Radovljica. Vodstvo Vrtca Radovljica je v ponedeljek prek medijev izvedelo, da naj bi bilo v vrtec dobavljeno korenje s presežno vrednostjo kadmija. Vodje kuhinj so takoj obvestili o odpoklicu korenja, ki jim ga je dobavila Kmetijska zadruga Cerklje. V četrtek zjutraj so vodje kuhinj pregledale zalogo korenja v hladilnikih in ugotovile, da je bilo korenje s preveliko vsebnostjo kadmija, dobavljeno v vse kuhinje vrtca, in sicer konec septembra, že porabljeno. »V Vrtcu Radovljica obžalujemo dogodek, saj se zavedamo pomembnosti zdrave hrane za zdravje otrok. Vendar pa ni vse vedno v naših rokah,« so ob tem iz vrtca sporočili staršem, Nacionalni inštitut za javno zdravje pa zaprosili za navodila v primeru zaužitja kontaminiranih živil.
Na NIJZ so pojasnili, da je kadmij strupen element, ki se mu v prehrani ne moremo popolnoma izogniti, vemo pa, da dolgotrajna (vseživljenjska) izpostavljenost višjim koncentracijam lahko vodi v tveganje za zdravje ljudi. »Dobro že poznamo njegovo pojavljanje, zato z različnimi ukrepi zmanjšujemo njegovo prisotnost v naši prehrani, med drugim tudi z mejnimi vrednostmi, ki so bile pri obravnavanem korenju presežene. Še posebej želimo zmanjševati vnos kadmija pri otrocih, saj mu bodo izpostavljeni še celo življenje,« so sporočili in dodali, da bi, če bi bili korenju s tako ravnjo onesnaženosti izpostavljeni dlje časa, lahko presegli še sprejemljivi (varni) tedenski vnos za kadmij. »Ni pa verjetno, da bi enkratno oziroma kratkotrajno uživanje tega korenja predstavljalo tveganje za zdravje vaših otrok,« so starše tolažili na NIJZ.
Na upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) smo preverili, kako nadzor hrane sploh poteka in kako je z obveščanjem o morebitnih kontaminiranih živilih. Pojasnili so, da se naloge, povezane z uradnim nadzorom, opravljajo z uporabo ustreznih nadzornih metod in tehnik, kot so spremljanje skladnosti, posebni nadzor, preverjanje, revizija, inšpekcijski pregled, vzorčenje in analiza. Izvajajo se inšpekcijski pregledi v notranjem prometu in ob uvozu, in sicer v okviru rednega letnega plana nadzora oziroma na podlagi drugih prejetih informacij in povodov za uvedbo postopka, kot so prijave potrošnikov, neskladni rezultati, odstopi drugih organov, obvestila iz evropskega sistema, informacije iz medijev in podobno.
Kaj pa obveščanje?
Uprava za varno hrano o neskladnih živilih, ugotovljenih v okviru uradnega nadzora, obvešča na svoji spletni strani. Poleg tega povzema tudi o odpoklicih živil, ki jih izvajajo izvajalci dejavnosti, kjer je bilo neskladno živilo ugotovljeno v okviru lastnih kontrol. »Vrtec je o neskladni pošiljki korenja obvestil dobavitelj po elektronski pošti 27. oktobra 2023. Uprava pa je v nadaljevanju spremljala postopke umika/odpoklica korenja, ki ga izvajajo izvajalci dejavnosti,« so nam na vprašanje o konkretnem primeru odgovorili na upravi za varno hrano. Poleg tega so opravili inšpekcijski predogled na mestu pridelave, kjer so opravili dodatno vzorčenje z namenom preverjanja skladnosti pridelkov. »Prav tako bo pregled opravljen tudi pri distributerju, da preverimo, ali ima vzpostavljene ustrezne notranje kontrole na način, da prepreči dajanje neskladnih živil na trg,« so še napovedali.