Astronavti na kitajski vesoljski postaji Tiangong so dosegli nov mejnik – prvič so si v orbiti pripravili pravi vesoljski žar. Šest članov ekip Shenzhou 20 in Shenzhou 21 je preskusilo novo pečico, pri čemer so piščančja krilca postavili v posebno kovinsko košaro in jo vstavili v omarici podoben majhen prostor v steni postaje, piše Space.
Psihološka prizemljitev
Pečica deluje podobno kot zračna friteza in omogoča varno, dosledno in brezdimno peko v mikrogravitaciji, ne da bi obremenila napajalni sistem Tiangonga. Poleg tehnološkega presežka omogoča tudi pomemben psihološki učinek za astronavte, saj jim topel domač obrok pomaga ohraniti občutek normalnosti in povezanosti z domom. Profesor Kang Guohua z Nanjing University of Aeronautics and Astronautics je za kitajska državna medija poudaril, da so takšne malenkosti ključne, da ekipe ostanejo psihološko prizemljene.
Zrezek za poveljnika
Kuhanje v mikrogravitaciji se precej razlikuje od kuhanja na Zemlji. Za piščančja krilca je bil optimalni čas peke 28 minut v zaprti kovinski košari, Shenzhou 20 pa je pripravil tudi popečen zrezek za poveljnika Chen Donga. Kitajska pečica je trajno integrirana v sisteme Tiangonga in certificirana za do 500 uporab, kar jo loči od začasnega aparata Zero-G, ki so ga ameriški astronavti preizkusili na ISS leta 2019.
Boljši pogoji bivanja
Ekipa Shenzhou 21 je v orbito poletela 31. oktobra in bo na postaji ostala približno šest mesecev, medtem ko astronavti Shenzhou 20, ki so bivali na Tiangongu od aprila, končujejo svojo misijo in se bodo vrnili na Zemljo 5. novembra.
Ta kulinarični dosežek je pomemben mejnik pri izboljševanju pogojev bivanja na vesoljskih postajah. Topel domač obrok v mikrogravitaciji ni le tehnološka inovacija, temveč tudi ključen element za dobro počutje, motivacijo in zdravje astronavtov med dolgimi misijami v orbiti.