Kul petek je že osmo leto zapored razvajal brbončice številnih obiskovalcev. Prijetno vzdušje poletnih večerov v parku sredi kamniškega starega mestnega jedra z živo glasbo in prvovrstno hrano, ki jo gostinci pripravljajo pred obiskovalci, je kombinacija, ki vsako leto poskrbi za pravo kulinarično razvajanje. Na Zavodu za turizem, šport in kulturo Kamnik so tudi letos poskrbeli, da je bil dogodek tudi okolju prijazen. Poleg vračljive plastike so bile jedi postrežene na papirnatih krožnikih z lesenim priborom. Tudi z zadnjim obiskom v letošnji sezoni je bil zadovoljen Luka Svetec, direktor kamniškega zavoda za turizem. »Sezona je vrhunska. Skupaj s ponudniki smo našli formulo, ki ustreza vsem. Park je bil vsak petek poln, na roko nam je letos šlo tudi vreme,« je povedal Svetec in dodal, da je vesel predvsem tega, da imajo poleg stalne ponudbe veliko gostincev, ki se znova vračajo.

Letošnji Kul petki krona vseh dosedanjih

Med stojnicami s hrano smo ujeli tudi Vida Repanška, ki zadnja leta bedi nad celotnim dogajanjem. Tudi on je bil mnenja, da so bili letošnji Kul petki krona vseh dosedanjih, ki so rasli in se razvijali. »Letos pa smo prišli do te ravni, da se ljudje vračajo. Veliko ljudi je bilo vsak petek tukaj, vedno več je tudi novih obrazov. Pa ne samo iz Kamnika, saj prihajajo tudi iz okoliških občin. Zahvaljujoč dobremu delu našega TIC gostimo tudi veliko tujcev,« je povedal in dodal, da so poleg lokalne kulinarike na stojnice pripeljali tudi mednarodno kuhinjo.

Pestra in vsak petek nekoliko drugačna ponudba pa je navdušila tudi obiskovalce dogodka. »Letos sva poleti preživela malo več časa doma, zato sva petke rada preživela tukaj. Včasih sama, večkrat tudi s prijatelji, saj smo izkoristili prijetno vzdušje in tudi glede izbora žive glasbe nismo imeli pripomb,« je povedal Gašper, doma iz okolice Kamnika. Njegovo dekle Nina pa je opazila, da kulinarika ni bila edina stvar, ki se je spreminjala. »Vsakič, ko sva prišla, je bilo kaj novega. Poleg lučk v krošnjah dreves, ki so v večernih urah ustvarile res intimno vzdušje, so postavili dodatne ležalnike, manjše mize in klopi. Všeč mi je tudi, da so se nekateri znašli tako, da so s seboj prinesli kar odejo za piknik,« je še dodala.

Gostje petkovega kulinaričnega dogodka so se po letu dni lahko ponovno posladkali s cimetovimi rolicami. F Vesna Levičnik

Gostje petkovega kulinaričnega dogodka so se po letu dni lahko ponovno posladkali s cimetovimi rolicami.

Za oblizniti prste

Med povratniki, ki smo jih ujeli na dobro obiskani stojnici, sta bila tudi Špela Pibernik in Klemen Habat, ki svoje družinsko podjetje Love2bake vodita v Mengšu. »Prišla sva na povabilo Zlate ptičke, ki je svoje desetletno delovanje zaznamovala tudi na današnjem dogodku. In zagotovo se je bilo prijetno vrniti. Pri štirih otrocih sva se odločila, da bova petke raje preživela doma. Zato pa naju lahko vsi obiščejo v soboto na mengeški tržnici, naročila pa sprejemamo tudi prek družbenih omrežij,« je povedala Pibernikova, medtem ko je na pult zlagala cimetove rolice, ki so v petek šle kot po tekočem traku.

Obiskovalci Kul petka so si za osvežitev na stojnicah lahko privoščili hladno kombučo, kraft pivo kamniških pivovarn Barut in Meninc, pokusili gurmanske burgerje v domačih bombetkah z drožmi iz pekarne Bread and black, veganske sendviče in solatne sklede Vegana tortarne, afriške zalogajčke Baobab restauranta, rebrca na žaru, perutničke in ocvrte kalamare ter priljubljeno tajsko kulinariko restavracije Mangotree. Na dogodku se je kuhala tudi specialna kavica, ki jo zakonca Katja in Omar dnevno pražita v svoji vrhniški butični pražarni Escobar Specialty Coffee Roasters. Poleg že omenjenih cimetovih rolic in rogljičkov je za sladokusce poskrbela kamniška specialistka za čokoladne sladice Nika Svetec, ki je pripravila kar osem okusov unikatnih sladolednih bomb in nebeško dobre ledene čokolade iz čokoladnega ateljeja Bon Bon. Julia Slapnik pa je poskrbela za sladko ponudbo lokalne zgodbe Sladki kot – Alpine Resorts. Seveda pa ne gre brez sladolednih lučk lapopsi, ki so vabile iz skrinje na retro triciklu.

Ob sončnem zahodu se je z glavnega odra, kjer so si ob petkih mikrofon podajale domače glasbene skupine, oglasila tudi Polona Štolfa, mlada podjetnica in lastnica trgovine Zlata ptička, ki je na stojnice Kul petka povabila svoje poslovne partnerje. »Pred desetimi leti se je marsikomu zdela odločitev odpreti trgovino na Šutni drzna. Spomnim se, da so nas na začetku vsi spraševali, zakaj prav v ulici, ki je bila za mnoge odpisana. Sama sem v njej videla potencial in zdaj, po desetih letih, lahko rečem, da je bilo vredno vztrajati. Ljudje so se začeli vračati ne samo v Zlato ptičko, ampak tudi v mesto Kamnik,« je povedala Štolfova in iskreno dodala, da si je od nekdaj želela ustvarjati na lokaciji, ki jo motivira. »In našla sem jo v tej majhni trgovini na Šutni. Tukaj sem našla tudi povezovanje z lokalno skupnostjo,« je povedala Štolfova in priznala, da je bilo zanimivo tokrat dogajanje na Kul petku spremljati na drugi strani stojnice. »Kul petke smo večkrat obiskali z družino in prijatelji,« je povedala in tako kot večina gostov in gostiteljev zagotovila, da se naslednje leto ponovno snidejo.

Trgovina Tlata ptička, ki na Šutni vztraja že deset let, je petkovemu dogodku zagotovo dodala praznični pečat. F Vesna Levičnik

Trgovina Zlata ptička, ki na Šutni vztraja že deset let, je petkovemu dogodku zagotovo dala praznični pečat. F Vesna Levičnik

Priporočamo