Dvajset stojnic turističnih, vinogradniških in drugih društev iz občine Brežice se je v okviru prireditve Dan kruha, vina in salam, ki ga pripravlja Zavod za podjetništvo, turizem in mladino (ZPTM) Brežice, v petek zvečer v starem mestnem jedru šibilo pod domačimi dobrotami in žlahtno kapljico. V trenutku pa se je nad mestom močno stemnilo in naliv je kmalu z ulice pregnal tudi najbolj vztrajne. Toda malo pred tem je v avli upravne enote že nežno dišalo po domačem kruhu. Razstava kruha, ki je prispel na letošnje ocenjevanje, je bila prava paša za oči in brbončice.
Bolje je, da je manj slan kot preveč
Na letošnje ocenjevanje je prispelo 42 različnih vrst kruha, šest več kot lani, medtem ko je bila rekordna udeležba leta 2019, ko je na ocenjevanje prispelo več kot petdeset hlebcev. Letos sta bili razpisani kategoriji kruh posebnih vrst in praznični kruh. Po besedah predsednice komisije Slavke Preskar iz Društva kmetic Brežice je kakovost kruha iz leta v leto boljša. »Vse več je kruha z drožmi, kar pa terja veliko izkušenj. Kruh z drožmi je po okusu nekoliko drugačen, kot smo vajeni. Tudi kakovost belega in drugega 'boljšega' kruha je vsako leto opazno višja. Ženske se res trudijo, da pokažejo nekaj posebnega, nekaj dobrega,« je dejala Preskarjeva. Kot pravi, se je komisija, v kateri sta bila še Mira Budič in Roman Matjašič, kar težko odločila za najboljšega, saj so bile razlike v niansah. »Prevladala sta okus in oblika, kajti najprej kruh vidiš, vidiš skorjo, ki mora biti ravno prav pečena in ne sme biti počena, pa da kruh ni premalo ali preveč vzhajan. In potem seveda okus. Nekaj kruha je bilo preslanega, bolje je, da je kruh manj slan kot preveč,« svetuje Preskarjeva.
Po pravilih je moral biti kruh iz enega kilograma moke, pečen v obliki hlebca, ni smel biti okrašen. Kruhu v kategoriji posebnih vrst se je smelo dodati začimbe, zelišča, semena, sadje. Praznični kruh, ki se ga sme zamesiti tudi z jajci, mlekom, smetano, pa je bil lahko okrašen, premazan z jajcem, tudi oblika je bila lahko poljubna. Tokrat je žirijo v kategoriji praznični kruh z že kar umetniško oblikovano zlato zapečeno in mehko sončnico, ocenjeno z 49,60 točke od 50 možnih, najbolj prepričala Zlatka Deržanič, v kategoriji posebni kruh pa z 49,40 točke Mojca Florjanič.
Če ga zamesiš z dobro voljo, bo uspel
Zlato priznanje si je letos prislužilo po sedemnajst hlebcev v obeh kategorijah, med njimi tudi Jožica Krošelj iz Društva kmetic Brežice, ki je prejela zlati priznanji za obe vrsti svojega kruha, pehtranov in praznični kruh. »Pri pehtranovem moraš biti zelo pazljiv predvsem s količino pehtrana. Ali je pehtran starejši ali mlajši, ali je svež ali suh, ali je svež, ali je bil zalit ali ne, vse to vpliva na okus,« je povedala. In kaj je potrebno, na nastane res dober kruh? »Roka je tista, ki naredi odličen kruh, ter seveda volja in energija človeka,« pove. »Vsak kruh je zase dober, ker je kruh. Sploh pa, ko ga zjutraj zamesiš z dobro voljo in pozitivno energijo, veš, da bo uspel,« se nasmehne. Kot pravi Ana Marija Žerjav iz ZPTM Brežice, so na tokratni razstavi kruha pozornost posvetili tudi staremu suhemu kruhu, da se ga ne zavrže. V ta namen so pripravili dekoracijo iz starega kruha, zraven pridali še nekaj receptov in ljudi pozvali, naj ga po prireditvi odnesejo domov in z njim bodisi pripravijo kakšno jed ali pa nahranijo živali.
Z že tradicionalnim Dnevom kruha, vina in salam, devetim po vrsti, želijo organizatorji po besedah direktorice ZPTM Katje Čanžar še bolj poudariti pomen lokalne hrane ter domačih pridelkov in izdelkov, vse skupaj pa sovpada tudi z zgodbo kolektivne blagovne znamke Brežice izbrano, kjer kot javni zavod skrbijo za predstavitev lokalne ponudbe ne le v domačem, pač pa tudi nacionalnem in mednarodnem okolju. Dogodek predstavlja uvod v brežiško pestro poletno dogajanje, ki se je nadaljevalo že naslednji dan s tekaško prireditvijo Brežice tečejo in večernim koncertom, v drugi polovici julija pa se v staro mestno jedro vrača Mestna promenada, na kateri bodo prvi dan, 14. julija, slavnostno razglasili tudi zmagovalki v peki kruha ter podelili priznanja za najboljše županovo vino. Do konca julija se bo nato zvrstilo več kot petnajst koncertov ter drugih družabnih in kulturnih dogodkov.