V okviru projekta so pripravili recepte iz odpadne hrane, hkrati so ozaveščali, kako biti hranozavesten. Zmagovalcem natečajev so v petek, 6. junija, na Gradu Fužine (MAO) podelili priznanja. »Navdušeni smo nad vsemi idejami sodelujočih. Veseli nas, da se otroci že v vrtcih in šolah zavedajo, da je odvržena hrana pereč problem,« je pozitivne vtise delil nacionalni koordinator programa Ekošola Gregor Cerar. »Projekt je eden bolj priljubljenih, letos je namreč pri izvedbi sodelovalo več kot 300 ustanov,« je dodal in sodelujoče pozval, naj bodo hranozavestni tudi med počitnicami. Kot hranozavestno med drugim označujejo spoštljivo ravnanje s hrano, skrb za uravnoteženo prehrano in vnaprej pripravljene jedilnike.
Nagrade so podelili posebej za vrtce in prve triade osnovnih šol, druge in tretje triade osnovnih šol, ustanove s prilagojenim programom ter srednje šole in fakultete. Prvo mesto so v svojih kategorijah zasedli Kranjski vrtci – Enota Biba, Osnovna šola Louisa Adamiča Grosuplje, Podružnična šola Kopanj, Osnovna šola 27. julij Kamnik in Srednja šola za storitvene dejavnosti in logistiko v Celju.
Drugo mesto v kategoriji šol s prilagojenim programom je osvojila Osnovna šola Gornja Radgona, Podružnična šola dr. Janka Šlebingerja. Mentorica Tamara Kurbos je vodila pripravo jajčnega namaza. »Zdi se mi zelo pomembno, da hrane ne mečemo stran,« je povedal Jaka iz podružnične šole. Kadar jim doma ostane kaj odpadne hrane, jo dajo v kompost ali jo uporabijo kot hrano za prašiče.
Na krožnik, kolikor pojemo
V Osnovni šoli Gornja Radgona so pripravili ajdovo sladico z medeno jogurtovo kremo in karameliziranimi jabolki. »Poskusili smo več receptov, a ta se nam je zdel najbolj primeren,« je povedala Selina, ki obiskuje 6. razred. V okviru projekta o hranozavesti so se pogovarjali o tem, kako zavreči čim manj hrane. »Skuhamo toliko, kolikor bomo pojedli, toliko si naložimo tudi na krožnik. Dobro je, če pripravimo takšno hrano, ki jo lahko spravimo v zamrzovalnik, da zdrži dlje časa,« je povzela Julija iz Osnovne šole Gornja Radgona.
Tretje mesto v skupini Vrtci in prva triada osnovnih šol je osvojila Osnovna šola Šmarjeta. »Otroci so naredili recepte z uporabo odpadne hrane, ki so jo imeli doma,« je povedala mentorica Maša Peterlin. Ideje je prispevala tudi sama, in sicer so v šoli po njenem predlogu pripravili šmorn iz kruha. »Kruh smo zdrobili, dodali mleko in jajca ter popekli. Ko sem bila majhna, mi je takšen šmorn pripravljala babica,« je pojasnila sogovornica. Čeprav so se pri projektu izkazali, ni šlo brez težav. »Na začetku je bilo kar težko. Otroci so želeli odvreči skoraj vse, recimo tudi nekoliko črno banano, pogosto so si tudi preveč naložili na krožnik,« je naštela Maša Peterlin. Rešitev za črno banano je bila ta, da so jo uporabili v šejku, kakršne v kuhinji še vedno pripravljajo. »Koliko hrane se zavrže, je povsem odvisno od dneva, meseca. Če bo na jedilniku recimo mineštra, ki jim ne bo všeč, bodo zavrgli več, kadar bodo za kosilo njoki s sirovo omako, pa ne bo ostalo nič,« je zaključila Maša Peterlin. Mineja in Matic, ki sta z mentorico pripravila recepte, sta potrdila, da se bosta še naprej trudila zavreči čim manj hrane.