Če imate srečo in imate vrt, posadite bučke. Te skoraj vedno (res so trdožive) obrodijo v ogromnih količinah. V njih pa potem uživajte vse poletje. Toliko se lahko naredi z njimi! Ena izmed možnosti za pripravo je tale čudovita omaka. Lahko jo pripravite tudi s tistimi večjimi bučkami, le odstranite jim sredico. Ta omaka je enostavna za pripravo in je na koncu presenetljivo dobra, pa še dobra je za vas. Velja pa omeniti, da dlje časa ko kuhate to omako, boljša je! Ko se bučke kuhajo dlje časa, se začnejo karamelizirati in v tem je ves okus.
Seveda pa bučkam k odličnemu okusu te jedi pomaga še nekaj osnovnih sestavin:
Navadno čebulo lahko nadomestite tudi s porom ali šalotko.
Česen je vedno dobra aromatična sestavine.
K kremnosti omake in beljakovinski delež poskrbita parmezan in žlica skute (ali kremnega sira ali mascarponeja).
Za osvežitev imamo pa na koncu še malo limonine lupinice in veliko sveže bazilike.
Da pa jedi dodamo še nekaj lepe barve in malo drugačne teksture, pa so tu s česnom odišavljene drobtine.
Poglejte si tudi kratek VIDEO priprave:
Najprej pa še nekaj odličnih receptov z bučkami:
Fantastična bučkina kremna juha
Ajdova kaša v solati s pečeno zelenjavo
Pečene bučke in jajčevci v solati s feto
Polpeti iz bučk in fete z avokadovim prelivom
Rezanci iz enega lonca z bučko, češnjevci in meto
Še več receptov z bučkami najdite pod oznako Bučke.
Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/
PRIPRAVA
SESTAVINE (za 2 osebi)
2 žlici drobtin
približno 2 žlici (olivnega) olja
3 stroki česna
1 košček masla (neobvezno)
1 čebula (ali por ali mlada čebula ali šalotka)
2–4 bučke (odvisno od velikosti)
približno 0,5 dl vode na začetku, nato voda od kuhanja špagetov
sol
poper
1 limona
1 žlica skute (ali kremnega sira ali mascarpone sira)
pest parmezana
1 šopek sveže bazilike
160 g špagetov (ali fusilov)
PRIPRAVA
Drobtine stresite v ponev, prelijte z 1 žličko olja in pražite. Ko že začnejo dobivati nekaj barve, dodajte še strt ali nariban strok česna, premešajte in prepražite do zlate barve. Preložite v skodelico in prihranite za konec.
Bučko naribajte in/ali narežite na rezinice. Čebulo sesekljajte, parmezan pa naribajte.
Čebulo zmehčajte na žlici olja. Dodajte bučke in začnite kuhati/pražiti. Še posolite in popoprajte. Ko se bučke začnejo mehčati, bodo spuščale vodo. Kar potrpežljivo kuhajte in občasno premešajte. Če postane res suho, dodajte malo vode. Kuhajte vsaj 15 minut, lahko pa tudi več kot pol ure. Dlje bučke dušite, več okusa bo imela omaka.
Nato skuhajte špagete. Špagete stresite v vrelo soljeno vodo in jih skuhajte po navodilih na embalaži. Tudi ko se špageti skuhajo, vode ne odlijte, ampak je NUJNO vsaj 2 dl prihranite, ven poberite le špagete.
Bučke bi morale sedaj biti že zelo kremaste. Dolijte nekaj vode od špagetov in premešajte. Dodajte nato še skuto, parmezan in pol žličke naribane limonine lupinice in premešajte. Dobiti morate kremne bučke z nekaj tekočine. Poskusite in dosolite ali popoprajte po potrebi.
V omako vmešajte skuhane špagete in po potrebi dodajte še nekaj vode, v kateri so se kuhali špageti. Dodajte svežo baziliko in pokapajte z nekaj olivnega olja.
Špagete z omako servirajte, okrasite še z nekaj parmezana, sveže bazilike in potresite z drobtinami. Po želji pokapajte še z nekaj olja in takoj postrezite. ODLIČNO!