Koncept gobjega bolonjeza vam je najbrž malo tuj, vendar je kljub temu odličen! Je neverjetno mesnatega okusa in mesa se res ne pogreša. Zaradi odlične kombinacije pravih začimb (tu veliko vlogo igrajo timijan, origano in lovorjev list) in gob (sveže dopolnjujejo suhe gobe, ki jih ponovno navlažimo, da imajo čudovit močan in res odličen okus) ter vina (ki poskrbi za močne zemeljske okuse) je ta omaka resnično okusna, bogata in neverjetno okusna. Pa še izgleda nadvse podobna tisti originalni mesni različici!
Čisto ponesreči je omaka veganska. Primerna je za vegansko ali vegetarijansko prehranjevanje, navdušila pa bo tudi vse, ki uživajo v mesni bolonjski omaki, pa si občasno želijo nekaj drugačnega, a vseeno okusnega. Že zaradi cene mesa in okolja se splača vsake toliko izpustiti meso.
Glavne zvezde v tej omaki so seveda gobe. Če uspete, poleg svežih uporabite tudi suhe. Ker so sušene, imajo dosti bolj poln okus in res pomagajo pri krepitvi okusov. Uporabite katere koli sušene gobe ali pa kar mešanico gob. Namesto svežih gob lahko uporabite tudi zamrznjene.
Še eno odlično dejstvo te omake je, da jo lahko pripravite tudi vnaprej in jo nato segrejete. Za kak mesec jo lahko tudi zamrznete.
Poglejte si tudi kratek VIDEO priprave:
Najprej pa še nekaj idej za pripravo jedi z gobami:
Kremna gobova omaka s pirejem iz zelene
Krepka gobova juha z blitvo in azijskimi špageti
Piščanec z gobami in rumeno bučo v vinski omaki
Krompirjev golaž s stročjim fižolom in gobami
Rižota z rumeno bučo in gobami
Še več jedi z gobami najdite na tem seznamu jedi z gobami.
Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/ !
PRIPRAVA
SESTAVINE (za 2 osebi)
Sestavine za omako:
1 žlica olivnega olja
1 večje ali 2 manjša korenja
1 steblo zelene
1 manjša čebula (lahko tudi šalotka)
sol, poper po okusu (približno 1 manjša žlička soli in 1/2 žličke popra)
1 žlička timijana (ali 2 vejici svežega)
1 žlička suhega origana
2 stroka česna
0,5 dcl rdečega vina
1 žlica suhih gob (neobvezno)
200 g poljubnih svežih gob
0,5 dcl zelenjavne jušne osnove
2 dcl paradižnikove kaše
1 lovorjev list
Ostale sestavine:
150 g rezancev
sol
svež peteršilj
PRIPRAVA
Suhe gobe namočite v 0,5 dcl vroče vode. Sveže pa očistite in narežite. Prav tako očistite in narežite tudi korenje, čebulo in zeleno.
V veliki kozici segrejte olje in na njem prepražite čebulo, zeleno in korenje. Ko se zelenjava zmehča, dodajte česen, origano in timijan ter pražite le toliko, da česen zadiši. Namočene gobe narežite, tekočino pa prihranite za kasneje. K zelenjavi dodajte sveže gobe in kuhajte, da gobe izpustijo svojo tekočino in se le-ta malo pokuha. Nato dodajte vino še in kuhajte 5 minut, da alkohol izpari, ostane pa čudovita aroma. Nato dolijte vodo, v kateri so se namakale suhe gobe, a pazite, da ne dodate tudi morebitne usedline. Dodajte še preostalo zelenjavno osnovo, lovorjev list ter paradižnikovo kašo, malo posolite in popoprajte ter premešajte. Kuhajte na nizki temperaturi vsaj 20 minut, da se okusi prepojijo in omaka zgosti.
Rezance skuhajte po navodilih na embalaži. Prihranite nekaj vode, v kateri so se rezanci kuhali, preostalo vodo pa odcedite.
Omako poskusite ter dosolite in dopoprajte, če je potrebno. V omako dajte nekaj vode, v kateri so se kuhale testenine. Nato v omako umešajte rezance in dobro, a nežno premešajte.
Rezance z gobjim bolonjezem servirajte na krožnik, jih po želji okrasite s svežim peteršiljem in takoj postrezite.