Dobrodošli v Claire, zgodovinski irski grofiji, ki se je nedavno znašla v samem vrhu svetovne gastronomske scene. Za vse to je zaslužna restavracija Homestead Cottage, očarljiv lokal, ki mu je prestižni Michelinov vodnik podelil zvezdico in ga označil za »najboljšega podeželskega zmagovalca, ki navdušuje s čudovitimi irskimi jedmi vrhunske kakovosti«.
Zapustil prestižne kuhinje znanih restavracij
V rustikalnem ambientu goste pričakajo mize, izdelane iz talnih desk starega mlina in Singerjevih šivalnih strojev, ki so jih nekoč poganjali na nogo. V mrzlih in vetrovnih dneh prostor ogreje prasketajoči ogenj v kaminu, iz kuhinje pa prihajajo omamne dišave, ob katerih se vam cedijo sline. Restavracija Homestead Cottage, ki so jo številni mediji razglasili za najboljšo na Irskem, je življenjski projekt vrhunskega kuharja Robbieja McCauleyja, ki se je pred nekaj leti odločil zapustiti modne kuhinje priznanih restavracij v Veliki Britaniji in na Irskem ter ustanoviti lastno podjetje v vasi, za katero se zdi, da je ujeta v nekem daljnem pozabljenem času.
Robbie, ki je po rodu Škot, od leta 2013 živi na zahodu Irske. Njegova mati je doma iz te regije, njegov dedek pa je bil tam neodvisni pridelovalec mleka. »Clare me je od nekdaj močno privlačil,« je za CNN povedal kuhar. Po izobraževanju na Royal Academy of Culinary Arts v Londonu in delu v vrhunskih restavracijah, kot sta Number One v Edinburgu in Campagne v Kilkennyju, se je McCauley zaposlil v restavraciji hotela Gregan's Castle v Burrenu, kjer je zaradi talenta in vztrajnosti sčasoma postal glavni kuhar. Tu je spoznal svojo bodočo ženo Sophie. Leta 2023 je začutil, da je pripravljen na nove izzive.
Restavracijo uredila v šestih tednih
Ko mu je lokalni poslovnež zunaj vasi Doolin ponudil v najem 200 let staro kočo, je bil Robbie skeptičen. Žena
Sophie, ki je bila takrat v osmem mesecu nosečnosti, pa je pogumno rekla: »Zakaj pa ne bi poskusila!« Par je Homestead Cottage uredil v šestih tednih, le dva tedna pred odprtjem pa se jima je rodila hči Iris. »Vsekakor je bilo intenzivno,« se spominja Robbie. Julija 2023, ko sta odprla restavracija Homestead Cottage, je bilo vse nekako tiho. Ko jim je The Irish Times dal odlično oceno, so se stvari začele razvijati. Februarja 2024 so McCauleyjevi že imeli Michelinovo zvezdico in njihove sanje so postale resničnost.
Toda lastnik Homestead Cottagea pravi, da jih nagrade pravzaprav ne zanimajo. »Bolj nas zanima promocija edinstvenih okusov tega zahodnega dela Irske. Osredotočeni smo na vse lokalno in sezonsko, saj verjamemo, da je tu najboljša kakovost, za katero si tudi prizadevamo. Nimamo menija à la carte, ampak raje uživamo v svobodi ustvarjanja jedi iz sestavin, ki so nam v tistem trenutku na voljo,« je povedal McCauley in se sprehodil po lastnem vrtu, kjer prideluje česen, bob, kolerabo, beluši in drugo zelenjavo. Prav te domače okuse najbolj cenijo gostje Homestead Cottagea.
Jedi nosijo imena po irskih krajih
Robbie verjame, da je pravo bogastvo tradicionalne irske kuhinje v lokalnih proizvodih. V skladu s tem je svojim jedem dal nepozabna imena po irskih krajih, ki so neločljivo povezani z določeno hrano – ostrige Flaggy Shore, rak Moher, pokrovače Connemara, morska spaka Aran in govedina Burren so le nekatere od njih.
Skromni kuhar večino zaslug za svoje kuhanje pripisuje lokalnim dobaviteljem. Pravi, da so irska govedina, jagnjetina in mlečni izdelki svetovnega razreda in bi morali imeti zaščiten status, kot sta španska govedina in francoska teletina. »Vesel in ponosen sem na vse, kar sva z ženo dosegla sama, brez podpore kogar koli. Dokazala sva, da lahko vrhunska kuhinja obstaja brez poškrobljenih belih prtov in drugih formalnosti. Mislim, da kuhamo dobro hrano, in upam, da bo Michelin to še naprej cenil,« je povedal McCauley.