Mineva deset let, odkar je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) razglasila predelano meso za rakotvorno in ga uvrstila v isto kategorijo kot tobak in azbest.

Nitriti so namreč kemikalije, ki jih slanini in šunki dodajo med predelavo, s tem pa podaljšajo rok uporabe in jima dajo rožnato barvo; nitriti so še vedno v uporabi, čeprav je znanstvenih dokazov, da so škodljivi, vse več, piše britanski Guardian.

V Združenem kraljestvu, svarijo znanstveniki, je od ugotovitev WHO vsaj 54.000 Britancev zbolelo za rakom črevesja.

»Potrošniki si zaslužijo jasne informacije. Večina ljudi se ne zaveda, da WHO nitritno konzervirano meso, kot sta slanina in šunka, uvršča v isto rakotvorno kategorijo kot tobak in azbest,« je dejal Denis Corpet, zaslužni profesor za varnost hrane in prehrano na Univerzi v Toulousu.

»Ministri morajo zaščititi javno zdravje in zmanjšati tveganje za raka, povezanega s temi izdelki, zato bi morali uvesti obvezne opozorilne napise na embalaži izdelkov, podobne tistim na škatlicah cigaret.«

Tudi pri Svetovnem skladu za raziskovanje raka (World Cancer Research Fund, WCRF) pravijo, da ni dvoma, da predelano meso povečuje tveganje. »Obstajajo jasni dokazi, da uživanje predelanega mesa povečuje tveganje za kolorektalnega raka.« 

Profesor Chris Elliott, nekdanji svetovalec britanske vlade, je kritičen zaradi neodzivnosti pristojnih: »Tudi celo desetletje po poročilu WHO vlada ni storila praktično ničesar za zmanjšanje izpostavljenosti nitritom. Vsako leto zamude pomeni več primerov raka, ki bi jih bilo mogoče preprečiti.«

Medtem pa na britanskem ministrstvu za zdravje vztrajajo: »Na Agenciji za nadzor kakovosti hrane (Food Standards Agency) so jasno povedali, da je povezava med nitrati in nitriti ter rakom še vedno nedokazana.«

Priporočamo