Kmet in prodajalec na ljubljanskih tržnicah s kmetije Prebil je med svojim korenjem, ki je imelo ekološki certifikat, prodajal tudi korenje, ki ni bilo ekološko. O tem svojih kupcev ni obvestil. To je spomladi ugotovila tudi uprava za varno hrano (UVHVVR) v okviru uradnega nadzora, ko so pri odvzemu vzorca bio korenja ugotovili prisotnost ostankov več pesticidov, med njimi azoksitrobin, fluksapirod, fluopiram in prosulfokarb. Uporaba omenjenih pesticidov pri ekološki pridelavi ni dovoljena.
»Vzorec je bil skladen z normativi zakonodaje za običajno pridelavo, ni pa bil skladen z določbami ekološke zakonodaje,« so pojasnili na UVHVVR. Tudi pri kontrolnem vzorčenju so pri omenjenem prodajalcu dobili enake rezultate. »Ob preverjanju sledljivosti se je izkazalo, da je kot svoj pridelek prodajal tudi dokupljeno korenje, ki je bilo prav tako neskladno z zahtevami ekološke zakonodaje,« so zapisali. Uprava je zato lastniku kmetje zaračunala stroške postopka in uvedla uradni nadzor glede uporabe fitofarmacevtskih sredstev. Pojasnili so nam še, da je zavezanec po ugotovitvah izstopil iz ekološke sheme, a inšpekcijski prekrškovni postopek še ni končan.
Kmet ugotovitve inšpekcije zanika
Na razkritje se je odzval tudi Tomaž Prebil s kmetije Prebil in pojasnil, da mu nihče ni odvzel ekološkega certifikata in da korenja ni kupoval pri preprodajalcih. »Katere pridelke imamo na kmetiji, je razvidno iz raznih evidenc institucij, ki so za to pristojne. Samo pri ekološkem pridelovanju in prodaji je treba v tekočem letu napovedati predvideno pridelavo za naslednje leto. Prav tako je treba voditi evidenco o prodaji, ki pa je mi konvencionalni ne potrebujemo,« je pojasnil ob vprašanju, katere pridelke ima na svoji kmetiji in kakšno napoved za pridelavo je oddal ob začetku leta. Na UVHVVR so ob tem zapisali, da je zavezanec certifikat pridobil pri Inštitutu za kontrolo in certifikacijo UM. »UVHVVR je z rezultati uradnega vzorčenja seznanila omenjeno certifikacijsko organizacijo. Slednja je zavezancu izdala začasno odločbo o preklicu certifikata, ki ni bila prevzeta, je pa zavezanec za čas vročanja izstopil iz sheme. Uradno je primer zabeležen kot odstop,« so pojasnili.
Prebil je dodal, da je zadeva razjasnjena že nekaj časa in da zato ne vidi smisla v novinarskem povpraševanju, saj da se na leto prestrukturira okoli 200 kmetij, med katerimi je letos tudi kmetija Prebil. Nadzor na kmetiji je po naših informacijah opravila tudi Finančna uprava RS, kjer pa nam na vprašanja o postopku zaradi davčne tajnosti niso odgovorili.
Zelenjavo preprodajal po 100-odstotno višjih cenah
Drugi ponudnik sadja in zelenjave na tržnici, kmetija Levičar, je po naših zanesljivih informacijah dalj časa pod pretvezo ekološke pridelave med svojimi pridelki prodajal pridelke, ki jih je nakupil pri enem od grosistov sadja in zelenjave. Iz dokumentov, ki jih hranimo v uredništvu, je jasno razvidno, da se je lastnik kmetije pred začetkom prodaje na tržnici najprej ustavil pri znanem grosistu in nato kupljene pridelke zložil in začel prodajati na tržnici.
Lastnik kmetije je kupcem postal sumljiv, ko so ugotovili, da pod oznako ekološki certifikat vse leto prodaja določeno zelenjavo, ki pa v normalnih pogojih uspeva le v nekaterih mesecih. Zelenjavo, ki jo je nakupil pri znanem grosistu, je prodajalec nato prodal po 60 ali 100 odstotkov višji ceni. Kot primer, za kilogram cvetače je pri preprodajalcu odštel 2,5 evra in jo na svoji stojnici, pod pretvezo, da gre za ekološko zelenjavo, prodal za 5 evrov.
Nadzor je na kmetiji Levičar opravila tudi inšpekcija UVHVVR. Ugotovila je, da je zavezanec prodajal zelenjavo iz konvencionalne pridelave, ki jo je kupil od drugih trgovcev. Lastniku so zato prepovedali prodajo izdelkov. »Uprava je izvedla kontrolni pregled na tržnici in ugotovila, da zavezanec tam zelenjave ne prodaja več. Zaradi neskladnosti je bil izrečen prekrškovni ukrep, ki je bil zaradi neplačila poslan v izvršbo,« so pojasnili in dodali, da so pri lastniku uvedli tudi uradni nadzor glede uporabe fitofarmacevtskih sredstev. Postopki še niso zaključeni. Vprašanja smo naslovili tudi na lastnika kmetije, a odgovorov nismo prejeli. Omenjena prodajalca sicer pridelke še vedno prodajata na ljubljanskih tržnicah, a ne več pod ekološkim certifikatom.
Prodaja legalna, če sta kupec in prodajalec v isti shemi
Kupci ekološke zelenjave so zanjo pripravljeni odšteti več denarja, a kot kažeta primera kmetij Levičar in Prebil, ekološki certifikat še ni zagotovilo, da kmet res prodaja svoje ekološke pridelke. Pri prodaji kupljene zelenjave pri preprodajalcih sicer ostaja nekaj izjem, pojasnjujejo na UVHVVR. »Taka prodaja je lahko legalna, če so drugi pridelovalci iz Slovenije v enaki shemi, denimo eko, prodajalec pa je za tako dejavnost registriran skladno z uredbo o dopolnilnih dejavnostih na kmetiji, in če prodaja pravilno označene pridelke,« so zapisali. To v praksi pomeni, da kmet lahko v okviru dopolnilne dejavnosti prodaja zelenjavo s sosednjih kmetij, ki imajo enak status. A pri tem potrošnikov ne sme zavajati glede porekla, deklariranih shem kakovost in lastne pridelave.
Inšpekcija v primerih, ko je jasno razvidno, da kmet na tržnici prodaja veliko večje količine pridelkov, kot ima zanje na kmetiji predvidenih površin, pregleda vse dokaze in po ugotovitvi, da gre za zavajanje glede prodaje lastnih pridelkov, odredi ustrezne ukrepe. »Skladno z ugotovljenimi neskladnostmi lahko odredi ukrep od ustreznega označevanja do prepovedi prodaje ali uvede prekrškovni postopek, denimo za neskladno označevanje, izvajanje neregistrirane dejavnosti ali zavajanje potrošnikov,« so še pojasnili.
Kako pa lahko kupci na tržnicah vedo, ali sta sadje in zelenjava, ki ju kmet prodaja z oznako ekološko, res ekološka? Na UVHVVR svetujejo, da potrošniki od prodajalca pridelkov zahtevajo certifikat na mestu prodaje in preverijo resničnost certifikata na spletni strani ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano z naslovom Evidenca certifikatov ekološkega kmetovanja. V evidenco lahko kupci vpišejo priimek ali naziv pridelovalca in ugotovijo, ali certifikat res ima.