Salzburški Lungau, katerega petnajst slikovitih vasi leži na nadmorski višini tisoč metrov in več, velja za eno najbolj sončnih regiji v Avstriji. V Bramlhofu si je dom ustvarila ena najboljših in izredno priljubljenih slaščičark in pekovka kruha v nemško govorečih državah, Christina Bauer. Ko ne dela v pekarni ali na kmetiji, kjer živi z možem in otrokoma, rada prebira kuharske knjige, iz katerih črpa nove ideje za svoje recepte. »Toda moj največji vir navdiha je vsakdanje življenje. Če boste vedno hodili po svetu z odprtimi očmi, boste v vsakem supermarketu ali v naravi našli nov navdih za recepte,« je v enem od svojih zapisov dejala Christina Bauer.
Strast do domačega peciva se je pojavila že v njeni mladosti. Ko se je preselila k možu Johannesu, pa jo je peke kruha začela učiti tašča. »Pokazala mi je najpomembnejše gibe pri mešanju testa in potem me res ni bilo mogoče ustaviti. Moji prvi domači hlebčki kruha seveda niso bili videti popolno, vendar so bili vedno dobrega okusa. Sčasoma se je pojavila želja po poglobitvi znanja o peki kruha in začela sem obiskovati različne tečaje v regiji,« je povedala pekovka in ustanoviteljica podjetja Backen mit Christina. Ker se je že zelo hitro pojavilo ogromno povpraševanje po njenih receptih, jih je začela redno deliti po spletu. Posledično se lahko danes pohvali s kar osmimi kulinaričnimi knjigami, novo je napovedala za letošnjo jesen.
Vse na enem mestu
A ker je na ekološki kmetiji v Bramlhofu, kjer ima družina dom, obenem pa imajo tudi počitniške nastanitve, zmanjkalo prostora, je pred štirimi leti v Tamswegu (Johann-Löcker-Strasse 10) zgradila večji objekt in za javnost odprla vrata v svoj pekovski svet. V poslovnem prostoru, ki je dobrih deset minut vožnje oddaljen iz v St. Margarethna (ob smučišču Katschberg), sta na enem mestu njena pekarna z veliko praktičnimi pripomočki za peko in prijetna kavarna, kjer vam postrežejo zajtrk s sveže pečenimi kruhki, lokalni so tudi mesnine, kuhana ali pečena jajčka in različni siri ter sirni namazi.
Lahko pa si privoščite le skodelico kave. Ob njej vam bodo postregli brezplačen vzorec peciva, piškotov ali tortice – odvisno od letnega časa. Vse je sveže pečeno. In čeprav vas bo imelo, da bi vse, kar boste pokusili, tudi kupili, tega žal ne boste mogli narediti. »Ob kavi, ko postrežemo pecivo ali košček torte, gost dobi zraven recept. Christinina želja je ljudi motivirati, da se peke lotijo sami,« je povedala Maria, ena od dvajsetih zaposlenih deklet in žena, ki delajo za znamko Backen mit Christina.
Tudi zato lahko v trgovini poleg prijetne kavarnice kupite visokokakovostno moko, žita, začimbe in mešanice za peko. Moko nabavljajo v bližnjem mlinu. Veliko sestavin za peko lahko kupite nepakiranih, brez embalaže za enkratno uporabo ali plastike. Poleg moke in sestavin za peko boste v trgovini našli še veliko drugih pripomočkov, ki vam lahko poenostavijo in posladkajo peko. Pekače, košare, žige za kruh, rezalnike piškotkov najrazličnejših oblik, valjčke za testo z vzorci in še veliko več.