Ljubljančana Luka Šoban in Ajda Blagovič sta 22-letnika, ki sta oktobra lani stopila na samostojno podjetniško pot. Spoznala sta se v podjetju, ki se ukvarja z mrežnim marketingom. Kot sta dejala, je bilo delo odlična izkušnja in priložnost, saj sta se veliko naučila. Po letu dni iskanja novih izzivov sta želela nadgraditi idejo o združitvi domačih, slovenskih kmetov in tem, kako njihove izdelke pripeljati kupcem do vrat.

»Zavedala sva se, da ne bova prva, ki bova domače izdelke vozila do kupcev. Obstaja kar nekaj podjetnikov in kmetov, ki svoje pridelke in proizvode osebno pripeljejo do strank,« je odkrito povedal Luka in dodal, da sta sama želela ponuditi širšo paleto izdelkov izključno domače pridelave. »Trenutno imava v ponudbi tudi mandarine iz Dalmacije, saj jih ne moreva kupiti v Sloveniji.«

Tudi sama kupujeta lokalno

Z iskanjem domačih, slovenskih proizvodov, ki bi jih vključila v ponudbo Domače na dom, nista imela veliko težav, saj sta tudi sama vajena kupovati lokalno. »Že nekaj let želiva vedeti, od koga kupujeva in kaj jeva. Tako sva se spoprijateljila z lastnikoma kmetije Prnikar iz Triglavskega narodnega parka,« je povedala Ajda in dodala, da sta jima Boštjan in Manca veliko pomagala in tudi svetovala. »Veliko sta nama pomagala na samem začetku in naju tudi usmerjala. Res sva jima hvaležna.« Pojasnila je, da poleg pestre ponudbe njihovih mlečnih izdelkov kupcem ponujata tudi mesnine, sadje in zelenjavo, ki je glede na letni čas dostopna.

Za Bežigradom sta najela skladišče in v njem zgradila hladilnico. S tem zagotavljata tedensko sveže sadje, zelenjavo, mlečne produkte in tudi mesnine. Foto: Bojan Velikonja

Za Bežigradom sta najela skladišče in v njem zgradila hladilnico. S tem zagotavljata tedensko sveže sadje, zelenjavo, mlečne produkte in tudi mesnine. Foto: Bojan Velikonja

»Enostavno želiva spremeniti nakupovalne navade ljudi oziroma ljudem pokazati, da so lahko nakupi veliko več kot zgolj hiter obisk nakupovalnega centra. Ljudem manjka pozitivna energija, komunikacija. Ko se pripeljeva na domače dvorišče ali pred stanovanjski blok, poleg naročenih izdelkov prineseva tudi dobro voljo,« je povedala Ajda in dodala, da se s strankami rada tudi pošalita. »Veliko je tudi osamljenih, ki so veseli najine dobre volje in prijazne besede, ki nama ju ne zmanjka,« je še povedala. Zgodilo se že tudi, da sta se na kakšnem dvorišču zadržala pol ure in več.

V skladišču zgradila hladilnico

Lani poleti sta za Bežigradom najela skladišče in v njem zgradila hladilnico. S tem zagotavljata tedensko sveže sadje, zelenjavo, mlečne produkte, tudi mesnine. »Treba je vedeti, da imava v ponudbi izdelke, ki so povsem naravni, brez aditivov, zato lahko zagotavljava le svežo dostavo,« je povedal Luka in dodal, da sta vedno sveža tudi sadje in zelenjava. »Trenutno imava v ponudbi krompir, česen, čebulo in korenje. Seveda pa se že zdaj trudiva z iskanjem pridelovalcev, da bova ponudbo poleti nadgradila s paradižnikom, papriko, kumarami, bučkami, svežo solato in še čim.«

»Enostavno želiva spremeniti nakupovalne navade ljudi oziroma ljudem pokazati, da so lahko nakupi veliko več kot zgolj hiter obisk nakupovalnega centra.«

Ajda Blagovič, podjetnica

Kljub mladosti težav pri iskanju zaupanja pri kmetih nimata. Podobno kot onadva se vsi trudijo na nek način preživeti na trgu. Prav tako imata že nekaj rednih strank. Sprva sta jih obiskovala na tri tedne, zdaj se trudita, da jih s količinsko manjšimi naročili obiščeta na štirinajst dni. »V Maribor hodiva še vedno enkrat na dva tedna, v Ljubljano in okolico ter na Gorenjsko, kjer imava kar velik rajon, večkrat,« je povedal Luka, Ajda pa ga je spomnila, da se lahko tudi zgodi, da naročilo, ki ga dopoldne sprejmeta na spletni strani www.domacenadom.si, dostavita še isti dan.

Tudi več dostav na dan

Večje reklame si za zdaj ne moreta privoščiti, njuna dejavnost se trenutno širi prek družbenih omrežij, najboljša reklama pa je še vedno od ust do ust. Njun delovnik ne poteka po strogem urniku, saj sta se odločila, da bosta v naslednjih letih gradila močne temelje za uspešno dejavnost. »V skladišču ali na terenu sva praktično vse dni v tednu. Od jutra, ko pride blago v skladišče, do poznih večernih ur. Zavedava se, da so ljudje dopoldne v službah, zato marsikatero dostavo opraviva v popoldanskem času ali za konec tedna,« pove mladi par, s katerim smo se ujeli v soboto dopoldne v Podpeči. Ta dan sta imela na obrobju Ljubljane tri dostave. »Strankam je všeč, da lahko plačajo tako z gotovino kot tudi s kartico, vedno pa imava v kombiju še kakšno dodatno ponudbo, ki jo lahko kupijo naknadno,« sta pokazala na polno naložen kombi. Ta je opremljen tudi s stranskimi policami, kjer so zloženi domači piškoti. »Kmalu bova v ponudbo dodala domače testenine in jušne rezance,« je povedala Ajda. Zagotovila je, da vse, kar prodajata, sama prej preverita v svoji kuhinji. 

Priporočamo