»Prisotnost paracetamola v živilih, tudi v nizkih koncentracijah, je nesprejemljiva in škodljiva,« so ob presenetljivem odkritju paracetamola v svežih kumaricah iz Indije za Dnevnik poudarili v Centru za klinično toksikologijo in farmakologijo ljubljanskega kliničnega centra. Ker je podjetje Ahac del spornih kumar, ki jih je uvozilo iz Indije, že uporabilo pri proizvodnji delikatesnih kumaric v kisu pod blagovnima znamkama Droga in Spar, jih je določeno serijo iz previdnosti umaknilo iz prodaje. Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) je na spletni strani, kjer objavlja podatke o neskladnih in nevarnih živilih, potrošnikom svetovala, naj spornih kislih kumaric podjetja Ahac ne uživajo, dokler ne bodo znani analizni rezultati, ali nemara prav tako vsebujejo paracetamol. Ker UVHVVR te informacije po več kot treh tednih še vedno ni osvežila, smo jo povprašali o morebitnih novostih.
Inšpektorji odvzeli 39 vzorcev vložnin
Pojasnili so, da so njihovi inšpektorji zaradi preverjanja morebitne prisotnosti paracetamola odvzeli 39 vzorcev kislih kumaric in nekaterih drugih vložnin različnih proizvajalcev v prometu oziroma kot surovine pri proizvajalcu Ahac. Za zdaj so prejeli le rezultate laboratorijskih analiz za tri vzorce (za dva inšpekcijska in enega iz notranje kontrole) kislih kumaric omenjenega podjetja. Laboratorij ni v njih odkril niti paracetamola niti njegovega razgradnega produkta.
UVHVVR trenutno pričakuje analizne rezultate dveh vzorcev nepredelanih kumaric iz Indije in rezultate štirinajstih vzorcev kislih kumaric v kozarcih, odvzetih v okviru notranje kontrole. Poudarili so tudi, da postopek inšpekcijskega nadzora v podjetju Ahac še ni končan. Inšpekcija spremlja ukrepe, ki jih v zvezi s problematiko paracetamola izvaja omenjeni proizvajalec. To med drugim pomeni, da preverjajo preostale pošiljke še nepredelanih surovin in končnih izdelkov, ki so na tržišču.
Zaradi zapoznelih rezultatov smo sporno grozdje pojedli
UVHVVR mora od jeseni 2023, od afere S pesticidi obogatene slive in breskve, ki je odnesla tedanjo kmetijsko ministrico Ireno Šinko, na zahtevo vlade na spletni strani objavljati odpoklice ali umike vseh neskladnih živil. Tako tistih, ki ogrožajo zdravje ljudi, kot tudi tistih, ki jih ni več v prodaji, ali tistih, ki ne ogrožajo zdravja ljudi, so pa neskladna z veljavno zakonodajo. To lahko denimo pomeni, da so zavajajoče označena. Lani vse leto je bilo takšnih objav 259, letos doslej pa 169, od tega sedem ta mesec.
UVHVVR bi morala na zahtevo vlade do 20. oktobra 2023 sprejeti ukrepe za skrajšanje časa izvedbe analize odvzetih vzorcev živil. A te domače naloge očitno ni opravila. V začetku oktobra, denimo, je objavila rezultate laboratorijskih analiz za belo grozdje iz Italije, ki je bilo naprodaj po vsej Sloveniji, zlasti v zadružnih trgovinah. Zaradi presežene mejne vrednosti pesticida acetamiprid ni bilo varno za uživanje, a je bilo za njegov umik/odpoklic prepozno, saj je bilo naprodaj med 2. in 10. septembrom, zato so ga potrošniki, ko so bili znani rezultati analiz, že pojedli.
Kaj pa vzajemni učinki pesticidov v različnih živilih?
Pri vsakem izdelku na spletni strani UVHVVR je označeno, katere vrste tveganja predstavlja. Le-to je lahko kemično (ostanki pesticidov), zdravstveno (če denimo na deklaraciji ni navedeno, da vsebujejo kakšen alergen), mikrobiološko (če so v živilu na primer bakterije) … Slabo polovico tveganj med objavljenimi izdelki predstavljajo kemična tveganja. Najpogosteje gre za presežke mejnih vrednosti ostankov pesticidov. Te so v tem letu odkrili v mnogih živilih: peteršilju, solatah, granatnih jabolkih, svežih slivah, zamrznjenih jagodah, špinači, grozdju, papriki, korenju, krompirju … Pri večini teh živil je bilo zapisano, da so kljub presežku mejne vrednosti ostanka pesticida varna za uživanje, čeprav je bila pri uporabi pesticida kršena dobra kmetijska praksa in zato živilo ne sme biti več v prometu. Nekajkrat sta bili uporabljeni tudi oceni »sprejemljivo tveganje za zdravje« in »ni tveganja za zdravje«, ki sta po razlagi UVHVVR sinonim za varno živilo. Oceni, da živilo ni primerno za uživanje ali da je celo nevarno, sta zelo redki.
Zanimalo nas je tudi, kdo v Sloveniji ugotavlja vzajemen vpliv ostankov živil, če bi denimo posameznik v krajšem času zaužil različna živila, v katerih so odkrili ostanke presežkov mejnih vrednosti različnih pesticidov, nemara tudi prepovedanih. Odgovor je nihče. V skladu s pravili EU namreč pri oceni skladnosti/varnosti posameznega vzorca pristojni preverjajo le akutno tveganje za zdravje potrošnika za vsako posamezno aktivno snov, za katero so v njem ugotovili presežek mejne vrednosti, kumulativne ocene za vsak posamezni neskladen vzorec pa po pojasnilih UVHVVR ne izvaja nihče. Uprava kumulativno oceno tveganja opravi le pri registraciji posameznega fitofarmacevtskega sredstva.