A vojna je vse spremenila. Zahedova je z družino osemkrat bežala pred izraelskimi bombami. Preživeti je poskušala tudi s pomočjo donacij, za katere je zaprošala po svetovnem spletu, predvsem pa je hotela z njimi spraviti otroke na varno v tujino. Na koncu so tako kot številni drugi pristali v šotoru in prav tam, ob preprostem gorišču, na katerem je kuhala še bolj preproste obroke, se je rodila zamisel, kako bi se lahko spet postavila na noge.

Predlagali so ji, da sestavi knjigo palestinskih receptov. In res se je lotila izziva. Sprva je sestavila knjižico s petnajstimi recepti, ki so jo natisnili v tujini, nato pa jo je razširila v pravo kuharico. Sestavljala je recepte, tudi takšne, ki so se pogosto prenašali iz roda v rod.

Dvajset njej najljubših receptov tradicionalnih palestinskih jedi je s pomočjo palestinskih umetnikov tudi ilustrirala in v tujini dala zvezati v lično knjigo, ki bo izšla prav v teh dneh pred ramadanom. Njen naslov je več kot kot pomenljiv: Tabkha – recepti izpod ruševin. Zahedova nima velikih upov, da bo njena kuharica uspešnica, saj noče biti razočarana, v primeru, da se to ne bo zgodilo. Pravi pa, da je pomembno, da svet izve za palestinsko hrano, saj je tudi ta dokaz, da Palestinci kot narod obstajajo.

Priporočamo