Portorož in Piran se v pustnem času preobrazita v središče zabave in druženja ter privabljata obiskovalce z vsega sveta. Letos bo praznovanje pusta še posebno pestro, saj so organizatorji pripravili dogajanje, ki bo navdušilo vse generacije in vsak okus.

David Morales in Solardo

V petek, 28. februarja, ste vabljeni v portoroški Magazin Grando. Od 22. ure dalje se pripravite na nepozabno noč elektronske glasbe! Legendarni DJ David Morales, ki je pustil neizbrisen pečat v svetu house glasbe, se po dolgem času vrača v slovensko Istro. Morales, dobitnik grammyja za najboljši remiks leta 1998 (»Fantasy« z Mariah Carey), bo s svojim značilnim slogom, ki združuje house, soul, disco in funk, ponovno razveselil množico v Portorožu. Poleg Moralesa bo nastopil še DJ duo Solardo, ki kraljuje na svetovnih festivalih, kot so Tomorrowland, Creamfields in Elrow, s svojimi sodobnimi ritmi. Večer bo odprl priljubljeni projekt slovenskih didžejev Secret Disco.

Maškare za otroke

Otroci, pripravite se na pravo pustno pustolovščino, ki bo v soboto, 1. marca, ob 16. uri potekala v Avditoriju Portorož. Slon Vipko bo s svojo čarobno tipko odpeljal otroke v cirkuški svet, kjer jih čakajo smeh, zabava in nepričakovana doživetja. Predstava, dolga 30 minut, je namenjena otrokom od 2. leta starosti dalje. Program v avli Avditorija Portorož bo prav tako zabaven. Čaka vas ples s slonom Vipkom, rajanje in predstavitev maskot, poslikava obrazov, modeliranje balonov, ples z milnimi mehurčki. Vstop bo za maškare prost.

Veliki pustni ples

Za ljubitelje elegance in plesnih mask je Veliki pustni ples v Piranu prava poslastica. Tema letošnjega plesa, ki ga že tradicionalno gosti gledališče Tartini Piran, so Štirje letni časi, ki bodo obiskovalce popeljali skozi različna razpoloženja in barve narave. Za plesno glasbo bosta poskrbela De Peachkiss band in Adriano Roy DeeJay. Najlepše maske bodo nagrajene, zato bodite izvirni. Vstop prost.

Kulinarična doživetja v pustnem času

Pust ne bi bil popoln brez domačih fritul (mišk), krofov in hroštul (flancatov), ki dišijo iz istrskih kuhinj. V Portorožu priporočajo, da obiščete Café Central, kjer v pustnem času slovijo po svojih krofih. Ti so leta 2021 osvojili naziv naj krof Slovenije zahvaljujoč ročni pripravi in skrbno varovanemu receptu. Leta 2024 pa so navdušili tudi z inovativnim krofom z limonino kremo, limoninim gelom in nežno meringo, obogatenim z oljčnim oljem, limoninim likerjem in belo čokolado – pravo pustno poslastico! Kaj pa letos?

Pust na Obali je torej poln glasbe, plesa, smeha in okusnih dobrot. Ne glede na to, ali ste ljubitelj elektronske glasbe, elegantnih plesnih večerov ali bi radi svojim najmlajšim privoščili nepozabno pustno rajanje, vas v Portorožu in Piranu čaka nepozabno doživetje. Če pa iščete še nekaj več, vas vabijo tudi v Koper, kjer bo na pustno soboto, 1. marca, potekala že 15. Istrska pustna povorka. Povorka bo ob 11. uri začela svojo pot od parkirišča pri Bonifiki ter jo nadaljevala vzdolž Ljubljanske ceste in Pristaniške ulice. Konec pustnega rajanja bo letos na Ukmarjevem trgu.

Pustno vzdušje tudi v Izoli

V soboto, 1. marca, in nedeljo, 2. marca, med 11. in 17. uro bo živahno tudi na Lonki v Izoli, kjer vas čaka nepozaben pustni konec tedna za vse generacije. V soboto bo ob 11. uri predaja ključa pustnim maskam, nato pa vse do 12.15 animacijski program za otroke. Ob 13.30 bo koncert skupine Dejan Dogaja. Tudi nedelja bo glasbeno obarvana.

Preprost recept za istrske fritule. F portoroz.si

Preprost recept za istrske fritule Foto: portoroz.si

Ob 11. uri se bodo najmlajše maškare zabavale v mini disku, ob 13.30 pa se bo nadaljeval glasbeni program. V nedeljo bo tekmovanje družinskih mask – tri najboljše maske bodo prejele privlačne nagrade! Prijave bodo možne po spletu ali na dogodku. Prav tako bo tudi Lonka zadišala po krofih, miškah, hroštolah, palačinkah in drugih dobrotah. Na stojnicah boste našli tudi ročno izdelane pustne maske in pripomočke, ki bodo popestrili vaše pustno praznovanje. 

Recept za istrske fritule

Portoroški Café Central je delil preprost recept za istrske fritule:

Sestavine: 500 g moke, 20 g kvasa, 2 rumenjaka, 50 g kristalnega sladkorja. 25 g sladkorja v prahu, 20 g masla, 2 dl mleka, 0,5 dl ruma, naribana lupina limone, sol, olje za cvrtje, sladkor v prahu za posip

Postopek: Vse sestavine razen kvasa in mleka damo v posodo. Kvas raztopimo v toplem mleku in dodamo v testo, da dobimo gladko maso. Testo pustimo vzhajati 30 minut, nato ga z žlico zajemamo in cvremo v vročem olju. Pečene fritule odcedimo na papirnati brisači in posujemo s sladkorjem v prahu.

Priporočamo