Za gostoljubje Mihelčičevega doma na Govejku od slavnostne oživitve tamkajšnje planinske ponudbe v začetku novembra skrbi Medvodčanka Anja Vrhnjak. Energično damo z ukrajinskimi koreninami in nekdanjo študentko veterine sta v našo državo iz okolice Kijeva pred leti pripeljali želja po boljšem življenju in delovnih priložnostih ter ljubezen.

Z možem, ki ga je spoznala kmalu po prihodu v našo domovino, sta si v Zgornjih Pirničah ustvarila družino in v okviru družinske kmetije Brton, na kateri se ukvarjajo z mlekarstvom in govedorejo, začela izdelovati domače slane in sladke štruklje z različnimi nadevi.

Dom za svoje štruklje je našla v planinski koči

Planinska postojanka Mihelčičev dom na medvoškem koncu Polhograjskega hribovja ima novo oskrbnico. Foto: Tina Jereb

Svojo ljubezen do ustvarjanja sladkih dobrot je Anja pred leti razširila še na peko različnih tort in medenih izdelkov, v zadnjem obdobju pa si je za svoje mojstrovine, ki jih prodaja tudi v kmetijskih zadrugah, trgovinah in na tržnicah ter jih že leta strežejo tudi v nekaterih planinskih domovih po državi, močno želela najti primeren »dom«.

Kuhanje je njeno poslanstvo

Ko se je ponudila priložnost v Mihelčičevem domu na Govejku, kjer se je v preteklosti zamenjalo precej oskrbnikov, Anja ni omahovala. »Sem velika ljubiteljica pohodništva in resnično živim z naravo, ki me energijsko napolni in umiri. Tam dobim tudi moč, ki jo potrebujem za pripravo svojih domačih štrukljev. Njihova skrivnost namreč niso samo skrbno izbrane sestavine in veliko nadeva, ampak tudi moja energija, ki se skriva v njih,« zaupa Anja Vrhnjak.

Sogovornica, ki se je v naši domovini izšolala za gostinko, pravi, da vse svoje jedi vselej pripravlja z veseljem in tudi z malo trme. V njeni redni ponudbi bodo ob koncih tedna poleg različnih planinskih jedi na žlico, enolončnic z mesom ali brez, domačega kruha, različnih vrst štrukljev in narezka občasno tudi potratna potica, medenjaki, zavitki, krapi …

»Resnično rada kuham. Prisegam na dobro domačo, kmečko hrano. Kuhanje je moje poslanstvo, s katerim lahko del svoje energije delim z ljudmi. Močno se bom trudila, da bo Mihelčičev dom znova postal priljubljena postojanka zadovoljnih pohodnikov ter prostor z dušo in domačnostjo,« si želi Anja.

Dom za svoje štruklje je našla v planinski koči

Od tradicionalnih slovenskih se Anjini štruklji razlikujejo po tem, da vsebujejo manj moke in sladkorja, a več skute. Foto: Tina Jereb

Od Radovljice do Pohorja

Po Anjinih besedah gredo lačnim obiskovalcem doma najbolj v slast sladki ajdovi štruklji s skuto in orehi ter skutni štruklji, radi pa si privoščijo tudi štruklje z nadevi iz manga, borovnic, malin, jurčkov, tartufov, drobnjaka, špinače, čebule … Anjine dobrote razveseljujejo tudi pohodnike v kočah na Pohorju, Veliki planini, Šmarni gori in drugod ter tudi v znameniti radovljiški gostilni Lectar, njena mreža sodelovanja pa se še naprej širi.

V zgornjem nadstropju Mihelčičevega doma so za utrujene pohodnike, ki prihajajo od daleč ali zbirajo žige slovenske planinske poti od Maribora do Ankarana, na voljo skupna ležišča za prenočitev. Gostje so v domu dobrodošli od petka do nedelje ter med prazniki, na cilju pa jih poleg nasmejane gostiteljice ob jasnem vremenu pričakajo lepi razgledi na Kamniške Alpe, Sorško polje, Rašico in Šmarno goro ter Ljubljansko kotlino. 

Priporočamo