Center kulinarike in turizma KULT316, ki deluje pod okriljem Biotehniškega izobraževalnega centra (BIC) Ljubljana, letos praznuje desetletje drznih idej, izjemnih dosežkov in nepozabnih okusov. Institucija svoj prostor našla v Prušnikovi ulici, kjer je pred drugo svetovno vojno delovala sirotišnica, po vojni je bil tam internat za dijake Litostroja, med letoma 1980 in 2014 pa je prostore upravljala Gimnazija Šentvid. Povsem prenovljena stavba, za katero so temelje postavili leta 1888, je danes sinonim za sodobne izobraževalne prakse in prostor, kjer se teorija prepleta z realnim okoljem. Z restavracijo, kavarno, mikropivovarno, vinsko kletjo, turistično agencijo in konferenčnimi prostori je KULT316 postal središče, kjer študenti Višje strokovne šole BIC Ljubljana pridobivajo praktično znanje na področjih gostinstva, turizma, živilstva in prehrane, hkrati pa je odprt tudi za širšo javnost.
Dom številnih inovacij
»Povod za nastanek centra KULT316 je bila vizija naše direktorice mag. Jasne Kržin Stepišnik, ki je že pred desetletjem razmišljala, kam umestiti višjo strokovno šolo. Ko se je pokazala priložnost, smo jo izkoristili in v tej stavbi združili izobraževanje, restavracijo odprtega tipa, kavarno, mikropivovarno, vinsko klet in turistično agencijo. Vsako leto dodamo kaj novega, saj je gostinstvo živa stvar, in če želimo napredovati, se moramo razvijati tudi mi,« poudarja vodja centra Tomaž Leben.
V desetih letih je praktične izkušnje v centru pridobivalo več kot 800 dijakov in študentov, ki so skupaj postregli več kot 280.000 gostov in sodelovali pri izvedbi več kot 1600 poslovnih dogodkov. Organizirali so 173 kulinaričnih tečajev, 70 otroških delavnic in sedem mikropivovarskih tečajev, na katerih se je izobraževalo več kot 1600 tečajnikov. Zaposleni in študenti so na domačih in mednarodnih tekmovanjih osvojili 90 medalj, od tega kar 53 zlatih, njihova restavracija pa je ponosna nosilka znaka ljubljanske kakovosti in redna udeleženka Tedna restavracij.
KULT316 je postal dom številnih inovacij – tu so odprli prvo šolsko mikropivovarno in prvo šolsko turistično agencijo v Sloveniji, ustvarili pa so tudi lastno linijo izdelkov, med katerimi izstopajo hišno pivo kult316 ter koktajla kult316 in kavni koktajl kult316. Center se ponaša tudi z uspehi na evropski ravni: leta 2020 je BIC Ljubljana kot prva šola v državi prejel nagrado evropske komisije vocational education and training excellence award za odličnost v poklicnem izobraževanju, študenti pa so v zadnjih letih navduševali na tekmovanjih European Young Chef Award, WorldSkills, NASA HUNCH Culinary Challenge in Ecotrophelia. Študentka Špela Kuhel je s cvičkovo obaro leta 2022 osvojila drugo mesto v Trondheimu, leto pozneje je Anže Zdešar na Poljskem prejel medaljo za odličnost v strežbi, ekipa pa je leta 2024 na kulinaričnem tekmovanju NASA v Houstonu z »astronavtskim zajtrkom« osvojila odlično tretje mesto.
Predanost zaposlenih in motivacija mladih
Dosežke študentov dopolnjujejo uspehi zaposlenih, ki so skupaj osvojili devet zlatih, štiri srebrne in tri bronaste medalje pa tudi številne naslove, kot so naj baristka regije, naj bartender in najboljši natakar. Diplomanti KULT316 danes delujejo v najuglednejših slovenskih restavracijah, uvrščenih v Michelinov vodnik – med njimi so Mojmir Šiftar (Pen klub), Izidor Kržišnik (Landerik) ter Matjaž Hribar in Damjan Wallner (A3).
V centru KULT316 se zavedajo, da uspeh temelji na predanosti zaposlenih in motivaciji mladih. »Ekipa, ki prihaja v službo z žarom, idejami in voljo do napredka, je tisto, kar ohranja našo zgodbo živo. Če rad prihajaš v službo, to občutijo tudi študenti in gostje,« pravi Leben. Poudarja tudi pomen prakse, ki jo študenti opravljajo v realnem okolju – v restavraciji, kavarni pa tudi v turistični agenciji in konferenčnih prostorih, kjer se učijo priprave in izvedbe dogodkov, od kulinaričnih do poslovnih.
Posebno mesto ima tudi izobraževanje najmlajših. Program Oči, mami, v soboto kuham jaz otrokom odpira vrata v svet kuhanja in kulinarike, hkrati pa spodbuja zanimanje osnovnošolcev za gostinske in turistične poklice. KULT316 z različnimi delavnicami in tečaji aktivno sodeluje z lokalnim okoljem, ki ga je po besedah Lebna odlično sprejelo – prebivalci bližnje soseske so njihovi redni gostje, center pa pogosto gosti tudi dogodke podjetij, društev in zbornic. S stavbo, ki meri 1300 kvadratnih metrov, KULT316 ponuja popolnoma opremljene učne in konferenčne prostore, vinsko klet, demo kuhinjo in mikropivovarno. Restavracija ponuja dnevna kosila ter tematske večhodne menije, ki črpajo navdih iz Okusov Ljubljane in slovenskih gastronomskih regij. »Ker sodelujemo v projektu Erasmus plus, gostimo tudi študente iz tujine. Ko končajo prakso pri nas, navadno pripravijo tudi meni iz svoje dežele. In tega seveda predstavimo tudi našim gostom,« pove Leben in doda, da bodo ob deseti obletnici goste razvajali z menijem, ki bo združil tradicionalne ljubljanske jedi s sodobnim kulinaričnim pristopom. »Naš cilj je, da študentom pokažemo, da je napredek gonilo, ki nas drži pokonci. Gostinstvo in turizem sta živi dejavnosti, ki zahtevata predanost in srčnost – umetna inteligenca morda lahko pomaga pri procesih, a pristnega nasmeha, prijazne besede in osebnega stika z gostom ne more nadomestiti.«Ob praznovanju desete obletnice KULT316 ne gleda le nazaj, temveč zre v prihodnost. Po prenovi digitalne podobe in razširitvi ponudbe Turistične agencije KULT316 letos načrtujejo še več sodelovanj doma in v tujini, nove kulinarične dogodke in povezave s slovenskimi ponudniki.