Cel halo so zagnali hrvaški mediji, ko je neki gost v kavarni hotela v Opatiji za dva sendviča, tri rogljičke, dva kapučina ter tri stekleničke brezalkoholne pijače plačal 70 evrov in ga je na rit vrgla predvsem cena za sendvič, ki je bila 16 evrov. Potem so šli Hrvatje gledat še cene na tržnicah in ugotovili, da boste v Rovinju za kilogram breskev plačali nič manj kot 50 kun ali slabih sedem evrov.
Seveda so hrvaški turistični oderuhi pravi amaterji. Pa naj se kosajo s špargljevo juho za enajst evrov ali kranjsko klobaso za 22 evrov v kateri od turističnih restavracij sredi Ljubljane, kjer boste za burger s krompirčkom mirno odšteli tudi po 16 evrov, ali pa skočijo še na Bled na malo pivo za najmanj pet evrov in kavo z mlekom za tri in pol. Morda pa nas Hrvati vendarle dohitijo prihodnje leto, ko bodo uvedli evro in kava ne bo več 17 kun, pač pa »zaokroženo« tri evre.