V Liberiji, prej manjši proizvajalki kakava, so visoke cene povzročile povečanje proizvodnje, ta pa se širi na ozemlja, kjer je bil pred tem tropski pragozd, ki je ključen habitat za ogrožene šimpanze, uravnava pa tudi regionalne padavine.

V tako imenovanem kakavovem pasu v okrožjih Bong, Nimba in Lofa so s pomočjo satelitskih posnetkov dokumentirali izgubo več kot 250.000 hektarjev gozda med letoma 2021 in 2024. 

FILE PHOTO: People work with cocoa beans in Enchi June 17, 2014.    REUTERS/Thierry Gouegnon/File Photo

Prvi korak sušenja se pogosto zgodi blizu kmetiji, zrna pa predelajo šele v tovarnah v Evropi. Foto: Reuters 

Razlog, da gozdove najbolj intenzivno krčijo prav v Liberiji, je razlika v ceni v primerjavi s sosednjimi državami. V Gani in Slonokoščeni obali, ki sta še vedno daleč največji proizvajalki kakava, država odkupuje zrna od kmetov in tako preprečuje negativne posledice zaradi cenovnih nihanj. 

Slaba letina leta 2023 in pomanjkanje vlaganj zaradi stabilno nizkih cen pa sta sprožila podražitve na mednarodnih borzah v Londonu in New Yorku.

Odkupna cena v manj regulirani Liberiji je približno trikrat višja kot v Gani in Slonokoščeni obali, zato se od tam plantaže širijo v Liberijo, kljub temu pa kmetje še vedno prejmejo le drobec zaslužka, ki ga prinese trgovanje na borzi.

Globalna dobavna veriga

Posebnost pridelave kakava v primerjavi z drugimi pomembnimi kmetijskimi surovinami, s katerimi se trguje na svetovnih trgih, je, da v veliki meri še vedno temelji na majhnih kmetijah in zemlji, ki je v lasti revnih kmetov.  Pridelava sladkornega trsa, banan in palmovega olja na drugi strani sloni na velikih proizvajalcih.

Podeželski trgovci v kakavovem pasu, pogosto prav tako revni kot kmetje sami, delujejo neformalno in kupujejo zrna ne glede na izvor in jih preprodajajo večjim trgovcem v komercialnih središčih, na primer v Monrovii, kjer delujejo še novi posredniki. Od njih kakavova zrna kupujejo mednarodni trgovci. Ta proces je pogosto neformalen in težko sledljiv.

FILE PHOTO: Men work on sacks of cocoa beans in Kahin village at the edge of Scio forest reserve in Duekoue, Ivory Coast February 9, 2018. REUTERS/Luc Gnago/File Photo

Podeželski trgovci v kakavovem pasu delujejo neformalno in kupujejo kakav ne glede na izvor. Foto: Reuters

Na tej točki dobavne verige kakav kupujejo mednarodni trgovci, ki zrna izvozijo iz Afrike in oskrbujejo podjetja, ki stojijo za vsem nam znanimi znamkami čokolad. Obrati za praženje in predelavo zrn so v ZDA in Evropi. 

Analiza podatkov, ki so jo izvedli pri organizaciji Global Witness, kaže, da so imela trgovska podjetja – med njimi ECOM, Touton, OFI (Olam) in Cargill – ključno vlogo pri posredovanju med liberijskimi kmeti in mednarodnimi živilskimi korporacijami. Med letoma 2022 in 2025 je bilo tako v EU uvoženih več kot 20.000 ton liberijskega kakava, pridelanega ob  visokem  tveganju  krčenja  gozdov.

Od teh trgovcev surovine kupujejo veliki živilski konglomerati, kot so Mondelēz, Nestlé, Hershey, Unilever in Mars. To so multinacionalke, ki stojijo za večino znamk, ki jih vidimo v trgovini. Nestlé ima na primer v lasti Kit Kat in Nesquik, Unilever sladolede Magnum, Mondelēz pa Milko in Toblerone. Prav Mondelēz je podjetje, ki je po podatkih Global Witnessa najbolj aktivno nasprotovalo dodatnim pravilom sledljivosti surovin, ki jih uvaja Evropska unija.

Evropski standardi v Afriki in lobiranje 

V Uniji bo kmalu začela veljati nova uredba o krčenju gozdov (EUDR). Podjetja, ki prodajajo v Evropi, bodo morala dokazati popolno sledljivost surovin v izdelkih, kot je čokolada: tudi to, da niso povezane s krčenjem gozdov. Liberijski izvozniki so to že začeli uvajati, da bi ohranili dostop do evropskih trgov ter zmanjšali odvisnost od posrednikov.

GERMANY - FEBRUARY 2015: Shelves with a variety of Milka chocolate bars in a Kaufland supermarket. Milka is a traditional Swiss brand of chocolate confection, since 1990 manufactured by US-american Mondelēz International,Image: 228895946, License: Rights-managed, Restrictions: Usage restrictions: Advertising and promotion,Commercial electronic,Consumer goods,Direct mail and brochures,Indoor display,Internal business usage,Personal use, Model Release: no

Korporacija Mondelēz, ki ima v lasti Milko in Toblerone, med velikimi  proizvajalci  najbolj  nasprotuje ostrejši regulaciji.  Foto: Profimedia

Opozorilo sosedov

Primer uničujočih posledic nebrzdanega razmaha kmetijstva je uničenje gozdov v sosednji Slonokoščeni obali. Strokovnjaki opozarjajo, da bi ob sedanjem tempu krčenja liberijski gozdovi v desetih letih ali še prej lahko postali podobni opustošenim krajinam Slonokoščene obale.

Priporočamo