Slabša gibljivost, manj moči, neprespanost, oslabljene kognitivne sposobnosti, kronične bolezni … Vse to lahko prinese starost. Ni pa to nujno.
»Na podlagi tega, kar vemo danes, bi lahko večina ljudi dočakala 90 ali celo 95 let brez večjih težav, če bi začeli pravočasno skrbeti za zdravje,« pravi Eric Verdin, predsednik Buckovega inštituta za raziskave staranja v Kaliforniji. »A je resničnost precej drugačna – večina ljudi je zdrava do približno 65. ali 70. leta, nato pa se začnejo počutiti slabše.«
Verdin tolaži, da za izboljšanje ni nikoli prepozno. S pravilno prehrano, manj alkohola in več gibanja lahko pri 30 letih poskrbimo, da se bomo pri 70 počutili bolje.
Zakaj ravno pri 30 letih?
Prav pri teh letih se začnejo kazati prve s starostjo povezane spremembe: od zmanjševanja mišične mase do sprememb v presnovi in kostni gostoti. »To obdobje je ključna priložnost za oblikovanje navad, ki nam kasneje zagotavljajo odpornost,« pravi João Passos s klinike Mayo v ZDA.
Trideseta so tudi čas, ko bi bilo smiselno zmanjšati uživanje alkohola, saj ta pospešuje staranje in resno moti spanec, menijo strokovnjaki. Prav spanje pa je ključno za zdravje možganov – med drugim zmanjšuje tveganje demence. »Že ena neprespana noč spremeni metabolizem in zmanjša voljo za zdrave odločitve,« pravi. »Naša notranja biološka ura mora ostati usklajena s 24-urnim ritmom. Če gremo spat vsak dan ob istem času, telo ostane sinhronizirano.«
Gibanje je nujno
Največje tveganje po 70. letu so padci, ki so pogosto povezani z okrnjeno gibljivostjo in slabšimi mišicami nog. Zato je ukvarjanje s športi, kot so tenis, badminton in kolesarjenje, izjemno koristno. Raziskave kažejo, da lahko to precej podaljša življenje, v japonski študiji iz letošnjega leta pa ugotavljajo, da kolesarji redkeje umirajo prezgodaj. »Tudi hiter 15-minutni sprehod po obroku ima opazen učinek,« pravi Aditi Gurkar z Univerze v Pittsburghu.
Manj predelane hrane
Strokovnjaki glede prehrane svetujejo, da v telo vnašamo čim manj predelane hrane ter povečamo vnos sadja in zelenjave. Raziskave kažejo, da se ljudje, ki uživajo hrano, bogato s karotenoidi (sladki krompir, korenje, marelice, mango), počasneje starajo, saj ti pigmenti ščitijo celice pred oksidativnim stresom.
»Z zdravimi navadami v tridesetih letih preprečimo ali upočasnimo molekularne in celične spremembe, ki se sicer kopičijo in vodijo do upada v sedemdesetih. Starosti ne moremo ustaviti, lahko pa pomembno vplivamo na to, kako jo bomo doživeli,« zaključujejo znanstveniki.