Spodbuja tudi izločanje prebavnih sokov, lajša zaprtje in pomaga pri kurjenju maščob – zaradi česar je odličen dodatek k prehrani za tiste, ki želijo uravnavati telesno težo.
Čeprav danes ni tako priljubljeno kot kefir ali grški jogurt, si kislo mleko še vedno zasluži svoje mesto na prehranski sceni zaradi vrste dragocenih hranil, ki jih ponuja. Ta tradicionalni mlečni izdelek nastane s fermentacijo nepasteriziranega mleka in je prepoznaven po svojem značilnem kiselkastem okusu. Ta okus dolguje snovem, ki nastanejo med fermentacijo, predvsem mlečni in ocetni kislini, etanolu in ogljikovemu dioksidu, piše spletni portal Krstarica.
Z vključitvijo kislega mleka v vsakodnevno prehrano vnašate v telo pomembne minerale, kot so magnezij, kalij in kalcij, pa tudi vitamine skupin B, A, D in K. Poleg tega, da je hranilno bogato, ima kislo mleko nizko vsebnost kalorij – povprečno le 50 kcal na 100 gramov – in nizek glikemični indeks, zaradi česar je odlična izbira za osebe, ki pazijo na prehrano.
Kislo mleko je izvrsten naravni probiotik. Bakterije mlečne kisline ugodno delujejo na črevesno floro – spodbujajo delovanje črevesja, olajšujejo prebavo in pomagajo pri regeneraciji sluznice prebavnega sistema. Prav tako redno uživanje krepi imunski sistem.
Kot še piše portal, nutricionisti pogosto poudarjajo, da kislo mleko deluje kot »sesalnik za črevesje«. Spodbuja izločanje prebavnih sokov, lajša zaprtje in lahko pomaga pri kurjenju maščob – zaradi česar je odličen dodatek k prehrani za tiste, ki želijo uravnavati telesno težo.
Čeprav kislo mleko nima resnih kontraindikacij, ga ne priporočajo otrokom, mlajšim od 10 mesecev. Dobra novica je, da ga pogosto lahko uživajo tudi osebe z intoleranco na laktozo, saj se med fermentacijo znatno zmanjša vsebnost tega mlečnega sladkorja. Vendar pa je, tako kot pri vsem, pomembno, da ga uživate zmerno, sploh če niste vajeni fermentiranih izdelkov, saj lahko prevelike količine povzročijo blage prebavne motnje.