Ko jesen pobarva pokrajino v zlate in rdeče odtenke, na vrtovih in tržnicah zasijejo buče. Te mogočne predstavnice družine bučevk (Cucurbitaceae), ki jih v Sloveniji poznamo v številnih različicah – od priljubljene hokaido in maslene do muškatne in oljne buče – so dolgo veljale za skromno živilo. Nekoč so jih uporabljali predvsem za krmljenje prašičev, danes pa so buče zaradi svoje izjemne hranilne vrednosti in vsestranskosti postale nepogrešljiv del sodobne kulinarike in zdravega življenjskega sloga.

Čeprav izvirajo iz Južne Amerike in so v Evropo prišle šele v 16. stoletju, so se hitro udomačile. A zakaj bi morali to živooranžno (ali zeleno, rumeno in celo modro) dobroto uvrstiti na svoj jedilnik čim pogosteje? Odgovor se skriva v njeni neverjetni sestavi.

Zakladnica vitaminov in mineralov

Bučno meso je prava nutricionistična bomba, a hkrati nizkokalorično živilo. To pomeni, da lahko uživate v bogatem okusu brez slabe vesti. Ključ do moči buč je v visoki vsebnosti betakarotena, močnega antioksidanta, ki daje bučam značilno oranžno barvo. Telo ga pretvori v provitamin A, ki je ključen za številne telesne funkcije. A to še zdaleč ni vse. Buče so tudi odličen vir vitamina C, ki je pomemben za krepitev imunskega sistema in sintezo kolagena. Vsebujejo tudi kalij, ki je ključni mineral za uravnavanje krvnega tlaka in zdravje srca. Je tudi vir vitaminov skupine B, ki so pomembni za energijski metabolizem in zdravje živčnega sistema. Vsebuje tudi vlaknine, ki so nujno potrebne za zdravo prebavo in dolgotrajen občutek sitosti.

Poleg teh  vsebujejo tudi druge biološko aktivne snovi, kot so polisaharidi in steroli, ki prispevajo k splošnemu zdravju.

Podpora imunskemu sistemu in zaščita pred vnetji

Kombinacija vitamina A (iz betakarotena) in vitamina C naredi buče za odličnega zaveznika vašega imunskega sistema, še zlasti  v hladnejših mesecih, ko smo bolj izpostavljeni prehladom.

Največja prednost buč  je njihova antioksidativna moč. Vsebujejo številne antioksidante (kot sta alfakaroten, lutein in zeaksantin), ki v telesu nevtralizirajo proste radikale. Ti nestabilni delci nastajajo med presnovo pa tudi zaradi zunanjih dejavnikov (stres, onesnaženje) in povzročajo oksidativni stres. Ta proces poškoduje celice in je povezan s pospešenim staranjem ter razvojem številnih kroničnih bolezni, vključno s srčnimi obolenji in nekaterimi vrstami raka. Redno uživanje buč  podpira zaščitne mehanizme telesa.

Oči kot sokol: buče za oster vid

»Jej korenje za oči,« so nam govorili. Enako, če ne še bolj, velja za buče. Izjemno visoka vsebnost betakarotena je ključna. Ena sama skodelica kuhane buče lahko vsebuje več kot 200 odstotkov priporočenega dnevnega vnosa vitamina A, ki je nujen za zdravje mrežnice in dobro delovanje vida, še zlasti  v mraku. Pomanjkanje tega vitamina je po svetu še vedno vodilni vzrok slepote. Poleg tega buče vsebujejo lutein in zeaksantin, dva močna antioksidanta, ki se kopičita v mrežnici in delujeta kot naravni filter za modro svetlobo. Študije kažejo, da zadosten vnos teh dveh snovi zmanjšuje tveganje  sive mrene (katarakto) in starostne degeneracije makule.

Srce vam bo hvaležno

Zdravje srca je še eno področje, kjer buče blestijo. Njihova skrivnost je trojna. Kalij pomaga sproščati krvne žile in s tem uravnavati oziroma nižati krvni tlak, kar je ključen dejavnik tveganja za srčno-žilne bolezni. Buče so dober vir vlaknin, ki pomagajo zniževati raven »slabega« LDL-holesterola v krvi. Antioksidanti v bučah pa ščitijo holesterol pred oksidacijo, ki je ključen korak pri nastanku ateroskleroze (mašenje žil).

Skrivnost urejene prebave in vitke linije

Buče so bogate z vlakninami in vodo, a imajo malo kalorij. To je idealna kombinacija za vse, ki želijo uravnavati telesno težo. Vlaknine upočasnijo prebavo, kar podaljša občutek sitosti in preprečuje prenajedanje. Hkrati spodbujajo redno odvajanje blata, preprečujejo zaprtje in hranijo koristne bakterije v našem črevesju, kar je temelj zdravega mikrobioma.

Kar je dobro za vaše telo, je dobro tudi za vašo kožo. Betakaroten (vitamin A) ščiti kožo pred škodljivimi UV-žarki (čeprav seveda ne nadomesti kreme za sončenje), medtem ko vitamin C spodbuja proizvodnjo kolagena – beljakovine, ki ohranja kožo prožno, napeto in mladostno.

Ne pozabite na semena

Ko očistite bučo, nikar ne zavrzite semen! Bučnice, posušene ali pražene, so odličen prigrizek ali dodatek solatam in kruhu. So izjemno bogat vir hranil. Posušeno seme vsebuje od 35 do 55 odstotkov maščob z zelo ugodno sestavo. Iz njih stiskajo tudi temno aromatično bučno olje, ki je bogato s fenolnimi snovmi in fitosteroli, ki dodatno prispevajo k zdravju srca in prostate.

Buča je prehodila dolgo pot – od skromne krme za živino do cenjenega superživila, ki ga chefi in nutricionisti kujejo v zvezde. Zaradi svoje vsestranskosti, bogate hranilne vrednosti in številnih koristi za zdravje – od zaščite vida in srca do krepitve imunskega sistema in podpore prebavi – si buča zasluži redno mesto na naših jedilnikih. Ne le jeseni, ampak vse  leto. 

Priporočamo