S projektom Enotour 2 spodnja Vipavska dolina odpira vrata novim priložnostim v vinogradništvu in enoturizmu. Projekt temelji na razvoju novih potencialov, sofinanciran pa je iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republike Slovenije v okviru Programa razvoja podeželja v programskem obdobju 2014-2020 (pristop LEADER/CLLD). S skupnim proračunom 140.950,85 evra – od tega sofinanciranih sredstev Evropske unije iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republike Slovenije v okviru programa LEADER/CLLD v višini 89.597,25 evra – je projekt potekal od julija 2022 do avgusta 2023 pod vodstvom LAS V objemu sonca, RRA SEVERNE PRIMORSKE Regijske razvojne agencije d.o.o. Nova Gorica. Pred kratkim so na promocijskem dogodku, kjer so se povezali lokalna akcijska skupina in lokalnimi akterji, navdušili udeležence iz vse Slovenije.

Od vinogradniške malice do hrama

Dogodek se je začel pred Hišo aleksandrink v Prvačini. Gostitelje in udeležence sta nagovorila Črtomir Špacapan, direktor RRA SEVERNE PRIMORSKE Regijske razvojne agencije d.o.o. Nova Gorica, ter podžupan Mestne občine Nova Gorica Anton Harej, ki je poudaril pomen trajnostnega turizma in ohranjanja kulturne dediščine. Hišo aleksandrink in njeno bogato zgodovino je v obliki igre predstavila gospa Lojza (Andrejka Humar) iz Društva za ohranjanje kulturne dediščine aleksandrink, ki je obiskovalcem podrobno orisala zgodbe aleksandrink – deklet, ki so odhajala na delo v Egipt. Muzej služi ohranjanju spomina na ženske, ki so v najtežjih časih reševale premoženje in življenje svojcev z delom služkinje, dojilje in gardedame v Aleksandriji in Kairu. Ljubitelji Vipavske doline so nato nadaljevali pot v Zalošče do železniškega mostu.

Vipavska vina / Foto: Anarojc

Projekt Enotour 2 povezuje vinogradnike in jim ponuja strokovno podporo, prav tako lahko njihova vina pridobijo značko »Vipavska dolina – Terase Izbrano«. / Foto: Anarojc

Krajši pohod po vinogradniških terasah do vinogradov v B'rnadovcah se je zaključil z malico in pokušnjo vin, ki sta jo vodila Radivoj Lisjak in Matej Žabar. Na pohodu med terasami so strokovnjaki predstavili edinstveno sestavo tal na tem območju Vipavske doline in njihove vplive na kakovost vipavskih vin. Na sončnem pobočju z razgledom na dolino so obiskovalci uživali v tradicionalni vinogradniški malici, ki so jo pripravili v gostilni Primula ter so jo prinesle in postregle kmečke ženske iz Dornberka. Ta sproščeni del dogodka je združil naravo, kulinariko in znanje. Zaključek dneva je potekal na kmetiji Profesorjevi v Dornberku, kjer so udeleženci uživali ob vodeni degustaciji Gregorja Bandlja, in sicer vrhunskih vin oznake »Vipavska dolina – Terase Izbrano« in lokalnih dobrot. Za vino s to oznako mora biti vinograd zasajen na absolutnih vinogradniških legah, na flišnatih terasah (v hribu z najmanj 20-odstotnim nagibom) ali na platoju na vrhu gričev, na flišu. Najvišja starost vinogradov za bela sveža vina je tri leta, za strukturna rdeča pa deset let. Poleg številnih drugih kriterijev mora vinogradnik skrbeti za ohranjanje in razvoj biodiverzitete vinograda z naravi prijaznimi tehnologijami in naravnimi elementi, kot so zeleni pasovi, poraščene naravne pregrade (na primer živa meja) ter druge ekološke niše, kar prispeva k večji biološki pestrosti.

Slovenija kot zelena destinacija namreč vse bolj temelji tudi na trajnostnem turizmu, tvorni del tega pa so enološko-gastronomska doživetja. 

Banner EU / Foto:

Banner EU / Foto:

Priporočamo