Na Poljanskem so ponosni na svojo domačo jed na žlico – drobnjakove štruklje »na žup«, ki jih ponekod še vedno pripravljajo kot samostojno glavno jed, drugod pa jih ponujajo z namenom ohranjanja in razvoja te edinstvene lokalne kulinarične tradicije. Pod okriljem Zavoda Poljanska
dolina, kjer se zavzemajo celo za vpis drobnjakovih štrukljev na Unescov seznam nesnovne dediščine oziroma na seznam jedi z geografskim poreklom, in v sodelovanju z Občino Gorenja vas - Poljane so v Dvorcu Visoko letos drugo leto zapored pripravili večdnevno prireditev Mesec drobnjakovih štrukljev »na žup«.
Vse do 9. februarja bodo tam potekali različni dogodki, od delavnic, predavanj in okroglih miz do pokušenj poljanskih dobrot. Lani so na prireditvi postregli več kot 200 porcij drobnjakovih štrukljev, letos pa se nadejajo še večjega števila prodanih krožnikov s to lokalno jedjo.
Spoznavajo življenje svojih prednikov
Po besedah župana Občine Gorenja vas - Poljane Milana Čadeža so drobnjakovi štruklji od nekdaj pomemben del lokalne kulinarične dediščine Poljanske doline in postajajo vedno bolj prepoznavna jed, ki si jo radi privoščijo tudi obiskovalci od drugod. Čadeža veseli, da so nad jedjo in njeno pripravo navdušeni tudi mladi. V obeh osnovnih šolah in podružnicah v občini namreč to kulinarično posebnost učenci spoznavajo tudi v okviru učnih vsebin. Ponekod so pripravili tudi delavnice s temo drobnjakovih štrukljev, učenci pa so se ob kulinarični temi seznanili tudi z življenjem svojih prednikov in se poučili o svojih koreninah.
V Zavodu Poljanska dolina se v prihodnje nadejajo organizacije kakšnega večjega dogodka s temo drobnjakovih štrukljev ali morda celo kulinarične tržnice, ki bi jo priredili na območju Škofjeloškega. Kot je pojasnila Martina Ambrožič Tušar iz tega zavoda, obiskovalci doline namreč zelo povprašujejo po štrukljih, zanimata pa jih tudi recept in postopek priprave jedi, ki jo v Dvorcu Visoko na željo gostov sicer postrežejo čez vse leto.
Prihodnje leto v ospredju gostinci
Glede napredka pri želenem vpisu drobnjakovih štrukljev na Unescov seznam je župan Občine Gorenja vas - Poljane povedal, da je bilo v minulem letu narejenega veliko pomembnega dela. »Zavedamo se, da je močno tisto drevo, ki ima močne korenine. Te korenine so naši otroci, ki so most med preteklostjo in prihodnostjo, zato jih bomo še naprej spodbujali k spoznavanju in ohranjanju lokalne tradicije. Letos imajo tako v mesecu drobnjakovih štrukljev glavno besedo šolarji, prihodnje leto pa bodo v ospredju gostinski ponudniki iz občine,« je napovedal Milan Čadež.
Župan je spomnil še na dve kulinarični posebnosti občine, ki ju na visoškem dvorcu prav tako ponujajo čez vse leto: drobnjakovo potico in terjak – koncentriran sok iz zrelih jagod črnega bezga in sladkorja, ki pomaga pri prehladnih obolenjih in velja za naravno vitaminsko bombo.