkušnjo, ki sodobnega človeka vabi k umiritvi in prisotnosti, namesto da bi naravo iskal šele takrat, ko ga telo ali duša opozorita z bolečino.
Dr. Tina Prodnik je poudarila, da je kakovost življenja rezultat naših vsakdanjih odločitev, med katere sodi tudi zavestno uživanje čaja in spoštovanje naravnega ritma.
Posebnost letošnjega festivala je bila izrazita zaveza trajnosti. Organizatorji so ponosni, da je praznovanje zeliščarjev potekalo po načelih »brez odpadkov« (zero waste). Na prizorišču ni bilo plastičnih kozarcev; namesto tega so obiskovalci s seboj prinesli lastne skodelice – estetsko dovršene, nekatere celo dragocene, z družinskimi zgodbami v ozadju. Tako je vsak požirek postal tudi poklon trajnosti in spoštovanju predmetov z zgodovino.
Festival, ki ga je celostno povezovala Marija Komatar, je prinesel tudi priznanja za odličnost. Podeljenih je bilo 11 novih priznanj strokovnega ocenjevanja čajnih mešanic, pri čemer sta dva ponudnika nagrado prejela že drugo leto zapored. Ta kontinuiteta dokazuje, da se v Sloveniji razvija vrhunsko čajno mojstrstvo, ki ima potencial za večjo prepoznavnost države na tem področju.