Radovljica. Festival čokolade v Radovljici, ki se upravičeno kiti kot največji dogodek, posvečen eni najbolj sladkih pregreh v Sloveniji, bo v radovljiškem parku potekal 23. in 24. aprila. Obiskovalci festivala se bodo lahko sprehodili tudi do mestnega jedra, kjer bo na voljo široka ponudba radovljiške kulinarike, mestni ponudniki kulturnih doživetij pa bodo odprli vrata muzejev, delavnic, galerij ter tako dodali svoj kamenček v mozaik pestrega dogajanja.
Festivalsko dogajanje
omejili na park
Kot je ob nedavnem druženju v Radovljici povedala vršilka dolžnosti direktorice javnega zavoda Turizem in kultura Radovljica Kaja Beton, so zelo veseli, da se festival po dveh letih znova vrača. Kot opažajo, se tega veselijo tudi dosedanji obiskovalci. Obisk je bil vedno dober, pred dvema letoma so v treh festivalskih dneh našteli okoli 55.000 ljudi. »Letos smo festivalsko prizorišče omejili na park, kjer je sicer tudi prejšnja leta potekala glavnina festivalskih dogodkov,« je povedala Betonova in razložila, da je bil razlog predvsem negotovost v času, ko so pripravljali dogodek. »Pričakovali smo, da bo med festivalom treba upoštevati določene epidemiološke ukrepe. Štetje obiskovalcev in kontroliran vstop na prizorišče pa lahko zagotovimo samo na tej lokaciji.«
Zaradi prostorskih omejitev bo omejena tudi ponudba, ki pa bo, kot je zatrdila sogovornica, osredotočena le na čokolado in ne več na različne čokoladne sladice, kot je bilo to v navadi zadnja leta. »Na festivalu bo sodelovalo 20 čokoladnic, le nekaj manj kot prejšnja leta. Manjkale bodo tiste, ki so med epidemijo prenehale delovati, štiri pa se bodo na festivalu predstavile prvič,« je bila zadovoljna nad interesom čokoladnic Betonova, ki je izpostavila lani odprto Radolško čokolado, ki je z ajdovim hrustljavim pralinom zmagovalka letošnjega natečaja za naj pralino festivala. Manjkala ne bo niti Gorenjka, ki letos praznuje 100 let in se bo ob tej priložnosti predstavila tudi s 100-kilogramsko čokolado.
Štirje degustacijski
kuponi za tri evre
Na festivalu bo potekal uveljavljen način degustacije z degustacijskimi kuponi, pri čemer bo komplet štirih kuponov stal tri evre. »Smo se pa odločili, da letos vstop na festivalsko prizorišče zaračunamo. Vstopnina bo veljala le za odrasle obiskovalce in bo znašala pet evrov,« je povedala sogovornica. »Smo v takšnih časih, ko se dražijo že osnovne surovine, enako celoten program in infrastruktura festivala. Morali smo se odločiti – ali zmanjšamo program in festival naredimo bolj v smislu sejma ali pa uvedemo bodisi vstopnino bodisi parkirnino.« Vstopnice je mogoče kupiti vnaprej ali na dan dogodka. Parkiranje ostaja brezplačno, kljub temu pa obiskovalce vabijo, da pridejo na festival z javnim prevozom. Žal je letos možnost zgolj z avtobusom, saj bo železniška proga zaradi prenove zaprta.
Oba festivalska dneva, torej v soboto in nedeljo, bodo potekali različni koncerti, otroške kulinarične delavnice ter zabavna in športna animacija. Na Linhartovem trgu si bodo lahko obiskovalci ogledali staro mestno jedro in si oddahnili od festivalskega vrveža. Poseben šotor bo namenjen kulinaričnim delavnicam. Delavnice za otroke bodo oba dneva vodili dijaki radovljiške srednje gostinske in turistične šole, z njimi pa bodo tudi znana imena s televizijskih zaslonov. V soboto bodo otroci lahko ustvarjali v družbi Janeza Zibelnika in Žana Kerna, zmagovalcev šova Mali šef, tako odrasli kot otroci pa pod vodstvom slaščičarskega mojstra Naserja Gashija. V nedeljo bodo čokoladne čarovnije nastajale pod vodstvom Žiga Gabrovca, finalista šova Masterchef Slovenija.
Letos prvič bo v sklopu festivala na voljo poseben lov na zaklad (outdoor soba pobega). V preteklih letih je bilo podobno doživetje namenjeno družinam, tokrat pa organizatorji nagovarjajo tudi odrasle in vse, ki imajo radi sobe pobega. Pobeg bo seveda na temo čokolade.