Železniki. Odlična lokacija, dostopnost, lepi razgledi, urejenost in prijaznost. Vse to so razlogi za priljubljenost Krekove koče na Ratitovcu, ki se od začetka tedna ponaša še z nazivom naj visokogorska planinska koča 2022. Sodobna postojanka na travnati podlagi pod Gladkim vrhom obiskovalce navdušuje tudi zaradi svoje uigrane ekipe in odlične kulinarične ponudbe, v kateri glavno mesto pripada flancatom. Te v koči že štiriindvajset let skrbno in z ljubeznijo pripravlja oskrbnica koče Anica Lotrič.

»Vsako jutro zamesim sveže testo in pazim, da vanj ne dam preveč dobrega,« je skrivnostna Lotričeva, ki dnevno speče od 50 do 800 flancatov. Njihovo število je odvisno od obiska koče, ki je v največji meri povezan z vremenom. Letošnje sončno poletje je bilo pohodnikom zelo naklonjeno, tudi minula nedelja, ko so v okviru planinskega društva Za Selško dolino Železniki pripravili tradicionalni pohod na Ratitovec, ki sodi med najstarejše rekreativne pohode v Sloveniji, je bila obsijana s soncem.

Skoraj štiristo udeležencev pohoda se je do Krekove koče podalo po markiranih poteh različnih težavnosti iz Prtovča, Železnikov, Jasenovca, Sorice, s Soriške planine in od drugod. Na cilju sta jih Lotričeva poleg flancatov pričakala še z ocvirkovo in pehtranovo potico, ajdovimi žganci, ričetom, telečjo obaro, joto, zelenjavno juho in drugimi dobrotami, seveda ni manjkalo niti domače žganje, v katerem se namakajo zdravilne rožice.

Delovne počitnice
na svežem zraku

»Pri nas vse kuhamo sami, ničesar nam ne dostavijo v kočo, prav tako pri nas hrane nikoli ne zamrzujemo. Stavimo na sveže, zato vse jedi kuhamo sproti, tudi kruh pečemo sami,« zaupa kuharica Anica in doda, da je zelo pomembno, da jo kot oskrbnico gorske koče življenje v gorah iskreno veseli.

»Treba je uživati, sicer človek ne zdrži dnevnega ritma, ki je zelo naporen,« je jasna predana gospodinja. Z možem Lojzetom, ki je tudi predsednik planinskega društva Za Selško dolino Železniki, je v Krekovi koči poleti preživela mesec dni in pol. V kuhinji in pri strežbi gostov sta jima poleg znancev in sorodnikov na pomoč priskočili vnukinji Manca in Anja. Obe sta zelo uživali v celodnevnem počitniškem delu na svežem zraku. Časa za dolgčas ni bilo, tudi za počitek ga je bilo bolj malo.

»Moje delo je zelo zabavno, pa tudi naporno. V preteklih tednih smo gostili ogromno tujih pohodnikov. Veliko je bilo Čehov, Slovakov, Italijanov, Francozov in Nemcev, ki so si največkrat privoščili katero od naših zelenjavnih jedi. Ko so na sosednjih mizah videli flancate, so naročili tudi te,« je v smehu med pripravo pladnja zaupala Anja iz Železnikov. Povedala je, da gostov z nenavadnimi željami v koči na srečo nimajo in da je večina obiskovalcev zelo prijaznih.

S poletno turistično sezono je zelo zadovoljen tudi njen stari oče. »Veseli me priljubljenost naše koče, sicer pa se nismo pritoževali niti v času epidemije, ko je bila koča lahko odprta. Ljudje so takrat še bolj prisegali na sveži zrak in naravo, v prihodnje pa si želim v kuhinjska opravila in strežbo vključiti več mlajših parov. Z delom v planinski koči se sicer res ne da bistveno izboljšati družinskega proračuna, zagotovo pa takšno delo prinese nove izzive in zadovoljstvo,« meni Alojz Lotrič. 

Priporočamo