Hči dveh učiteljev, rojena leta 1984 kot »vmesna« izmed treh otrok, se je že v ranih letih zanimala za znanost, le da jo je bolj kot medicina, za kar sta navijala starša, zanimala biologija, mikrobiologija in biotehnologija. Ko je bila v 11. razredu, je obiskala dan odprtih vrat na nekdanji Univerzi Rand Afrikaans, kjer jo je pritegnila znanost o kuhanju piva.

Ima diplomo iz naravoslovja z Univerze Witwatersrand in častno diplomo iz mikrobiologije z Univerze v Pretoriji, bila pa je tudi prva oseba v Južni Afriki, ki je zaključila nacionalno diplomo za bistre fermentirane pijače prek FoodBev SETA. Nxusani-Mawela je hkrati strastna zagovornica zagotavljanja priložnosti za ženske pivovarke v moško prevladujoči industriji pivovarstva: »Največji stereotip je, da je pivovarstvo in pivo le za moške. Spreminjam to prepričanje tako, da zaposlujem predvsem ženske, da pomagam uvesti več žensk v industrijo.« Tradicionalno so do 18. stoletja pivo v Južni Afriki namreč kuhale predvsem ženske.

Priporočamo