V Nedeljskem dnevniku že desetletja objavljamo rubriko Kmetijski nasveti. V njej bralci sprašujete, strokovnjak odgovarja. Seveda ne gre samo za »kmetijski« nasvet, pač pa tudi za nasvet za urejanje vrta, rastlin v notranjih prostorih in še marsikaj drugega. Odgovarja in svetuje mag. Uroš Benec, univ. dipl. inž. agronomije. Vprašanja lahko pošljete na info@nedeljski.si. Vabljeni.
***
Imam krompir agria. Še vedno je čisto zelen, tu pa tam še kakšen cveti. Kaj narediti – pokositi in počakati z izkopavanjem ali krompir čim prej izkopati? Milena po elektronski pošti
Odgovor: Ko govorimo o sorti agria, gre za pozno sorto, ki običajno dozori konec avgusta ali celo v začetku septembra. Če je bil nasad dobro oskrbovan, je lahko cima sredi avgusta še popolnoma zelena in lahko kakšen grm tudi še cveti. Za odločitev, ali začeti izkopavati krompir, je bolj pomembno, da preverite, kakšni so gomolji pod grmi. Priporočamo vam, da na nekaj mestih izkopljete kakšen grm krompirja ter preverite stanje in debelino gomoljev.
Glede na letošnje stresne poletne razmere in glede na to, da je sorta agria občutljiva za sekundarno rast, ocenjujemo, da boste tudi vi ob pregledu ugotovili, da so vaši letošnji gomolji že začeli odganjati in nastavljati nove gomolje, ki bodo opazni kot majhni krompirji, pritrjeni ob letošnji pridelek. Če take gomolje pustimo, da rastejo dalje, se bodo ti mali plodovi začeli debeliti, vendar se bo pri tem škrob iz prvotnih gomoljev spremenil v sladkor, ki bo prešel v nove gomolje. Zaradi tega bi lahko prvoten gomolj postal steklast, kar je lahko moteče pri kuhanju. Najbolje bi bilo, da cimo pokosite, krompir pa izkopljete.
Sekundarna rast gomoljev krompirja močno vpliva tudi na njegovo skladiščno sposobnost. Zaradi ponovne rasti je krompir lahko neenakomerno zrel, z mehkejšo kožico. Posledično lahko pri izkopu nastane večje število ran in poškodb. Te pa so odlično vstopno mesto za bakterije in glive, zaradi česar nam lahko krompir v skladišču začne propadati. Gomolji tudi hitreje kalijo.
Svetujemo vam, da ob izkopu krompirja poškodovane ali močno deformirane gomolje namenite za hitro porabo, saj so neprimerni za dolgotrajno skladiščenje. Po izkopu naj gomolji ostanejo še 10 do 14 dni v zračnem, senčnem prostoru pri 12–15 °C, da se rane zacelijo. Šele nato krompir prestavite na mesto, kjer ga boste skladiščili. Krompir sicer hranimo pri stalni temperaturi od 3 do 4 °C, visoki zračni vlagi (90–95 %), v temi in ob dobri zračnosti. Če nimate možnosti doseči teh temperatur za skladiščenje, je pomembno, da zagotovite predvsem temo in dobro zračnost. Čez leto redno pregledujte zaloge in odstranjujte gnile gomolje, saj boste s tem preprečili, da bi se okužbe hitro širile po skladišču.