Ko se posameznik odloči za bitko z odvečnimi kilogrami, je prvi instinktivni korak pogosto zamenjava industrijskih sladkarij in prigrizkov s sadjem. Čeprav velja splošno prepričanje, da je sadje sinonim za zdravje, pa za ljudi, ki se borijo z debelostjo ali inzulinsko rezistenco, resnica ni tako preprosta. Vse sadje namreč ni ustvarjeno enako. Nekateri sadeži so prave sladkorne bombe, ki lahko sabotirajo ves vaš trud in preprečujejo izgubo maščobe, med najbolj varljivimi pa sta prav tista, ki ju imamo najraje – banane in grozdje.
Banana je energijsko enaka kosu kruha
Banane so zaradi svoje praktičnosti in nasitnosti izjemno priljubljene, vendar pa so z vidika hujšanja pogosto napačna izbira. Težava tiči predvsem v zrelosti in vsebnosti škroba, ki se sčasoma pretvori v enostavne sladkorje. Ti povzročijo hiter dvig inzulina, hormona, ki telesu sporoča, naj shranjuje energijo v obliki maščobe. Da bi razumeli, zakaj banana ni nedolžna malica, si poglejmo energijsko primerjavo. Ena srednje velika banana vsebuje približno 105 kalorij, kar je skoraj enako energijski vrednosti kosa belega kruha. Če torej za malico pojeste dve banani v prepričanju, da ste zaužili lahek obrok, ste v telo vnesli energijsko vrednost, ki je enakovredna sendviču iz dveh kosov kruha. Razlika je le v tem, da vas bo banana zaradi hitre presnove sladkorja verjetno pustila lačne hitreje kot kruh.
Sladkarije, ki rastejo na trti
Še večjo past za tiste, ki hujšajo, predstavlja grozdje. Težava pri grozdju ni le visoka vsebnost fruktoze, temveč način, kako ga uživamo. Grozdja skoraj nikoli ne jemo po posameznih jagodah, ampak ga zobamo mimogrede, podobno kot čips ali kokice pred televizorjem, zaradi česar izgubimo občutek za količino. Ena skodelica grozdja vsebuje več kot 100 kalorij in ogromno sladkorja, če pa pojeste večji grozd, kar se zgodi zelo hitro, lahko vnos preseže 300 kalorij. Za lažjo predstavo: 300 gramov grozdja oziroma en večji grozd ima približno enako kalorij kot trije do štirje kosi pice ali manjša vrečka čipsa. Ker možgani tekočine in sadnega sladkorja ne zaznajo enako kot nasitnega obroka z beljakovinami, boste po tej »kalorijski bombi« kmalu znova iskali hrano.
Druge kalorijske pasti
Poleg banan in grozdja obstaja še nekaj vrst sadja, ki bi se mu morali med hujšanjem izogibati ali pa ga uživati zelo previdno. Na vrhu seznama je suho sadje, kot so datlji, fige in rozine, ki so pravzaprav koncentrirani sladkor; pest datljev lahko namreč vsebuje toliko kalorij kot celoten obrok. Zelo kaloričen je tudi mango, ki vsebuje ogromno sladkorja, ter avokado, ki sicer ne vsebuje sladkorja, a je zaradi maščob izjemno kaloričen – en sam avokado ima lahko več kot 300 kalorij.
Na srečo pa obstaja sadje, ki ga lahko uživate brez slabe vesti in strahu pred tem, da bi se zredili. Najboljša izbira je jagodičevje, torej maline, robide, jagode in borovnice. Ti sadeži imajo izjemno malo kalorij (skodelica malin le okoli 60) in veliko vlaknin, ki uravnavajo prebavo. Odlična izbira so tudi lubenice in melone, ki so sestavljene predvsem iz vode, zato lahko pojeste večjo količino za malo kalorij. Prav tako so priporočljiva zelena jabolka in grenivke, ki pomagajo pri uravnavanju inzulina in vas zaradi vsebnosti pektina prijetno nasitijo. Ključ do uspeha torej ni popolna odpoved sadju, temveč pametna izbira: zamenjajte banano za jabolko in grozdje za skodelico borovnic.