Anemija je bolezen, pri kateri pride bodisi do pomanjkanja rdečih krvničk bodisi do pomanjkanja hemoglobina v teh celicah. Hemoglobin je snov, ki vsebuje železo in daje tem telescem rdečo barvo.
Simptomi so lahko precej nejasni (čeprav zelo resnični), razen če je anemično stanje resno in je koncentracija hemoglobina zmanjšana na, na primer, polovico normalne vrednosti. Bolnik se počuti utrujenega, izgubi sapo že ob najmanjšem naporu, je bled (zlasti nohti in notranja stran vek), lahko ga boli glava in spremlja ga splošna telesna oslabelost. Da bi ugotovili blage primere anemije, je treba opraviti laboratorijsko preiskavo krvi.
Anemijo lahko povzroči nenormalna izguba hemoglobina ali njegova motena tvorba. Nenormalna izguba je lahko posledica stalne in počasne krvavitve ali ponavljajoče se krvavitve, ki se pojavi hitreje, kot je mogoče kri nadomestiti z novimi krvnimi celicami, ustvarjenimi v kostnem mozgu. Pri ženskah lahko do takšne izgube krvi pride v primeru močne menstrualne krvavitve ali krvavitve iz maternice v nerednih intervalih. Vendar je treba v primerih hude anemije razmisliti o drugih možnih vzrokih. Krvavitev lahko na primer nastane tudi v prebavilih na mestu razjede (čira) na želodcu ali dvanajstniku, iz hemoroidov ali iz malignega tumorja na debelem črevesu in tako dalje.
Drugi možen vzrok za pomanjkanje hemoglobina je, kot smo že omenili, njegova motena tvorba. Njegova nezadostna tvorba je lahko posledica premajhne količine železa v telesu. Danes ni nenavadno, da ljudje uživajo hrano, ki ne vsebuje dovolj železa. Če je hkrati prisotna izguba krvi (kot pri ženskah), je verjetnost anemije večja. Posebna tveganja pomanjkanja železa so v določeni starosti (na primer otroci v razvoju, deklice v puberteti, nosečnost, dojenje), še posebej če oseba nima dovolj zalog železa v telesu. Obstajajo tudi primeri, ko človek dobi dovolj železa s hrano, vendar je sposobnost telesa, da ga absorbira iz hrane, poškodovana.
Dober vir železa je hrana živalskega izvora (jetra, ledvice), vitamin C pa izboljša absorpcijo železa iz hrane. Poleg tega je veliko železa v suhem sadju (rozine, marelice) in zeleni listnati zelenjavi. Raznolika in dobro uravnotežena prehrana zadovoljuje običajne potrebe, ko pa so zaloge železa v telesu zmanjšane, je potrebno dodatno železo v obliki farmakoloških pripravkov.
Anemija je lahko tudi simptom različnih oblik nezadostne prehrane, saj ima večina sestavin dobre prehrane določeno vlogo pri tvorbi krvi. Pri tem sta pomembna predvsem dva dejavnika: vitamin B12 in folna kislina. Nezadostne količine teh vitaminov ustavijo razvoj rdečih krvničk.
Obstajajo še nekateri drugi dejavniki, ki lahko povzročijo anemijo. Na primer različne kronične okužbe, maligni tumorji, napredovale bolezni ledvic, nekateri strupi, poškodbe kostnega mozga, sevanje, nekatera zdravila in tako dalje.