Na škofjeloškem območju sta rdeča nit prvega meseca v letu že tretjič domačnost in sodelovanje. Vse do 31. januarja bo v trinajstih tamkajšnjih gostilnah in na turističnih kmetijah potekal kulinarični festival Okusi Škofjeloškega, v okviru katerega bodo obiskovalce razvajali z unikatnimi meniji, ki jih navdihuje lokalna tradicija. Gre za skupno zgodbo povezovanja gostincev z lokalnimi dobavitelji surovin, festival pa prispeva tudi k dvigu prepoznavnosti tradicionalne lokalne kulinarike, postrežene na sodoben način.
»Veseli me, da so se začeli gostinci na Škofjeloškem med seboj dobro povezovati. To je bila tudi ena od osnovnih idej festivala: da se kuharski mojstri učijo drug od drugega in skupaj rastejo. Zelo pomembno je, da sodelujejo z lokalnimi pridelovalci hrane, saj so danes kratke dobavne verige in domači okusi zelo pomembni. Ko se nanje navadiš, te spremljajo vse življenje,« meni Gašper Kleč, direktor Razvojne agencije Sora (RAS). Kot je dodal, kulinarični festival dokazuje, da je mogoče tudi na podeželju ustvarjati uspešne zgodbe, o tem pa priča tudi podatek, da ima škofjeloško območje največ registriranih dopolnilnih dejavnosti v državi. »V okviru RAS avgusta prirejamo tudi dogodek Dan domačih dobrot na Brdu pri Kranju, ki povezuje ponudnike iz celotne Gorenjske. Gre za uspešno zgodbo o mladih in inovativnih gorenjskih ponudnikih lokalne hrane, ki dokazujejo, da je mogoče tudi v kmetijstvu ustvarjati dodano vrednost in od tega dobro živeti,« je zadovoljen Gašper Kleč.
K sodelovanju želijo
privabiti žirovske gostince
»Letos na Škofjeloškem že tretjič diši po domačem in sodelovanju. Jedi, ki so nam jih kuhale prababice in babice, spoznavamo pripravljene na modernejši način. Na Škofjeloškem smo sicer že dolgo poznani po tem, da se povezujemo v različne skupine in smo pripadni drug drugemu. To je pomembno tudi zato, da skupaj stremo kak trši oreh in znamo ob izzivih skupaj poiskati pravilen odgovor,« je ob otvoritveni večerji festivala v gostilni in vinoteki Danilo v Retečah povedal predsednik Območno obrtno-podjetniške zbornice (OOZ) Škofja Loka Marko Lotrič.
Na vprašanje, kakšna je sicer kondicija gostinstva na škofjeloškem koncu, je pojasnil: »Če se ozrem le na Škofjo Loko in obe dolini do Žirov, je ponudba pestra, zaskrbi pa me podatek, da Žiri ne premorejo gostilne, ki bi omogočala izkušnjo kulinaričnega razvajanja. Tako kot nasploh turizem ima namreč tudi gostinstvo trdo skorjo. Treba ga je spoštovati in namenjati sredstva zanj, tudi za promocijo gostinskega poklica.«
»Ponosna sem, da je bila otvoritvena večerja letošnjega kulinaričnega festivala pri nas, v Danilu, kjer okuse s Škofjeloškega ustvarjamo vse leto. Trudimo se, da sodelujemo z lokalnimi ponudniki in nadaljujemo tradicijo ustvarjanja jedi po starih receptih, ki jim damo nov, sodobnejši pridih,« je dejala kuharska mojstrica in vodja Danila Nina Čarman.