Limona je odlična izbira za popestritev čaja, saj osveži okus in je privlačna za tiste, ki navadne vode ne pijejo radi in jo raje zamenjajo z nesladkanim čajem. A če upate, da bo rezina limone ključ do zdravja, boste razočarani, svarijo pri Zvezi potreošniko Slovenije (ZPS). 

Ena rezina limone vsebuje približno 5 mg vitamina C, kar je malo v primerjavi z dnevno potrebo. Ta za ženske znaša okroli 90 mg, za moške pa okoli 105 mg. Zadosten vnos vitamina C skozi vse leto lahko pomaga pri preventivi pred prehladi, a raziskave kažejo, da ob že prisotnem prehladu vitamin C nima bistvenega učinka. Limona je torej le pika na i vašemu napitku, opozarjajo pri ZPS.

Pri ZPS ob tem dodajajo, da agrumi niso edini dober vir vitamina C. Brokoli, ohrovt in paprika ga vsebujejo precej, najpomembnejši vir vitamina C v prehrani Slovencev pa je krompir. Ne zato, ker bi ga vseboval največ, ampak zato, ker ga pojemo veliko.

Nesladkani čaj je boljša izbira

Kako pa je z medom? Z eno zvrhano žličko medu, okrog 10 gramov, zaužijemo šestkrat več kalcija (0,6 mg), osemkrat več železa (0,04 mg) in 26-krat več kalija (5,2 mg) kot z 10 grami belega sladkorja. Na pogled ogromna razlika je z vidika celostne prehrane skoraj nepomembna, saj se s takšno količino niti približno ne približamo dnevnim potrebam po omenjenih hranilih. »Boljša hranilna vrednost naj ne bo izgovor, da porabite velike količine medu,« opozarjajo pri ZPS. 

»Čeprav med v Sloveniji še posebej cenimo zaradi čebelarske tradicije in edinstvenih lokalnih okusov, je z vidika prehranske vrednosti skoraj vseeno, ali za sladkanje čaja uporabite med ali bel sladkor,« še dodajajo pri ZPS. »Najbolje je, da izberete nesladkan čaj, ki je popoln že tak, kot je – zeliščni, sadni, črni ali zeleni, vsak ima svoj edinstven okus. Pri medu pa izberite lokalnega in podprite slovenske čebelarje.«

Priporočamo