Astronavti na kitajski vesoljski postaji Tiangong so dosegli nov mejnik – prvič so si v orbiti pripravili pravi vesoljski žar.  Šest članov ekip Shenzhou 20 in Shenzhou 21 je preskusilo novo pečico, pri čemer so piščančja krilca postavili v posebno kovinsko košaro in jo vstavili v omarici podoben majhen prostor v steni postaje, piše Space.

Ferrari Press AgencySpace Oven 1Ref 1727705/11/2025 See Ferrari textPicture MUST credit: Astronaut Center of China Chinese astronauts have been able to tuck into chicken and steak — cooked in a specially made zero-gravity oven aboard the country's space station.The oven uses hot-air and was developed to help improve the morale and health of crews aboard the orbiting Tiangong space craft.While astronaut meals are nutritious, consisting of things like tinned fish, pre-prepared thermostabilized meat and re-constituted eggs.The Astronaut Center of China says that the new oven was delivered to the Tiangong space lab aboard a Shenzhou-21 crewed spacecraft on October 31.It is described as a sophisticated piece of equipment needed to overcome a number of problems for cooking in space.OPS:Astronauts abord China's Tiangong space station use the new oven to cook chicken and steakPicture supplied by Ferrari,Image: 1050478065, License: Rights-managed, Restrictions:, Model Release: no

Posebna brezgravitacijska pečica je za peko porabila 29 minut. Foto: Profimedia

Psihološka prizemljitev

Pečica deluje podobno kot zračna friteza in omogoča varno, dosledno in brezdimno peko v mikrogravitaciji, ne da bi obremenila napajalni sistem Tiangonga. Poleg tehnološkega presežka omogoča tudi pomemben psihološki učinek za astronavte, saj jim topel domač obrok pomaga ohraniti občutek normalnosti in povezanosti z domom. Profesor Kang Guohua z Nanjing University of Aeronautics and Astronautics je za kitajska državna medija poudaril, da so takšne malenkosti ključne, da ekipe ostanejo psihološko prizemljene.

Zrezek za poveljnika

Kuhanje v mikrogravitaciji se precej razlikuje od kuhanja na Zemlji. Za piščančja krilca je bil  optimalni čas peke  28 minut v zaprti kovinski košari, Shenzhou 20 pa je pripravil tudi popečen zrezek za poveljnika Chen Donga. Kitajska pečica je trajno integrirana v sisteme Tiangonga in certificirana za do 500 uporab, kar jo loči od začasnega aparata​ Zero-G, ki so ga ameriški astronavti preizkusili na ISS leta 2019.

BEIJING, Jan. 21, 2025 -- This screen image captured at Beijing Aerospace Control Center on Jan. 20, 2025 shows Shenzhou-19 astronaut Wang Haoze working inside China's orbiting space station. TO GO WITH "Shenzhou-19 crew completes second series of extravehicular activities",Image: 955766128, License: Rights-managed, Restrictions:, Model Release: no

Kitajska vesoljska postaja je velika za tretjino Mednarodne vesoljske postaje. Foto: Profimedia

Boljši pogoji bivanja

Ekipa Shenzhou 21 je v orbito poletela 31. oktobra in bo na postaji ostala približno šest mesecev, medtem ko astronavti Shenzhou 20, ki so bivali na Tiangongu od aprila, končujejo svojo misijo in se bodo vrnili na Zemljo 5. novembra.

In this image made off the monitor screen at the Beijing Aerospace Flight Control Center and released by China's Xinhua News Agency, China's astronauts Jing Haipeng, center, Liu Wang, left, and Liu Yang celebrate inside the Shenzhou-9 manned spacecraft after the success of the manual docking between the spacecraft and Tiangong-1 lab module Sunday, June 24, 2012. (AP Photo/Beijing Aerospace Control Center via Xinhua) NO SALES

Junija lani je na postajo Tiangong poletela ekipa treh astronavtov, skupaj jih je tam zdaj šest. Foto: AP

Ta kulinarični dosežek je pomemben mejnik pri izboljševanju pogojev bivanja na vesoljskih postajah. Topel domač obrok v mikrogravitaciji ni le tehnološka inovacija, temveč tudi ključen element za dobro počutje, motivacijo in zdravje astronavtov med dolgimi misijami v orbiti.

Priporočamo