Vse bolj priljubljena oddaja Riba, raca, rak na Planet TV zahteva od gostov na prvi pogled zelo malo: »Skuhajte nekaj, kar bo gostom vzelo sapo – ali pa vsaj prinesite obilo smeha in zabave!« Oddaja, posneta po madžarski licenci Hal a tortán (Riba na torti), v domače dnevne sobe prinaša zanimivo mešanico zabave, drame in kulinaričnega eksperimentiranja.
Ne gre za klasični kuharski šov, kjer štejejo brezhibne tehnike in izpiljeni recepti, temveč za resničnostno oddajo, ki znane obraze pokaže v povsem drugačni, tudi zelo osebni luči. Obenem ne gre za veliko tekmovanje z denarnimi nagradami, temveč predvsem za druženje – s pridihom humorja, ki ga začinijo nepredvidljive situacije. In nepredvidljive jedi, ob katerih pridejo na plan nenavadni talenti in presenetljivi odzivi na kulinarične izzive, med samim kuhanjem pa se razkrivajo življenjske zgodbe, tudi tiste zelo osebne.
Osebne zgodbe
Ena izmed njih je ta, da Saša Einsiedler vsako jutro kar 21 minut žvrklja sezamovo olje! »Bakterije, ki so se nabrale čez noč, mislijo, da so dobile hrano, in pridejo v olje, kjer se utopijo,« pojasni Saša, ki verjame, da ta tehnika odlično vpliva na telo in počutje.
TV-voditeljica in glasbenica Darja Gajšek je v eni izmed oddaj dejala, da – čeprav vodi televizijsko oddajo – ne mara biti v središču pozornosti, saj jo bolj osrečuje, ko lahko koga spravi v dobro voljo. »Uživam, ko na nastopu dvignem sto ljudi, ko skupaj zaplešemo in se objamemo čez rame. Jaz sploh nisem pomembna, pomembna je energija, ki se zgodi.« In to energijo je pokazal tudi priljubljeni komik Marko Žerjal, ki je recimo prvič pred kamerami predstavil svoje dekle, pevec Gašper Rifelj pa je razkril, kako mu je starševstvo spremenilo življenje. Matjaž Kumelj, ki je osvojil naziv mister Slovenije, je priznal, da na instagramu pogosto objavlja fotografije zgoraj brez – in to z dobrim razlogom! »Raje zdaj naredim kakšne dobre fotke, drugače mi bo kasneje žal. Čez 30 let se ravno zgoraj brez ne bom slikal, zdaj pa se lahko.« Za konec je tukaj še Ana Kristanc Žontar, ki že leta navdušuje s svojimi recepti, kuharskimi knjigami in videovsebinami. Ana ne navdušuje samo občinstva, ampak tudi svojo družino. Kot pravi sama: »Moj dragi je imel 60 kilogramov, ko sva se spoznala, zdaj jih ima 90.«
Kako sploh nastane oddaja?
»Za oddajo Riba, raca, rak, ki je predvsem zabavna oddaja, stoji številčna ekipa, ki je sicer gledalci ne vidijo. A vsak član pripomore k boljšemu izdelku. Če je Klemen Bunderla stric iz ozadja, je teta naša Darja Končarevič, kulinarična strokovnjakinja, ki okuse in recepte tako poveže, da se gledalcem zdi, da so vključeni v samo pripravo jedi in lahko že skoraj zavohajo jed skozi zaslon,« pravijo ustvarjalci oddaje in pojasnijo, da enourna oddaja, ki jo spremljajo gledalci na Planet TV, za ekipo in goste pomeni celodnevno snemanje. Klemen Bunderla ob tem priznava, da na teh snemanjih ne gre vedno vse po načrtu. »Veliko stvari je šlo dejansko narobe, a se je na koncu vse izravnalo na skupnih večerih. Veliko je bilo solz in smeha.«
Znani obrazi
V letošnji drugi, zelo uspešni sezoni, so gostili kar šestdeset znanih Slovenk in Slovencev. Sezona pa je prinesla veliko nevsakdanjih jedi. »S kulinaričnega vidika je bilo veliko presenečenj, nekaj veganskih jedi, nekaj mesno obarvanih, nekaj morskih. Predvsem pa je bil zelo očiten moment povezovanja ob hrani in druženja ter zelo lepih trenutkov,« je kulinarična strokovnjakinja Darja Končarevič povzela sezono, ki gre h koncu.
»S tem je povezana tudi izbira imena. Ker gre za licenčno oddajo, so okviri postavljeni, a z našo izbiro imena smo želeli poudariti ravno nevsakdanje kombinacije jedi.« In čeprav se znani ocenjujejo in na koncu dobimo tudi zmagovalca tedna, je vse, kar šteje, zabava. Poleg tega znani obrazi razkrijejo svoje hobije, ponekod spoznamo njihove domače živali in družino, ki je mogoče še nikoli niso predstavili javnosti.
»Letos je veliko zanimanje javnosti požela tudi zasebnost znanih gostov, domovi, v katerih bivajo. Med njimi so bili Franci Kek, Lucija Ćirović, Miki Vlahovič. Drugi spet šokirajo z osebnimi izpovednimi, kot sta bili Saša Einsiedler in Saša Lendero.« Na Planet TV za konec pravijo, da so vsem hvaležni za sodelovanje v oddaji. »Ker nas s kamero spustijo v svoje domove, predvsem pa si za nas vzamejo čas.«