Inšpekcija Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) je prvi vzorec termično neobdelanih kumaric v ocetni kislini, ki jih je iz Indije uvozilo podjetje Ahac, odvzela 28. avgusta. To je storila v skladišču uvoznika, zato živila še ni bilo na trgu. Vzorec je dala na analizo v Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano v Mariboru (NLZOH), ki jo je 30. septembra obvestil, da je v kumaricah odkril paracetamol. Čeprav po navedbah NIJZ tega zdravila v hrani ne sme biti popolnoma nič, je UVHVVR z obveščanjem potrošnikov počakala, dokler ji ni uvoznik dostavil rezultatov iz evropskega referenčnega laboratorija, v katerem so določili vrednost paracetamola v kumaricah. Ugotovili so, da ga je 28,6 mg/kg. To je bilo znano šele ta teden, v torek, ko je začelo podjetje AHAC iz prodaje preventivno umikati delikatesne kumarice v kisu, izdelane iz surovine drugega indijskega dobavitelja, za katero se je prav tako izkazalo, da vsebuje paracetamol, vendar manjšo količino.

Ahac indijske kumare uvaža od konca leta 2024

UVHVVR je 14. oktobra 2025 odvzela tudi dva vzorca končnih izdelkov (kislih kumaric v kozarcih) in ju dala na analizo v NLZOH, da bi preverili, ali nemara vsebujejo paracetamol. Rezultatov še ni. Tudi razloga, zakaj paracetamol v nepredelanih kumaricah, UVHVVR do včeraj še ni ugotovila. V zvezi s tem so se obrnili na evropsko komisijo (EK). Po njeni prvi oceni je, navaja UVHVVR, malo verjetno, da bi kdo paracetamol dodal namerno. »Verjetneje gre za kontaminacijo prek vode. EK tudi ocenjuje, da je malo verjetno, da gre za resno tveganje za potrošnika, vsekakor pa je treba narediti oceno tveganja, ki jo pripravlja NIJZ,« so pojasnili na UVHVVR.

Na NIJZ so takoj po javnem razkritju, da nepredelane kumarice vsebujejo paracetamol, za Dnevnik poudarili: »Paracetamol je zdravilo, ki ga v hrani ne sme biti, ne glede na količino, zato je ukrep umika in odpoklica izdelkov nujen. Pri navedenih ostankih (28,6 mg/kg paracetamola, op. p.) ni tveganja za akutno toksičnost. Je pa v konkretnem primeru problematična strupenost za ledvice, če bi kontaminirano živilo uživali dlje časa.«

Uživajmo lokalno pridelano hrano

Prof. dr. Nina Kacjan - Maršić s katedre za sadjarstvo, vinogradništvo in vrtnarstvo ljubljanske biotehniške fakultete se je o paracetamolu posvetovala z raziskovalci Instituta Jožefa Stefana, ki med drugim opravljajo monitoring prisotnosti novodobnih onesnaževal v tekočih vodah pri nas. Ocenili so, da če bi šlo za namakanje rastlin v času gojenja in pridelave kumaric s prečiščeno odpadno vodo iz čistilnih naprav, bi v plodovih prej zaznali druge spojine iz odpadne vode, zato je z agronomskega vidika težko pojasniti vzrok pojava paracetamola v izdelku. »Treba bi bilo poznati lastnosti območja za pridelovanje in vode za namakanje. Vsekakor pa ob takšnih informacijah še bolj pride do izraza reklo, da je lokalno pridelana zelenjava pomembna, saj odločilno prispeva k varni in kakovostni rastlinski hrani,« je sklenila Nina Kacjan - Maršić.

Vprašanje je tudi, koliko s paracetamolom obogatenih kumaric iz Indije smo slovenski potrošniki nemara zaužili že prej, kajti na UVHVVR so nam včeraj pojasnili, da jih podjetje Ahac »po trenutno dostopnih podatkih« od tam uvaža od konca leta 2024.

Paracetamol v hrani pomeni tveganje za zdravje

Tudi prof. dr. Miran Brvar, vodja Centra za klinično toksikologijo in farmakologijo v Kliničnem centru Ljubljana, in njegova kolegica dr. Lucija Šarec sta izpostavila: »Zdravilo paracetamol ni sestavina, ki bi jo dodajali živilom. Uživanje paracetamola s hrano predstavlja tveganje za zdravje.« Zanimalo nas je tudi, ali je ugotovljena koncentracija 28,6 mg/kg v kumaricah velika. »Za paracetamol v živilih niso določene uradne mejne vrednosti, saj njegova prisotnost kot dodatek ali kontaminant v hrani ni dovoljena. Koncentracija, ki jo omenjate, ne bi povzročila akutne zastrupitve s paracetamolom z uživanjem navedenih kumaric in prav tako ne predstavlja tveganja za kronično zastrupitev. Kljub temu pa ponovno poudarjamo, da je prisotnost paracetamola v živilih, tudi v nizkih koncentracijah, nesprejemljiva in škodljiva,« sta dejala sogovornika.

Na UVHVVR so v izjavi za medije zapisali, da po trenutno razpoložljivih podatkih v okviru evropskih sistemov za hitro obveščanje o živilih in krmi, kakršen je denimo RASFF, praksa, da bi živila vsebovala paracetamol, doslej še ni bila zabeležena. Toda to ne drži. Naše zgolj nekajsekundno brskanje po sistemu RASFF je pokazalo, da je Nemčija 6. junija lani v pasti iz medu turškega dobavitelja prav tako odkrila paracetamol.

Z zdravilom mehčajo meso?

Dr. Rajko Vidrih, redni profesor na katedri za tehnologije rastlinskih živil in vino na ljubljanski biotehniški fakulteti, nam je dejal, da so znani primeri uporabe paracetamola (acétaminofén) za mehčanje mesa. »Na rastlinskih živilih sem zasledil en sam primer uporabe paracetamola. Uporabili so ga pri kuhanju ene vrste stročnice v Afriki (v Gani in Nigeriji), da je bil čas kuhanja krajši. Oba vira sta spletna. Ne gre za recenzirane članke, zato je verodostojnost vprašljiva,« je poudaril prof. Vidrih.

In ocenil, da je to, da bi prišel paracetamol v kumarice z onesnaženo vodo ali zemljo, zelo malo verjetno. Dodal je, da je s tega področja več zanesljive literature. »Po teh podatkih rastline paracetamol, ki pride prek korenin, predelajo v druge spojine, vendar nanje deluje toksično, zato njegova uporaba kot fitoregulatorja ni zanimiva,« je pojasnil.

Priporočamo