Shranjevanje mleka v vratih hladilnika se zdi smiselno, kajne? Embalaža se odlično prilega na polico, hkrati je mleko enostavno dostopno, poleg tega ni nevarnosti da bi se polilo, saj embalaža stoji pokonci. A kljub temu: to počnemo narobe, saj lahko napačna razvrstitev živil v hladilniku vpliva na njihovo življenjsko dobo. 

Raziskava podjetja Beko je pokazala, da gospodinjstva v Veliki Britaniji v enem letu povprečno zavržejo za približno 295 evrov hrane, temu pa botruje ravno pokvarjena hrana v hladilniku. 

"Način, kako organiziramo svoje hladilnike, lahko vpliva na naša prizadevanja za zmanjšanje količine zavržene hrane," pravi Salah Sun iz podjetja in dodaja, da se večina ljudi sploh ne zaveda, da slaba organizacija hladilnika ne vpliva le na estetiko, temveč tudi na trajnost hrane in seveda proračun gospodinjstva.

Vrata so najtoplejši del hladilnika

Strokovnjakinja pojasnjuje, da temperatura v hladilniku ves čas niha, zato je shranjevanje izdelkov na pravih mestih ključnega pomena. V predalu na dnu hladilnika je prostor za sadje, zelenjavo ter sveže začimbnice, spodnja polica, ki je najhladnejša, je najbolj primerna za sveže meso in ribe, medtem ko so na srednjih policah idealni pogoji za mlečne izdelke in vnaprej pripravljeno hrano. Na najvišji pa je najprimerneje shranjevati pripravljeno hrano, denimo ostanke večerje ali kosila.

Vrata so zaradi nenehnega odpiranja najtoplejši del hladilnika in zato za občutljiva živila niso primerno mesto. Namesto mleka lahko v vratih shranjujete najmanj pokvarljive izdelke, kot so kečap, gorčica, sojina omaka, solatni prelivi, marmelade in pijače v steklenicah, navajajo v raziskavi.

Katera živila ne sodijo v hladilnik?

Veliko ljudi zmotno misli, da lahko vsako hrano hranijo v hladilniku. Pravzaprav pa je kar nekaj živil, ki v hladilnik ne sodijo, kot so na primer banane, jabolka in avokado. Ti namreč sproščajo pline, ki lahko spodbujajo kvarjenje drugega sadja in zelenjave. Prav tako v hladilniku ni primerno hraniti krompirja in čebule. Slednja zaradi vlage začne hitreje gniti, krompir pa na mrazu postane sladek, saj se škrob spremeni v sladkor.

Priporočamo