V tednu, ko je Slovenija razpravljala o prehranski varnosti, zdravi prehrani in lokalni samooskrbi, so se te teme prvič srečale tudi tam, kjer jih potniki morda najmanj pričakujejo – na vlakih. Slovenske železnice so se na pobudo čebelarjev in kmetov pridružile akciji, ki domačo hrano dobesedno postavi na pot.
Slovenske železnice so se v okviru Tedna slovenske hrane povezale s ključnimi organizacijami slovenskega kmetijstva in na izbranih potniških linijah uvedle akcijo Lokalna hrana na vlakih. Pobuda, ki je potekala med 17. in 20. novembrom, je potnikom ponujala domača jabolka in slovenski med, obenem pa opozarjala na pomen lokalne pridelave, prehranske varnosti in okolju prijazne mobilnosti.
Projekt je nastal v sodelovanju s Čebelarsko zvezo Slovenije, Kmetijsko-gozdarsko zbornico Slovenije ter Zvezo slovenske podeželske mladine. Ekipe čebelarjev, kmetov, mladih s podeželja so se v štirih dneh z vlaki podali na pot po vsej Sloveniji ter potnike nagovarjali k razmisleku o izvoru hrane in o tem, kako posamezne izbire vplivajo na okolje in lokalno gospodarstvo.
Trajnost kot vsakodnevna odločitev
Pri Slovenskih železnicah poudarjajo, da projekt združuje dve področji, ki postajata vse pomembnejši za prihodnost: prehransko samooskrbo ter okolju prijazno mobilnost. Direktor SŽ–Potniški promet Miha Butara pojasnjuje, da je sodelovanje naravna posledica želje po krepljenju trajnostnih praks: »Vožnja z vlakom je ena najučinkovitejših oblik trajnostne mobilnosti, lokalna hrana pa je neposredno povezana z manjšim okoljskim odtisom in zanesljivo sledljivostjo. Združevanje obeh področij zato nosi močno družbeno sporočilo.«
Slovenske železnice so v zadnjih letih posodobile vozni park, danes pa v prometu vozi 72 novih, do okolja prijaznih vlakov. Po ocenah bodo letos prepeljali približno 18,5 milijona potnikov, kar kaže na rast zanimanja za javni prevoz in trajnostne načine potovanja.
Zaupanje v lokalni med in čebelarsko tradicijo
Predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč je potnike opozoril na razsežnost ponarejenega medu na svetovnem trgu, kjer naj bi bila skoraj polovica medu neustreznega ali ponarejenega izvora. Kot ključni razlog za podporo slovenskim čebelarjem izpostavlja zanesljivo sledljivost in kakovost domačega medu: »Najvarnejša izbira ostaja nakup medu pri lokalnem čebelarju, ki mu potrošnik zaupa.«
Slovenija ima dolgo čebelarsko tradicijo, ki je prepoznana tudi na seznamu nesnovne kulturne dediščine Unesca. Noč dodaja, da so čebele in njihov obstoj neposredno povezani s stanjem okolja ter da projekt Slovenskih železnic prispeva k ozaveščanju o tej povezanosti.
Lokalna hrana kot naložba v obdelano krajino
Predsednik Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije dr. Jože Podgoršek poudarja, da odločitev za slovensko hrano presega vprašanje okusa ali svežine: »Gre za odločitev, ki ohranja obdelano krajino in podeželski prostor. Travniki, sadovnjaki in pašniki, ki jih potniki opazujejo skozi okna vlakov, niso samoumevni. So rezultat dolgoletnega dela, ki ga lahko podpremo le z nakupom domačih pridelkov.«
Slovenija ima razmeroma razdrobljeno kmetijsko strukturo, zato je stabilno povpraševanje po lokalni hrani pomemben dejavnik za ohranjanje podeželskih skupnosti.
Vloga mladih pri prihodnosti samooskrbe
Predsednica Zveze slovenske podeželske mladine Eva Golob opozarja na izzive, s katerimi se soočajo mladi, ki prevzemajo kmetije. Po njenem mnenju je podpora lokalni hrani eden ključnih načinov, da se mlajše generacije opolnomoči pri nadaljevanju kmetijske dejavnosti: »Kupovanje slovenske hrane je neposredna podpora mladim kmetom in ohranjanju življenja na podeželju.« Ob tem dodaja, da razprava o samooskrbi ne sme ostati zgolj strokovna tema, temveč mora postati del širšega družbenega dialoga.
Majhne geste, dolgoročni učinki
Akcija Lokalna hrana na vlakih potnikom ponuja simbolni dar - jabolko in med, s katerim organizatorji opozarjajo, da se trajnost in samooskrba začneta pri vsakdanjih izbirah. Z nakupom lokalnega živila in odločitvijo za potovanje z vlakom posameznik prispeva k zmanjšanju okoljskih obremenitev, ohranjanju krajine in podpori domačim proizvajalcem.
Projekt na vlakih odpira prostor za srečanja in izmenjavo izkušenj med potniki, pridelovalci in predstavniki lokalnih skupnosti ter utrjuje povezavo med mestnim in podeželskim okoljem. Obenem pa spodbuja razmislek o tem, kako lahko premišljene odločitve izboljšajo kakovost življenja in prispevajo k bolj trajnostni prihodnosti.